🏠
blog

8 Storytelling technieken voor je Content

8 Storytelling technieken voor je Content

🕑 6 minuten

Content maken is populair. Iedereen kan het. Jij waarschijnlijk ook. En tegenwoordig kan AI je er een handje mee helpen. Maar wist je? In vergelijking met een jaar geleden, het maken van content nu zo gewoon is geworden, dat mensen er steeds ongevoeliger voor raken.

8 van de 10 mensen lezen je header of koptekst, maar slechts 2 van de 10 klikt echt door naar je artikel.

Dat toont aan dat mensen steeds ongevoeliger worden voor content. Vooral het maken van content wordt laagdrempeliger, denk aan AI-tools. Wat overigens een geweldige ontwikkeling is.

Ik deel een aantal technieken met je, om je content zo goed leesbaar te maken.

Nummer 1: spreek je lezer aan

Gooi een balletje over en doe maar alsof je in gesprek bent met een daadwerkelijk persoon en schrijf met de woorden "jij" en "ik”. Als je deze woorden gebruikt zullen mensen niet aanvoelen dat het een gesprek is. Als ze het gevoel hebben dat het een gesprek is, zullen ze het niet zien als een soort college of verkoopgesprek waarbij de verkoper alleen maar het woord is. Wat doe je dan? Je hangt op.

Voer een conversatie met mensen, dan is je doelgroep eerder geneigd om te lezen én reageren.

Nummer 2: korte én krachtige regels

Je alinea's mogen niet meer dan 4 of 6 regels zijn. Zodra er meer dan vijf of zes regels zijn, wordt het al snel te veel. Mensen nemen dat niet door. Als je kijkt op de zoekmachinespecialist.com, dan zie je dat veel alinea’s slechts een aantal regels bevatten.

Sommige van deze alinea’s hebben zelfs slechts 1 regel. 

Nummer 3: slim scannen.

Gebruik subkoppen, concludeer en citeer. 

Subkoppen verdelen secties binnen je blogpost, dus het maakt het makkelijker om deze te scannen. Zonder subkoppen kunnen mensen de kern van je content niet begrijpen zonder het gehele stuk te lezen, wat betekent dat je minder lezers krijgt.

Door subkoppen in te zetten, kunnen mensen naar dat gedeelte van je blogpost gaan, dat ze willen lezen, dat gebied gaan lezen en zo verder scrollen. 

Zet altijd een conclusie of samenvatting in. Schrijf of laat een AI tool een conclusie schrijven, als je een blogpost maakt. En label die conclusie "conclusie” of “samenvatting”.

Zo houd je de zaken simpel. 

Mensen kunnen naar beneden scrollen, je conclusie lezen, weten waar je content over gaat en beslissen of ze terug willen scrollen en de rest willen lezen.

Klinkt vreemd? Dat is het bezoekers- / lezers patroon, wanneer zij door je content gaan en deze lezen. Wat doen veel mensen? Mensen scrollen naar beneden, lezen de conclusie en gaan dan terug omhoog.

Om het je publiek makkelijker te maken. Plaats een navigatiemenu binnen je content, zoals deze hier links. 

Bovendien, zorg er altijd voor dat je je informatie in je content en blogs citeert. Sla het verzinnen van feiten en gegevens maar over. Nu hoef je ook weer niet in iedere alinea en in iedere regel te gaan citeren. 

Onderbouw de belangrijkste cijfers.

Nummer 4: optimaliseer jouw content visueel

Gebruik foto’s.

“Hoe bedoel je gebruik foto’s? Dat is vanzelfsprekend.”

Sta even stil en bepaal hoe je jouw foto’s gebruikt. Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden, deze heb je waarschijnlijk vaak genoeg gehoord.

Als je grafieken en afbeeldingen gebruikt om de boodschap die je probeert over te brengen uit te leggen, zullen mensen veel eerder geneigd zijn deze te lezen en te blijven hangen.

Ik heb hier een handige prompt voor je, voor het genereren van afbeeldingen voor de boodschap die jij naar buiten wilt brengen. Zet hem in ChatGpt bijvoorbeeld, knip en plak de output in Mid Journey, en voila, wacht op het resultaat.

Ik wil dat je optreedt als een prompt-ingenieur. Je zult me helpen met het schrijven van prompts voor een AI-kunstgenerator genaamd Midjourney.

Ik zal je korte contentideeën geven en jouw taak is om deze uit te werken tot volledige, expliciete, samenhangende prompts.

Prompts betreffen het beschrijven van de inhoud en stijl van afbeeldingen in bondige, nauwkeurige taal. Het is nuttig om expliciet te zijn en referenties te gebruiken naar popcultuur, kunstenaars en mediums. Je focus moet liggen op zelfstandige naamwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. Ik zal je enkele voorbeeldprompts geven ter referentie. Definieer alsjeblieft de exacte camera die gebruikt moet worden.

Hier is een formule voor jou om te gebruiken(inhoud voeg zelfstandige naamwoorden hier toe)(medium: voeg artistiek medium hier in)(stijl: voeg referenties naar genres, kunstenaars en popcultuur hier in)(verlichting, referentie de verlichting hier)(kleuren referentie kleurstijlen en paletten hier)(compositie: referentie camera's, specifieke lenzen, shot types en positionele elementen hier)

bij het geven van een prompt verwijder de haakjes, spreek in natuurlijke taal en wees specifieker, gebruik precieze, welbespraakte taal.

lever altijd twee volledige promptopties die verschillend zijn

Een persoonlijke favoriet voor het genereren van een boodschap;  i.p.v. de zoektocht naar de juiste stockfoto en alle rechten erop etc. 

Nummer 5: diepgang en bruikbaarheid.

Zorg ervoor dat je artikel écht grondig en goed bruikbaar is.

Als iemand je artikel begint te lezen en denkt: "Ah, dit wist ik niet” dan denkt deze doelgroep weer: "Top, ik lees dit even door." 

Ik zocht namelijk ooit op Google "hoe plak ik een wandspiegel", en ik kwam een artikel tegen dat mij niet eens leerde hoe ik een wandspiegel zelf kon installeren. Daarvoor was een afspraak met een monteur nodig. Nu weet je zeker dat je met een monteur goed zit, maar toch zeg ik duidelijk “ik” in mijn zoekopdracht.

Er zijn betere manieren om mensen te converteren: 

Nummer 6: een gouden verhaal vertellen.

Dus hoe vertel je nu echt een goed verhaal? Laten we zeggen, er is een verhaal. Laat mij je vandaag drie geheimen er bovenop vertellen.

Als het gaat om verhalen vertellen, is een van de beste manieren om mensen erbij te betrekken niet alleen te zeggen, hé, jij moet dit doen, jij moet dat doen en jij moet naar mij luisteren en dit is wat je wél moet doen.


Een veel krachtigere manier, meer overtuigende manier om dit te doen, is diezelfde les te delen met ander mensen, maar in een verhaalvorm.

Dus drie sleutelfactoren, het eerste geheim is: tijd en plaats. Bij elk goed verhaal zul je merken dat veel sprookjes beginnen met, er was eens... er was eens zus, er gebeurde eens zo.

Als jij je doelgroep naar een plaats, een tijd en plek kunt brengen waarin dit gebeurt, en je wilt hierin héél specifiek zijn. Je wilt niet zomaar zeggen, oké, dat gebeurde zo en zo veel jaren geleden.

Nee, je wilt ze écht naar die plaats brengen. Je wilt de toon zetten, en dat podium opzetten. Ik sprak ooit op een internetmarketingconferentie. Dus dan wil ik dat mentale beeld gaan creëren. Je kunt visualiseren, je voorstellen dat ik op het podium sta en spreek tegen een groep mensen, toch? Dat is het podium instellen, tijd en plaats, naar je doelgroep.

Nummer 7: krachtige dialogen

Nummer 7 is dat je heel specifiek wilt zijn met je verhaal. Ik gebruik graag dialogen, omdat dialogen zo krachtig zijn in het vertellen van verhalen.

Het trekt je lezer naar binnen, je plaatst de lezer, middenin het scenario.

Dialogen plaatsen je luisteraar meteen midden in de actie, een zeer krachtige zaak om te doen.

Nummer 8: moraal van het verhaal

Tot slot nummer 8: wat is het moraal van het verhaal? Waarin zit de transformatie? Wat is de enige boodschap die je wilt meegeven aan je lezer? In mijn geval, dat jouw content gezien en gelezen wordt.

En jouw content ook écht gaat resoneren met je doelgroep.

Investeer in je content, zelfs wanneer je dat niet eens hoeft te doen.

Mensen die informatie nodig hebben, schijnen het niet te zoeken. En wie zijn degene die het zoeken van informatie overslaan? Degene die achterlopen. Degene die succesvol zijn, of dat nu financieel is of met andere middelen, investeren altijd in zichzelf.

Dat is het moraal van het verhaal.

Conclusie
Ik heb een hoop met je besproken. Onthoud: een goed verhaal spreekt tot de verbeelding, verbindt op persoonlijk niveau en inspireert tot actie. Dus til je contentcreatie naar een hoger niveau met deze technieken en zorg dat jouw boodschap niet alleen gezien maar ook gevoeld wordt. Hulp nodig met toepassen? Bekijk de site of laat het ons weten.