🏠
blog

Google Helpful Update: wat veranderd er voor jou?

Google Helpful Update: wat veranderd er voor jou?

🕑 4 minuten

Heb je het al gezien? Wanneer je een zoekopdracht doet in Google, dat sommige content dat rankt, overduidelijk is geschreven voor puur en alleen zoekmachines? 

En wanneer je die content leest, denk je bij jezelf - waar gaat dit nog over? Het levert je geen meerwaarde op. Sommige van die content stukken bevatten zelfs honderden aan zoekwoorden, die niet in lijn staan met het artikel, waardoor het content stuk niet lekker loopt.

Dus waarom schrijven mensen zulke content? Omdat ze puur en alleen SEO verkeer willen. Wat is daar mis mee? Niets. Het zorgt alleen voor een vreselijke ervaring voor gebruikers. Want wat gaat Google dan doen? Ze brengen updates uit, zo is de "Google Helpful Update" daar een van.

Google Helpful Update

Het doel van de update is om content die minder behulpzaam is, minder hoog te laten ranken.

Wat Google wilt is onbehulpzame content lager laten ranken tegenover behulpzame content. Behulpzame content ziet Google als content dat niet puur en alleen voor zoekmachines is geschreven.

Dit vertelt Google over de update, met de 2 grootste aandachtspunten verder uitgelegd.

Aandachtspunt 1: content voor mensen

Focus je op het schrijven van content voor mensen. Google geeft je hier verschillende feedback en richtlijnen voor, zoals:

  • Heb je een beoogde doelgroep voor je bedrijf of website die jouw inhoud nuttig vind? 
  • Heeft je website een duidelijk (hoofd)doel?
  • Als iemand je website heeft bezocht, heeft diegene dan genoeg informatie gekregen om zijn of haar eigen doelen na te streven? 

Kun je op deze vragen positief antwoorden, dan zit je voor 80% op de goede weg.

Aandachtspunt 2: schrijf niet alleen voor zoekmachines

Als tweede zegt Google dat je geen content moet schrijven voor zoekmachines alleen. Dit is wat ze ermee bedoelen: 

  • Wordt de content voornamelijk ingezet voor zoekmachines, om mensen aan te trekken? In plaats van andersom? 
  • Creëer je een hoop content rondom verschillende onderwerpen, al hopende dat sommigen goed zullen presteren in de zoekresultaten? 
  • Ben je voornamelijk aan het samenvatten wat anderen te zeggen hebben, zonder meerwaarde te geven? 
  • Ben je aan het schrijven voor een bepaald zoekwoord aantal, omdat je gehoord hebt dat Google voorkeur geeft aan een bepaald aantal? 
  • Gebruik je voornamelijk automatisering om content te produceren rondom vele onderwerpen? 

Doordat Google zegt dat het goed is om eerst voor mensen te schrijven, neemt het niet weg dat het doen van zoekmachine optimalisatie of SEO voor zoekmachines overbodig wordt.

Kies een branche of niche

Wat betekent de content update nu voor jou? Focus je content op een specifieke niche of branche. Zoals Google zelf aangaf, ze geven de voorkeur aan dat je géén content gaat creëren rondom een hoop onderwerpen. Ze willen dat je ergens je focus op legt.

Wees de deskundige, specialist of expert. Heb verstand van je vak en weet waar je het over hebt. Zo ontvangen mensen de meeste waarde.

Uitvoerbare content

Als iemand je content leest en ze krijgen er geen specifiek uitgangspunt van, weten mensen dan wat ze moeten doen? Nee? Dan werkt je content simpelweg niet.

Hier is een korte oplossing voor: zo highlight ik altijd bepaalde belangrijke alinea's in het artikel met een andere kleur, waarvan ik zeker weet dat deze belangrijk zijn voor ANDEREN. Ook som ik aan het het einde van het artikel het geheel op met alle kernpunten. Waarom? Want wanneer iemand besluit om het artikel deels of geheel over te slaan, ik altijd nog de kernpunten mee kan geven.

Content updates

Blijf je content updaten. Want de wereld blijft veranderen.

Je kan er niet van uitgaan dat wanneer je een content stuk schrijft, het ook verkeer blijft aantrekken. Zodra je content stagneert, zal je verkeer dat ook gaan doen. Dat is nu eenmaal zo. Blijf je content updaten, maak het fris, relevant en opneembaar. Zodat gebruikers er het meeste voordeel uit kunnen halen.

En wanneer je dat doet, gaat het er niet om hoeveel je veranderd. Het gaat erom - wat je zelf kunt doen om je content uitstekend te houden.

Dat kan veel werk zijn, of juist niet. Vuistregel: update je content op z'n minst ieder jaar. Mocht je verward zijn, over hoe je jouw content uitstekend maakt; zoek naar de hoofd zoekwoorden waar je artikel voor rankt in Google of waar je voor zou willen ranken in Google.

Kijk dan naar alle posities van mensen die niet gerelateerd staan aan jouw website. Bekijk wat zij aan het doen zijn, dat anders is dat wat jij aan het doen bent. Dit zou je ideeën mee moeten geven over hoe je jouw content uitstekend kan maken of zelfs een tikkie beter.

Je eigen ervaringen

Wat zijn jouw eigen ervaringen geweest rondom het onderwerp? Wat weet jij dat anderen niet weten? Wat maakt het verschil? Hoe maak jij het onderscheid? 

Door je eigen persoonlijke ervaringen toe te voegen, lever je een waarde dat anderen niet snel kunnen leveren. Deze regel geldt in principe voor alles, niet alleen voor je content. Verwacht meer backlinks, verkeer en betrokkenheid.

Als je alleen opsomt en samenvat wat iedereen heeft gedaan en gezegd, lever je geen meerwaarde. Dus in ieder content stuk - voeg waar je kan - jouw persoonlijke ervaringen aan toe.

Aantrekkelijk maken voor iedere lezer

Sommige mensen houden ervan om vluchtig over content heen te gaan, sommigen lezen aandachtig, anderen houden ervan om video's te bekijken, weer anderen houden ervan om te luisteren en sommigen zijn visueel ingesteld.

Met andere woorden, gebruik afbeeldingen, video's, een infographic en alles wat er gerelateerd aan staat, waarvan jij denkt dat het de gebruikerservaring zal verbeteren.

Want bekijk deze infographic eens. Van wat gezamenlijke gemeentes hebben gedaan voor het Spaarnwoude Park. De onderwerpen die worden besproken zijn voor de meeste mensen minder interessant om zo zwart-wit te lezen, maar de animatie, beelden en grafieken maakt de content weer anders en gemakkelijk in te nemen.

Conclusie
Het gaat erom dat gebruikers worden geprikkeld en gestimuleerd om actie te ondernemen. Dat doe je door je content op te knappen of nieuwe content te maken. Wil je dat wij met je content aan de slag gaan? Bekijk de site of laat het ons weten.