🏠
blog

Content promotie met 0 budget

Content promotie met 0 budget

🕑 9 minuten

Hoe kun je jouw content promoten zodat het meer verkeer krijgt? Want zonder het krijgen van verkeer, kom je nergens.

Wanneer je je content promoot, zal een van de beste manieren Google en SEO zelf zijn. Maar onthoudt, positionering is alles. Zodra je op de top staat, krijg je de meerderheid van de kliks. De nummer 1 krijgt gemiddeld 39,8% van de kliks volgens Firstpagesage.

De nummer twee 18.7% en de nummer drie 10.2%. De nummer 1 is écht koning.

Probeer dus aan de top te komen.

Site structuur en hoge ranking

Hoe beter je sitestructuur, hoe groter de kans  dat je op de top rankt in Google.

Ja, het is een essentieel radertje in het SEO-wiel. Waarom? Nou, een chaotische site structuur kan de doodsteek betekenen voor zichtbaarheid van je content, wat leidt tot minder frequente crawls en het belemmert je om hoog te ranken.

Een goede sitestructuur betekent een uitstekende gebruikerservaring.

Het bepaalt de stabiliteit, duurzaamheid en uiteindelijk de gebruikerservaring. Een solide en doordachte site-structuur staat gelijk aan een goede ervaring voor je bezoekers.

Hoe aantrekkelijker je site is, des te aantrekkelijker voor zoekmachines.

Een website met een hoge bounce rate en lage verblijftijd wordt in de loop der tijd gedegradeerd in de SERP.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om enkel te focussen op de look-and-feel van je website, vergeet zijn prestaties niet. Websites met een hoge bounce rate - dat wil zeggen sites waar bezoekers snel weer vertrekken - en een lage verblijftijd, kunnen in de loop der tijd een lagere ranking krijgen in de SERP (zoekresultaten).

Een nauwkeurige site-structuur kan de bounce rate verminderen en de verblijftijd verbeteren.

Een intuïtieve navigatie en een logische indeling van je content houden je bezoekers langer vast en verleiden hen om dieper in je website te duiken. Dit vermindert niet alleen de bounce rate, maar verbetert ook de verblijftijd, wat leidt tot een hogere ranking in de zoekresultaten.


Sitelinks

Zodra je je website op een effectieve manier structureert. En zodra je dit doet en je zoekt op je bedrijfsnaam. Dan zie je vaak sitelinks voorbij komen met inspringingen en nog meer links van je site.

Wanneer mensen aan het zoeken zijn, kunnen ze al je populaire aspecten vinden van je website. Heeft allemaal met A) site structuur te maken en B) wanneer je website groeit in populariteit, laat het zichzelf zien, zodat je CTR verder stijgt.

Hoe krijg ik nu die sitelinks?

Tuurlijk, site structuur en populariteit spelen een rol, maar je hoeft niet iets met Google te doen. Zodra je deze stappen volgt, beloont Google je automatisch met sitelinks. Gebaseerd op goede website architectuur, populariteit en hoge doorklik ratio’s.

Wat zijn nu zulke sitelinks?

Sitelinks zijn een noteringsformaat in de zoekresultaten, dat Google op de voorpagina laat zien van de zoekresultaten tezamen met andere links. Dus ze laten je de hoofd links zien van andere interne pagina’s die je hebt.

Is je structuur slecht? Dan krijgen mensen alleen de primaire link te zien als zij aan het zoeken zijn. Zonder de inspringen en meer resultaten van je pagina.

Onthoudt dat, het is de bedoeling om zo veel mogelijk van de pagina op te slokken, zodat je meer mensen hebt die doorklikken naar je website, wat je kans op meer verkopen of leads vergroot.

Crawlen GoogleBot

En een goede architectuur helpt natuurlijk ook met crawlen. Het maakt het voor de Googlebot makkelijker om je hele site, al je pagina's, te crawlen, met een grotere kans dat ze meer van de pagina's indexeren. En wanneer je aan je architectuur werkt, denk je gewoon: ik hoef me geen zorgen te maken over het crawlen, want ik ga een sitemap maken en deze indienen bij Google Search Console.

Natuurlijk kun je dat doen, en dat zou je ook moeten doen. Maar het garandeert niet noodzakelijkerwijs dat alle pagina's gaan ranken op de ideale positie die je voor ze wilt. En daarom helpt een goede architectuur, omdat dat het het crawlen verbetert, wat ook je ranking verbetert.

Het doel is om de content te laten indexeren om iets terug te krijgen in de zoekresultaten.

Selecteer je onderwerp

Nu zijn er naast structuur eigenlijk nog veel meer dingen die ook belangrijk zijn. Bij SEO komt het neer op meerdere factoren. Een daarvan is het kiezen van het juiste thema of onderwerp. Want vroeger zou Google websites met veel autoriteit voor alles laten ranken en technisch gezien doen ze dat nog steeds min of meer.

Tegenwoordig geven ze meer de voorkeur aan niche-sites die over een specifiek onderwerp gaan. Ze willen niet dat ik, de zoekmachinespecialist gaat praten over SEO en online marketing en vervolgens ook begin over juridische zaken en  herenschoenen, en al die andere willekeurige onderwerpen waar ik geen specialist in ben.

Google wilt dat je bij je leest blijft.

Probeer dus zo specifiek mogelijk te zijn, kies een thema of onderwerp en houd je daaraan.

En je vraagt je waarschijnlijk af,  hoe je nu bij het onderwerp kunt blijven? Waar moet ik de mijne over maken? Heeft het genoeg volume? Je hebt waarschijnlijk al die vragen omdat, als het niet genoeg volume heeft, je misschien gewoon informatie opnieuw gaat verwerken of inhoud gaat kopiëren, en dat wil je niet.

Allereerst kun je een tool gebruiken, Think with Google, die je daarmee helpt.

Je kunt naar verschillende categorieën en sectoren kijken, ze bieden een heleboel verschillende datapunten. Deze zullen je helpen bij het analyseren van elke ruimte en iedere sector. Hetzelfde geldt voor Google Trends, je kunt iedere categorie en website invoeren met samenhangende populariteit.

Zo zijn er bijvoorbeeld huis & tuin trends.

Zo heb je ook “klantenfeedback”. Deze kun je inzien bij Think with Google. Dit zijn allemaal tools die Google biedt om jou als bedrijf te helpen en te weten te komen op welke onderwerpen en welke trends je de focus kunt leggen.

Daarbij de vraag. Waar moet ik mij op focussen om de meeste waarde te genereren aan mijn gebruikers?

Nu we dat helder hebben, laat het mij je uitleggen hoe je nu écht nummer één kunt worden op Google.

Content op één krijgen

Om te beginnen, wil ik dat je naar Semrush gaat en het zoekwoord intypt waar je aan zit te denken om achteraan te gaan. Vervolgens wil ik dat je in de linker navigatie klikt op “Keyword Magic Tool” (dé magische tool voor zoekwoorden). Vervolgens ga je die zoekwoorden vinden die je het meest relevant vindt om te gebruiken.

Deze wil je baseren op zoekvolume, des te meer, des te beter.

Dat betekent simpelweg dat er meer op wordt gezocht. 

Hoe hoger de CPC, des te beter, want dat betekent dat meer mensen en bedrijven investeren in die zoekwoorden. Want als een bedrijf bereid is om meer te investeren per persoon dat Google aandrijft, betekent dit dat dát zoekwoord meer waarde heeft omdat het converteert en verkeer genereert.

Nadat je dat hebt gedaan en je die zoekwoorden hebt gevonden, heb je een paar stappen te doorlopen. 

De eerste stap is, je content die deze zoekwoorden bevat. Als je ze nog niet hebt, zorg er dan voor dat je er nieuwe content omheen creëert. Zodra je content over die onderwerpen hebt, wil je ervoor zorgen dat je die écht belangrijke stukken content, maandelijks hebt bijgewerkt.

Vaak is het genoeg om ieder half jaar bij te werken, maar degenen die echt belangrijk zijn, wil je maandelijks bijwerken. Je wilt optimaliseren voor die zoekwoorden door ze in je titel tag te plaatsen binnen de eerste paragraaf of eerste zin van je tekst, je wilt ze in je koppen plaatsen en gebruik maken van H2 en H3 koppen, dat helpt enorm.

Optimale lengte content

Je wilt zeker zijn dat je inhoud geoptimaliseerd is qua lengte; vaak hoe langer hoe beter. Maar je wilt niet simpelweg woorden toevoegen om het maar toe te voegen. Als je alles gedaan kunt krijgen in 500 woorden. Heb je een streepje voor ten opzichte van je concurrentie, die er 2.000 woorden voor nodig heeft.

Voeg niet zomaar woorden toe als je ze niet nodig hebt.

Algemeen, als je een onderwerp op alle mogelijke manieren wilt behandelen, ga je altijd wel een behoorlijk aantal woorden krijgen. Je wilt ook je leesbaarheid verbeteren: daar is een app voor genaamd Hemingway.

Weliswaar ook goed in te zetten voor Nederlandse teksten.

Die kan je daarbij helpen. Het is een heel handige gratis tool, probeer het eens uit.

Heldere URL’s

Je wilt ook dat je URL leesbaar is. Als je het leesbaar maakt, zoals als je hier kijkt, zoekmachinespecialist.com/blog/1000-bezoekers-met-seo, spreekt het voor zich. Ik gebruik geen willekeurige nummers of cijfers in mijn URL. Ik probeer de zaken zo eenvoudig mogelijk te houden. Mijn URL is daarbij altijd korter dan de titel tag zelf.  

Het helpt je om beter te ranken.

 Zoekwoorden in meta beschrijving

Je wilt ook de zoekwoorden in je meta beschrijving opnemen, niet alleen in je titel, maar ook in je meta beschrijving. Wanneer mensen naar een zoekwoord zoeken, staat het erin.

Het maakt het eenvoudiger.

Google maakt die trefwoorden dan dikgedrukt, en dan - voilà - zul je merken dat je betere doorklikratio’s krijgt, wat op termijn ook je ranking verhoogt.

Optimaliseer je afbeeldingen

Wanneer ik content creëer, voeg ik ook afbeeldingen toe aan mijn content en soms video, ik gebruik zeker meestal afbeeldingen omdat een afbeelding meer zegt dan 1.000 woorden.

Dus neem alt-tags op, een alt-tag beschrijft wat een afbeelding is. Met alt-tags - als je met de muis over een afbeelding beweegt - is dat het kleine blokje dat zegt: dit is een Ford Ka uit 1999. Een rode tweedeurs Ford Ka uit 2006, dat is een voorbeeld van een goede alt-tag die beschrijvend is.


Backlinks en linking

Je wilt ook je backlinks verbeteren, hoe meer mensen naar je linken, hoe beter je ervoor staat. Ga naar Semrush, “Backlinks Analytics” typ je URL in, scroll naar beneden en daar zie je rechts nieuwe links en verloren links staan. Geweldig, want je ziet meteen op welke gebieden je links verliest en waar je links wint.

Het helpt je om dingen gaande te houden, waar je links verlies, kun je vervolgens deze websites benaderen en overtuigen om weer een connectie te vormen.

Verder kun je intern linken. Als ik een bericht heb over SEO en linkbuilding, kan ik die twee aan elkaar linken. Je wilt ook kapotte links repareren. Als bedrijven op het web kapotte links hebben, benader hen en overtuig ze om hun kapotte links te vervangen door die van jou.

Ook wil je, wanneer relevant, zoekwoorden gebruiken binnen de linktekst, dat is de ankertekst, die link waarop je klikt? Die zoekwoorden erachter, dat is de ankertekst.

Wanneer deze keywords bevatten, helpt dat met je ranking. Zodra je in de herhaling valt met dezelfde zoekwoorden, wordt het al lastiger. Laat het natuurlijk verlopen. Forceer ook niet iedere keer hetzelfde zoekwoord.

Repareer je lay-out

Je kunt je website, site structuur, content, backlink profiel allemaal tip top in orde hebben. Maar zodra je lay-out er niet goed bij staat, rank je alsnog niet goed. Een goede gebruikerservaring wordt steeds belangrijker, want als mensen blijven wegklikken, steekt Google er een stokje voor. Zij gaan je website lager laten ranken. Om dezelfde reden verbeter je ook de laadtijd van je website, zowel op mobiel als op de desktop. Mobiel is hier om te blijven en zal steeds belangrijker worden naarmate de maanden en jaren vorderen.

Correcte CSS en HTML

Zorg er ook voor dat je een correcte programmercode hebt staan zoals CSS en HTML. Er zijn veel tools die met goedkeuring helpen, zoals W3C. Het helpt. Je kunt ook diagnostische benchmarks uitvoeren. Die tools kun je vinden bij Think with Google.

En er zijn ook verschillende mediatypes die je kunt hefbomen, denk aan video’s, pop ups, audio, afbeeldingen, generators of een rekenmachine, zo enkele voorbeelden te noemen.

Zodra je afbeeldingen gebruikt, vermijd stock foto’s. Die werken simpelweg gewoon niet goed.

HTTPS beveiliging

Alsook voor de beveiliging van je website, zorg ervoor dat je HTTPS inzet.

Als je website niet op HTTPS zit, krijgen mensen een melding in de browser dat je site niet veilig is. Dat schaadt op den duur je ranking.

Content promotie zonder budget

Ten eerste, maak gebruik van een community. Als je naar Airbnb kijkt, groeiden zij door gebruik te maken van Craigslist, (vergelijkbaar met Marktplaats in Nederland), Facebook groepen en mond-tot-mond reclame.

Zij maakten vooral gebruik van het eerste platform, waarbij zij doelde op lokale prospects.

Marktplaats is een goed voorbeeld om zelf een community mee te hefbomen. Zo heb je ook Quora, X, Instagram of je eigen community. Omdat het een gemakkelijke manier is om je content te promoten via je site.

Mond-tot-mond reclame en gastbloggen

Er is ook mond-tot-mondreclame. Je kan wel proberen om virale video’s te maken en al die andere dingen. In het algemeen geldt: hoe beter je product, hoe beter de service die je hebt, hoe beter de content en hoe meer mond-tot-mond reclame je gaat krijgen.

Denk aan je eigen klanten en bijvoorbeeld gastbloggen.

Je kan de hort op gaan en gastbloggen op verschillende sites, denk aan Frankwatching. Zo kun je op een manier een bijdrage leveren aan gebruikers. Je benadert gewoon andere websites die gastbijdrages hebben en vraagt hen of je ook inhoud kunt bijdragen.

Growth Hacking

Een groei hacker denkt anders en is gefocust om een marketing strategie te ontwikkelen waardoor een bedrijf snel groeit. Waarbij een specifieke doelgroep wordt aangesproken.

Het doel: loyale klanten te creëren die een boodschap voortzetten waarbij advertentie kosten worden omzeild.


Nieuwsbrieven

Een goede manier is het inzetten van nieuwsbrieven. Aandachttrekkende koppen tot een call-to-action, om bijvoorbeeld mensen terug te krijgen op je site. Of overtuigende redenen voor mensen om door te klikken.

Deze kleine simpele dingen brengen je meer verkeer.

Ik raad je daarom aan dat je je eigen e-mailnieuwsbrieven of uitzendingen hebt, en je begint met het verzamelen van e-maillijsten.


Favoriet: sidebar links


Je kunt ook een sidebar inzetten, je ziet ze nu al op zoekmachinespecialist.com en veel populaire sites zetten ze in, het helpt met de ranking van je belangrijkste pagina's, werkt effectief.

Iedere keer als je een link aan je website voegt, zou het waarde moeten brengen aan de gebruiker. Denk daarbij aan een correcte ankertekst.

LinkedIn post

Er is ook LinkedIn content.

Als je content hebt, zoals een blogpost, deel ik de meest relevante post voor mijn doelgroep op LinkedIn. Zo kun je ook andere social media platforms inzetten, zoals Instagram. Upload video’s, afbeeldingen, audiobestanden of een infographic bijvoorbeeld.

Jouw content marketing strategie

Wanneer je aan al deze dingen denkt, heb je een strategie nodig en je doelen helder.

Welk doel heeft de content? Is het om meer inschrijvingen te krijgen? Organisch verkeer? Likes? Commentaar? Merkbekendheid? Verkopen? Reserveringen?

Zet je focus op datgeen wat je wilt bereiken.

Conclusie
We hebben een hoop besproken, van alles van site architectuur tot sitelinks, het optimaliseren van je content, mond-tot-mond reclame, growth hacking, nieuwsbrieven, een sidebar, hefbomen van een community tot aan gastbloggen.

Hiermee heb je handvatten gekregen om zonder budget je marketing te gaan doen. Toch hulp nodig? Laat het ons weten.