🏠
blog

Klim je Google Ranking van Pagina #2 naar Pagina #1

Klim je Google Ranking van Pagina #2 naar Pagina #1

🕑 4 minuten

Je kan zo stil blijven als je wilt, maar een dezer dagen zal iemand je vinden. Wat denk je dat de beste plek is om je te verstoppen?

Op de tweede pagina van Google natuurlijk, want daar kijkt niemand. Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst naar de tweede pagina bent gegaan?

Dit keer deel ik hoe je de Google ranking beklimt, van de tweede naar de eerste pagina.

Er zijn hier grofweg twee manieren voor om je ranking te verbeteren wanneer je op de tweede pagina of verder rankt.

Het eerste luidt het optimaliseren van bestaande pagina's met het zoekwoord waar je voor wilt ranken óf je creëert een nieuwe pagina die beter aansluit bij het zoekwoord.

Nu eerst een beslissing maken.

Keuze 1: bestaande pagina's optimaliseren

Wanneer ga je bestaande pagina's optimaliseren? 

Dat doe je wanneer het zoekwoord waar je voor wilt ranken, sterk gerelateerd staat met het onderwerp van de pagina. Daarna kun je de pagina aanpassen voor meer relevantie met het zoekwoord.

Een voorbeeld ervan:

Stel, ik heb een pagina op mijn website die rankt voor het zoekwoord "email marketing bureau" en darin leg ik je uit hoe je met een e-mail lijst continu kan verkopen, mensen naar je website stuurt en hoe je jouw product of dienst efficiënt kan marketen.

Feitelijk gezien rank ik voor dit zoekwoord op de tweede pagina en dit hangt af van welke zoekmachine je gebruikt, dat zal hoogstwaarschijnlijk Google zijn, maar iedere regio kent weer andere zoekresultaten.

Ik ga dus zoeken op Google naar dit zoekwoord en analyseer de top 10 resultaten. Waar ga ik naar kijken? Allereerst, welke onderwerpen kaarten deze pagina's aan en wat ontbreekt er aan mijn pagina? Hebben ze langere content? Of is het korter dan dat van mij? Heb ik andere woorden nodig? Moet ik meer content schrijven? Of moet ik het juist inkorten, om direct tot het punt te komen?

Is hun content boeiender dan dat ik ben? Wat zijn de vragen die mensen stellen op Quora over email marketing bureaus, waar ik antwoord op kan geven binnen mijn content?

Want Quora verteld je wat er populair is, gebaseerd op stemmen en views van mensen. Daarmee kun je pijnpunten en uitdagingen ontdekken die mensen hebben over het onderwerp.

Heeft Google "mensen vragen ook" zoekresultaten voor het zoekwoord waar ik meer vragen van wil krijgen? Met deze analyse kom ik met ideeën om mijn pagina te verbeteren. Op z'n beurt helpt dit weer om hoger te ranken voor dat zoekwoord.

Nu heb ik alles verzameld om mijn pagina beter te maken dan ieder ander stuk content van de top 10 in Google.

Nog een ander ding wat ik doe met een tool genaamd ClickFlow. Een van de gemakkelijkste manieren om je pagina van de tweede lijst of je ranking van de tweede pagina naar de eerste pagina te krijgen. Dat doe je niet niet door backlinks.

Maar door click-trough-rate (CTR).

Denk hier maar eens over na: als je een Google zoekopdracht uitvoert samen met nog duizenden anderen of wanneer tonnen mensen zoeken op het zoekwoord "sinaasappels" en iedereen zou klikken op het tweede resultaat in plaats van de eerste. Wat zal dat Google vertellen, denk je?

Het verteld Google dat mensen voorkeur hebben over het tweede resultaat in plaats van de eerste. Dan gaat Google schuiven, het eerste resultaat gaat naar de tweede plek, en de tweede plek gaat naar de eerste.

Zo simpel werkt het.

Google gaat je niet vertellen dat je niet genoeg backlinks hebt voor een nummer 1 positie en daardoor jou niet op de tweede positie laat staan desondanks dat iedereen op jouw positie klikt.

Dat gaat niet gebeuren. Google neemt gebruikerssignalen in rekening.

Wanneer je dus nadenkt over je titels, stel jezelf eerst de vraag over hoe je jouw copywriting kunt masseren voor je meta beschrijving en titel, om zo je CTR te maximaliseren? 

Hoe je dit doet is door je title tags te testen. Je kijkt naar wie boven je staat, dan bekijk je de betaalde advertenties, want deze zijn gebaseerd op kwaliteitsscore. Dat zou je al ideeen moeten geven.

Of je kunt tools gebruiken zoals ClickFlow en je title tags A/B gaan testen. Wanneer je dat doet, zal het je click-through-rate (CTR) helpen, wat je een duwtje geeft van de tweede pagina naar de eerste pagina.

Keuze 2: nieuwe pagina creëren rondom zoekwoord

Wanneer creëer je een nieuwe pagina rondom een zoekwoord? 

Als het zoekwoord waar je voor rankt niet gerelateerd staat met het onderwerp van de pagina waar je voor rankt, dan dien je een nieuwe pagina te creëren dat rondom het zoekwoord gaat.

Neem dit als voorbeeld: laten we een pagina pakken die rankt voor "Kopen Pinterest volgers" en die pagina heeft als titel "Hoe je verkoopt via Pinterest zonder een Euro uit te geven."

Het onderwerp van die pagina staat niet gerelateerd met het kopen van Pinterest volgers. Een extreem voorbeeld, maar dat gebeurd constant.

Het kopen van volgers raad ik mijn klanten of bezoekers ten zeerste af. Je wilt mensen niet misleiden. Dus in plaats dat je deze pagina optimaliseert voor een zoekwoord dat niet gerelateerd staat tot het onderwerp, ga ik nu een nieuwe pagina creëren met de titel "Zou je Pinterest volgers moeten kopen?".

Dan ga ik je vertellen waarom je dit niet moet doen en op termijn je online reputatie kan beschadigen. Met de bestaande pagina waar ik voor rank, ga ik nu een interne link creëren die verwijst naar de nieuwe content.

Wanneer ik het dus heb over het verkopen op Pinterest en je hebt volgers nodig, verwijs ik je naar de post over het kopen van Pinterest volgers.

Als ik dan de content copy schrijf voor de nieuwe pagina, dan zorg ik ervoor dat ik dezelfde stappen volg als bij de eerste keuze en analyseer ik de top 10 rankende posities voor dat zoekwoord om te zien hoe ik betere content kan leveren dan mijn competitie.

Conclusie
Volg je deze tips, dan ga je het beter doen en neem je jouw ranking van de tweede pagina naar de eerste pagina. Mocht je zelfs de tweede pagina nog niet hebben bereikt? Maak je dan geen zorgen, volg de stappen en je zult verschijnen op pagina 4,3,2 en uiteindelijk de eerste plek.