Inhoudsopgave
🕑 6 minuten
Een email lijst kan je veel opleveren.
Want als je een lijst hebt, kan je continu verkopen, mensen naar je website sturen en je product of dienst efficiënt marketen.
Ook weten we, dat een email lijst goud waard kan zijn.
Maar de echte vraag is, hoe bouw je er een? Dit keer deel ik met je hoe je snel en gemakkelijk een email lijst opbouwt, van nul naar 10.000 abonnees.
Het begint allemaal met het identificeren van je doelgroep waar jouw focus op ligt. Hierna wil je overgaan tot het doen van marktonderzoek, een onweerstaanbaar aanbod produceren om deze vervolgens te personaliseren. Hiermee hark je jouw klanten binnen.
Hier lopen we samen stap voor stap rustig doorheen.
Als je die leads wilt krijgen, ga je als eerst een bron of kanaal kiezen waar je verkeer uit komt. Er zijn ontelbare kanalen, maar je kunt beginnen met bronnen zoals SEO, Google Adwords, Facebook adverteren of Youtube Ads. Naar ervaring werkt Linkedin daar ook uitzonderlijk goed voor.
Er zijn tonnen aan opties, trek de schoen aan die bij je past. Kies het kanaal waarvan jij denkt dat dit het beste zal werken, of waar jij in uitblinkt.
Wanneer je begint met het aantrekken van verkeer naar je site zet je een exit intent in, want wanneer iemand je website wilt verlaten kun je vragen naar zijn of haar email adres.
Hier heb je een voorbeeld van een exit intent:
Zodra we dit gingen toepassen, merkten we met deze exit intent op, dat er zo'n 31% meer kliks werden ontvangen. Ook hebben we nieuwsbrief opt-ins ingezet, ze werken goed, zo slecht zijn ze nog niet.
Een van onze favorieten zijn content upgrades, die een stuk beter werken dan een nieuwsbrief.
Een content upgrade is een stukje content dat je aanbiedt als bonus voor je lezer in ruil voor een e-mail adres. Het is te vergelijken met een Lead Magnet, maar veel specifieker.
In ons eigen voorbeeld, vragen we niet naar je email adres.
Ook zijn er quizzen die je kunt inzetten. We zijn erachter gekomen dat een quiz veel beter converteert dan andere methodes.
Met een quiz die we hebben ingezet voor een zorginstelling hebben we ruim 68% meer mails en leads kunnen verzamelen tegenover het weglaten van de quiz.
Nu dat je leads aan het verzamelen bent, is het tijd om marktonderzoek te doen. Je kan over je klanten en hun gedrag leren door gewoon je service aan te bieden en met ze te praten.
Zo leer je wat werkt voor hen en wat niet werk en wat je kunt aanbieden.
Hier heb je 3 voorbeelden van vragen die je kunt stellen, zo kom je erachter of je marktonderzoek waardig is.
Nummer 1: zit er pijn achter de uitdaging of probleem dat je wilt oplossen? Los je een daadwerkelijk probleem op? Zitten er emotionele knoppen achter die je kunt indrukken wanneer je dit oplost? Je kan een goed idee hebben, maar zodra er geen pijnpunt te vinden valt, levert je oplossing vaak weinig op. Een duidelijke reden geeft mensen overtuiging om met je oplossing mee te gaan en bij je te gaan kopen
Nummer 2: het gevoel van urgentie, kunnen zij het nú gebruiken? Of kan er 3 maanden gewacht worden? Als er geen urgentie heerst, is het moeilijker om overtuigend te zijn met je oplossing. Voordat je een oplossing gaat ontwikkelen, onderzoek je dit eerst met zoekwoordonderzoek. Daar zijn genoeg tools voor.
Nummer 3: wie is je competitie? Wie verkoopt mijn oplossing aan eenzelfde doelgroep? Wellicht ligt er potentie voor een samenwerking met je competitie! Kom erachter waar zij tegenaan lopen, welke pijnpunten ervaren zij? Daar kun je je weer op richten met zoekwoordonderzoek. Met zoekwoordonderzoek kun je er precies achterkomen wie je competitie is.
Deze dingen doe je allemaal voordat je iets gaat ontwikkelen. Je kans op succes zal velen malen hoger zijn, dan wanneer je het niet doet.
Wanneer je probeert zo veel mogelijk kliks te krijgen van je emails, is het verstandig om het mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Vraag alleen hun naam en e-mail adres, of laat ze op een knop drukken, zoals log in met Google of Facebook. Naar onze ervaring kan zo'n klein ding alleen al je aanmeldingen doen stijgen met 34,8%.
Ook je woordkeuze is bepalend met hoeveel mailadressen je uiteindelijk verzameld. Neem eens "aanmelden" of "login in". Welke gebruik jij? Kies hier voor "login in" en verander "aanmelden", dit kan zorgen voor een stijging van 11% in e-mails.
Nu je dat gedaan hebt, hoe stel je vervolgens alles op en stuur je je campagne de deur uit? Met het doel om inkomen te genereren.
Het opstellen van een email campagnes spreekt voor zich. Je wilt je campagne benodigdheden documenteren, je email copy schrijven, copy toevoegen aan je template, meetbaar maken, je email testen en dan data gebruiken en dit hervatten.
Wanneer je dus een campagne aan het opstellen bent, moet je een aantal dingen weten.
Wanneer je je copywriting concept aan het opstellen bent, probeer het zo kort en krachtig mogelijkte houden en vooral concreet te zijn.
Mensen hebben al teveel aan hun hoofd.
Geef meerwaarde en houdt je lezers geïnteresseerd, maak je teksten schatbaar met titels, paragraven, schuingedrukte woorden etc. Wees helder, concreet en maak het relevant voor je doelgroep en personaliseer wanneer je dit kan. Vooral belangrijk: dubbel check en herzie alles. Wanneer je een campagne opzet, is niet alles per direct perfect, je wilt blijven bijstellen om hogere aantallen te realiseren.
Nu komt meetbaarheid aan te pas, je kan dit gemakkelijk doen met Google Analytics.
In 3 stappen: creëer een account, maak een traceerbare pixel en UTM-tag en zet deze in de body-tag van je mail, klaar! Of gebruik tools zoals Convertkit en Mailerlite.
Hoe ga je te werk? Verzend je eerste mail, klik en open hem. Scan door de previews en check op mogelijke problemen, dan open je Google Analytics en analyseer je het geheel.
Met je emails wil je ervoor zorgen dat je ze kunt openen op mobiel, niet alleen op desktop pc's.
Want in 2016 alleen al zijn 41% van alle mail campagnes geopend op mobiel. In 2019 54% en nu zitten we zelfs tegen de 60% aan. En dit is volgens Adformatie en Frankwatching.
De e-mail software die je gebruikt zou het al gemakkelijk moeten maken om je campagne mobiel vriendelijk te krijgen. Nu hebben we het over de templates en e-mail editor. Houdt daarin het onderwerp en voorvertonings header kort en krachtig. Maak ook je CTA groot en aannemelijk.
Nogmaals, testen, testen en nog eens testen. Test alles.
Van je copy, je design, je knop en je CTA. Op welke dag verzend ik mijn mail? In platte tekst of een HTML-campagne? Lange of korte emails? Zo ook je van-adres, want van wie het komt is belangrijk voor degene die hem opent. Door dit te doen kom je erachter wat het beste werkt voor jouw doelgroep of publiek.
Vanuit hier kun je je emails gaan automatiseren.
Ga dus nu je emails verzenden op een bepaald tijdstip en stuur je weer een andere mail door nadat een bepaalde actie is gedaan, daar trigger je weer een andere email mee, wanneer ze hem hebben geopend of juist niet. Hebben ze gekocht ja of nee? Dan stuur je weer een andere mail.
Open rates voor trigger emails kunnen oplopen tot wel 49%(!), te bedenken dat traditionele open rates zo rond de 20 tot 25% zitten. Zo wordt je CTR op deze mails al ruim verdubbeld.
Wil je de beste conversie op je site? Zet dus trigger email in.
Als laatste kun je verder optimaliseren door je email lijst te segmenteren, onderwerpen persoonlijk te maken, bij een HTML-campagne afbeeldingen te gebruiken en trigger email verzenden gebaseerd op gedrag.
Hoe meer je automatiseert en personaliseert, hoe beter je presteert.
Conclusie
Met alles waar we het over hebben gehad, heb je nu handvatten gekregen om contacten, leads en abonnees te gaan genereren met email marketing. Denk je hierbij hulp nodig te hebben? Laat het ons weten of bekijk de site.