🏠
blog

De 7 Belangrijkste SEO vaardigheden

De 7 Belangrijkste SEO vaardigheden

🕑 7 minuten

Zoekmachine optimalisatie is veranderd van een technische discipline van 10 jaar terug naar een multidisciplinair vak met meerdere vaardigheden.

Als ik je moest vertellen welke vaardigheden er nodig zijn om SEO goed uit te voeren, kan deze post langdradig en overweldigend worden. Voor nu hebben we het over de meest essentiële skills voor degene die met SEO aan de slag gaan.

Door deze 7 vaardigheden te beheersen, bereik je betere resultaten met SEO.

Analytisch vermogen

De eerste vaardigheid is analytisch vermogen. Hier heb ik het niet over het lezen van een rapport. Google Analytics en Google Data Studio geven je inzichten en gegevens over wanneer je omhoog of omlaag gaat, denk aan je ranking en conversies.

Alleen de echte vraag is, begrijp je ook waarom je conversies omhoog gaan? Met welke zoekwoorden? Welke veranderingen dien je te maken om daadwerkelijk resultaten te verbeteren? 

Dat is wat ik bedoel met analytisch vermogen. Want wanneer je naar deze rapporten kijkt, welke veranderingen kun je dan maken voor een SEO strategie? En het belangrijkste, hoe kun je ervoor zorgen dat je ook de resultaten bereikt waar je naar op zoek bent? 

Creativiteit

De tweede vaardigheid waar we het over gaan hebben is creativiteit. Meestal ben je of creatief of technisch ingesteld. Het kan ook zijn dat je creatief én technisch bent ingesteld.

Er zijn creatieve technici en technische creatievelingen. Met creativiteit kun je  denken aan copywriting en het creëren van geweldige content. Met de technicus bedoel ik de webdeveloper die weet van programmeercode's, back-end development en technische SEO.

Een aantal mensen heeft aanleg voor beiden kanten.

Als pure creatieveling is het daarom goed om zoveel mogelijk te leren over hoe websites werken, stel een checklist op met alle technische vereisten van SEO en controleer jezelf. Bovendien zorg ervoor dat je toegang hebt tot technische ondersteuning - mocht je er zelf niet uitkomen. SEO voor jou is als een bestuurder zijn van een race auto, je kan snel hard rijden, maar zonder de hulp van je technische team is je auto zo uitgeput en minder veilig.

Voor een SEO technicus is dat net andersom. Hier is SEO voor jou een race auto, jij bent hoofd technicus, die van alles weet over hoe je een auto zo kan bouwen en onderhouden voor de hoogste snelheden en veiligheid. Alleen die auto gaat geen race winnen zonder de bestuurder - jouw creatieve team.

Ben je een manager? Wees ervan bewust dat deze scala aan vaardigheden nodig zijn om een race te winnen.

Conversie Ratio Optimalisatie (CRO)

De volgende vaardigheid waar je kennis van moet hebben is conversie ratio optimalisatie of kortweg CRO.

Nu zal je vast denken dat CRO niets te maken heeft met het aantrekken van verkeer. Nou, ik nodig je uit om het eens anders te zien.

Je schrijft veel content wanneer je met SEO bezig bent, toch? Voor content marketing heb je backlinks nodig om verkeer te krijgen van Google, veel verkeer en dat is gebaseerd op welke woorden mensen intypen. Wanneer je dit verkeer naar je content aantrekt, merk je als zoekmachinespecialist, dat meer verkeer er niet altijd voor zorgt dat er meer leads of klanten binnenkomen.

Hoe kun je die bezoekers nou omzetten in klanten? 

Met blog posts dien je links te vermengen die je verkopen opleveren of formulieren die nieuwe leads opvangen. Oftewel je dient op een zekere hoogte kennis te hebben genomen van CRO.

Je hoeft er geen expert in te worden, maar enige kennis is voldoende.

Om een voorbeeld te noemen, een website verkoopt eetkamerstoelen, dan maak ik een artikel over de top 5 eetkamerstoelen. In dit artikel plaats ik een link naar een van die eetkamerstoelen die er worden verkocht om verkopen te stimuleren.

Een voorbeeld van conversie ratio optimalisatie (CRO).

Kritisch denken

De vierde vaardigheid is kritisch kunnen denken. Dat kan een uitdaging zijn om te meten, maar voor zoekmachine specialisten is het belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen correlatie en causaliteit.

Neem dit voorbeeld eens van correlatie en causaliteit: 

Ik verkoop biologisch ijs via mijn webshop, dit staat sterk gecorreleerd met het aantal zonnebranden. Hoe meer ijs ik verkoop, hoe meer zonnebranden er zijn. Toch is er geen sprake van een causaal verband. Er is meer aan de hand: namelijk de temperatuur, deze zorgt voor meer ijsverkoop en meer zonnebranden.

Een zoekmachine specialist die naar data kijkt met deze 3 vragen in zijn achterhoofd: wat is er gebeurd? Waarom - hetgeen dat is gebeurd - is gebeurd? Wat kan ik er aan doen? 

Zo'n specialist schopt het ver.

Het meetbaar maken van causaliteit en correlatie doet een zoekmachinespecialist door zichzelf de vraag te stellen over hoe hij of zij zijn grootste probleem heeft opgelost, op welke manier dit is gebeurd, hoe dit is opgelost en hoe dit succes is gemeten.

Er kan geen antwoord fout zijn. Het gaat erom dat er een denkproces in werking wordt gezet om een bepaald probleem op te lossen en dat het helder is op welke manier dit is gebeurd.

Een zoekmachinespecialist bekijkt een probleem vanuit meerdere hoeken waarbij data en logisch nadenken worden ingezet om een beslissing te maken.

Spreken en schrijven

De vijfde vaardigheid die je moet beheersen zijn spreek- en schrijfvaardigheden. Een zoekmachinespecialist die zijn eigen zoekwoordonderzoek doet én de content hiervan kan schrijven is vele malen waardevoller.

Hier heb ik het niet over het schrijven van content of een blog post zoals deze.

Een zoekmachine specialist die klanten en teams kan overtuigen om voor de juiste richting te kiezen is goud waard. Dat komt van spreken op vergaderingen, maken van case studies, enthousiasme hebt aangewakkerd bij POV trajecten (bewijs van waarde) etc.

SEO gaat om het scheppen van vertrouwen en het vermogen om complexe ideeën tot concepten te krijgen die iedereen begrijpt en waarmee beslissingen genomen kunnen worden.

Mensenkennis

De zesde vaardigheid die je moet beheersen is mensenkennis. Want SEO wordt een vak waar meerdere mensen bij betrokken zijn en dat is het al een tijdje. Je moet met mensen kunnen omgaan en samenwerken die je content kunnen promoten.

Of dat nu mensen zijn die via social media content promoten of via de e-mail wordt gevraagd om content te delen, mensen die over copywriting gaan, voor gewoon de headlines bijvoorbeeld. Of met developers die technische veranderingen kunnen aanbrengen aan een programmeercode die ze vervolgens implementeren en live brengen.

Dit zijn allemaal voorbeelden van mensen waar je mee te maken hebt die werken aan SEO.

Mocht je niet weten hoe je dit het beste kunt managen, dan is er altijd nog de optie om met een projectmanager in zee te gaan.

Experimenteel

De laatste vaardigheid dat je moet leren, is om experimenteel te worden en zijn en dit ook te durven. Want wist je dat Google bijna 10 algoritme updates per dag doet? Dat zijn cijfers gebaseerd op enkele jaren terug. Nieuwe data cijfers zijn nog niet uitgebracht.

Neem ter vergelijking: in 2010 voerde Google ongeveer 1 algoritme update uit per dag.

Hoe kun je dit vandaag de dag nog bijbenen? Het begint met testen. Niemand kan overal antwoord op geven, jij niet en ik ook niet. Je zal moeten testen. Van het testen van je titel tekst tot aan je meta beschrijvingen. Bekijk welke van de twee de meeste kliks genereerd, tot aan het testen van een SEO strategie op een gespleten pagina (A/B testen) om te zien of het jou ranking verbeterd of juist verlaagd. Zo kun je doorgaan met het testen van crosslinks bij geüpdatete content, content testen waar je video's aan hebt toegevoegd, om te zien of je de bezoekerstijd omgaan kan krijgen.

Allemaal voorbeelden van dingen die je moet testen.

Tot aan het testen van een uitbreidingsstrategie naar België of Duitsland bijvoorbeeld.

Als je uitbreidingsstrategieën test naar andere landen, merk je op dat wanneer je een hreflang tag gebruikt (deze tag zorgt ervoor dat zoekmachine webbots begrijpen voor welke regio en voor welke taal een specifieke pagina bedoeld is) je content dan wordt vertaald of getranscribeerd voor het beoogde land.

Dat kan je meer SEO verkeer opleveren en zo kun je erachter komen of iets werkt, of niet. Werkt het minder goed? Bekijk dan of je backlinks kunnen bouwen voor het andere land met specifieke content bedoeld voor het land, om te bekijken of dat het probleem oplost.

Dit zijn allemaal voorbeelden van het testen met SEO.

Test je niet? Dan kun je niet bijbenen met de algoritmes. Durf om te experimenten, wees niet bang om je verkeer te laten schommelen, of dat nou positief of negatief is. Testen is goed om te doen, want het verteld je waar je meer aandacht aan moet besteden en wat je links kunt laten liggen, bovendien helpt het je met verbeteringen op de lange termijn.

Conclusie
Een zoekmachinespecialist kent een breed scala aan vaardigheden. Ik heb nu de zeven belangrijkste vaardigheden met je gedeeld. Heb je ambities om zelf je SEO te gaan doen of kun je hulp gebruiken voor je website? Bekijk de site of laat het ons weten.