🏠
blog

Online Adverteren versus SEO: welke is het best? 

Online Adverteren versus SEO: welke is het best?

🕑 8 minuten

Je kan tonnen aan leads verzamelen via allerlei marketing kanalen, toch zijn ze niet allemaal hetzelfde. Als je het aan de man zou vragen, is zoekmachine optimalisatie (SEO) of online adverteren nou beter voor leadgeneratie? 

Online advertenties inzetten is een geweldige manier om resultaten te krijgen op de korte termijn. Je kan specifiek verkeer krijgen vanaf dag ééb. Daarvoor zit wel een prijskaartje aan.

Aan de andere kant kan SEO voor gratis verkeer zorgen naar je website op de lange termijn. Met andere woorden, zodra je stopt met het uitgeven van geld aan SEO, kun je nog steeds verkeer blijven ontvangen.

Mocht je nog geen budget uitgeven aan een zoekmachinespecialist om dat verkeer aan te trekken, kun je het altijd nog zelf doen.

Voordat we bepalen welke van de twee nu een betere ROI geeft, vergelijken we eerst de voor- en nadelen van beiden.

Voordelen online adverteren

Je raadt het al, het grootste voordeel van online adverteren is snel resultaat. Zodra je de campagne start, kun je kliks gaan krijgen. Het zal niet altijd iets opleveren, maar je kan kliks krijgen.

De data die je binnenkrijgt van campagnes is snel en geeft je inzichtelijk welke zoekwoorden er nu werken en welke niet, welke het beste zijn vanuit een demografisch oogpunt en geografisch oogpunt, zodat je daarvoor kunt optimaliseren in real-time.

Het mooiste van online adverteren is, is dat je een overvloed aan opties hebt met targeting. Dit kan op provincie basis, maar ook voor specifieke steden, regio's of zelfs binnen een bepaalde straal van je bedrijf.

Niet alleen dat, je kan zelfs voor ieder hoekje van jouw werkgebied gaan segmenteren. Zo kun je de juiste relevante boodschap samenstellen, volgens ieder segment.

Dat is gemakkelijk te doen met online adverteren.

Nadelen online adverteren

Nu we de voordelen hebben besproken, zitten er ook nadelen aan online adverteren. Dat is het prijskaartje waar we het over hebben gehad, anders krijg je er vrij weinig uit.

Het droevige gedeelte.

Mocht je het budget voor advertenties niet hebben, dan is online adverteren niet voor jou bedoeld. Maar sommige advertenties zijn juist zeer winstgevend. Als het niet zo was, zou er ook niet door mensen in worden geïnvesteerd.

Mocht je de bereidheid hebben, kun je het eens te proberen met een klein budget Da kom n je er snel genoeg achter of online adverteren je iets oplevert en/of je er inkomsten mee kunt genereren.

Nog een nadeel van online adverteren, is dat wanneer je omzet genereert en je kan snel opschalen, gaat het typerend steeds meer geld kosten tijdens het opschalen. Hier heb ik het niet over het uitgeven van meer geld. Natuurlijk is dat wel zo, zodra je opschaalt, je automatisch meer geld uitgeeft. Het gaat hier om de kosten per bezoeker, lead en conversies. In principe blijft dat zo zodra je er meer tijd aan besteed.

De kosten per klik (CPC) van 5 jaar geleden zijn nu niet te vergelijken met wat het nu is. Het is er niet goedkoper op geworden. Dat zal het ook niet gaan worden voor de opkomende jaren. Zelfs tijdens de corona crisis zijn de kosten per klik omhoog gegaan. De kosten per klant gaan continu omhoog en je zult steeds meer geld moeten uitgeven om meer klanten te genereren.

Daarom is het nodig om je marketing funnel of achterliggende verkoopproces op je website of kanalen goed te optimaliseren.

Voordelen zoekmachine optimalisatie (SEO)

Allereerst, zoekmachine optimalisatie is schaalbaar.

Zodra je inspanningen zich terug te beginnen te betalen, krijgt het de neiging om dat blijvend te doen. Betekent wel dat je de juiste dingen moet blijven doen, onderhouden kan zelfs al voldoende zijn. SEO resultaten hebben de neiging om verbinding te zoeken zodra de tijd vordert. Hoe meer autoriteit je website krijgt, hoe meer autoriteit je website heeft binnen de zoekresultaten.

Hoe hoger je rankt, hoe beter je het gaat doen.

Tweede voordeel is dat zoekmachine optimalisatie 24 uur en 7 dagen per week voor je werkt. Het verschil met CPC en SEO is - zodra je stopt met betalen - je kunt fluiten naar je leads en verkeer. Met SEO, blijf je dit verkeer krijgen. Je hoeft er niet eens extra budget voor vrij te maken om je campagnes te laten draaien.

Zelfs op feestdagen hoef je ze niet uit te zetten, want er is toch niemand die de telefoon hoeft op te nemen of een bericht gaat beantwoorden. Met SEO, blijf je dit verkeer krijgen.

Zoekmachine optimalisatie is daarom zeer winstgevend.

Met SEO duurt het langer om resultaten te realiseren, maar het is zichzelf meer dan waard.

Met SEO creëer je merkloyaliteit doordat je weer controle krijgt op activiteiten van klanten door ze te volgen, analyseren en te interpreteren op je website. De toekomst is authentiek en daarom zal je bedrijf een branding strategie moeten hebben die inspiratie en loyaliteit als grondbeginsel heeft.

En dat is volgens Grizzly.

De customer lifetime value ligt met SEO hoger dan online adverteren. Met SEO creëer je meer betrokkenheid en levert het je een veel betere merkloyaliteit op.

De kosten per acquisitie zijn stukken lager dan betaalde media. Dat maakt SEO aantrekkelijk op de lange termijn. Ook voor het kleinbedrijf, volgens Fool.com en Hubspot, gebruikt 62% van de consumenten die meer wilt weten over een bedrijf, product of dienst een zoekmachine en 42% wanneer ze klaar zijn om te kopen.

Nadelen online adverteren

Een groot nadeel is tijd.

Het duurt gewoon even, wil je resultaat? Dan gaat dat niet per direct gebeuren. Wil je resultaat binnen 3 maanden? Misschien, maar hoogstwaarschijnlijk niet waar je op zit te wachten. Het wordt steeds competitiever, tot een punt waar je er niet meer tussen komt. Waarom? Omdat het een hoger return on investment (ROI) genereert.

Een ander probleem met SEO is dat het verkeer niet altijd goed converteert. Om goed te kunnen ranken in Google, is goede content nodig. Die pagina's converteren minder goed in vergelijking met pagina's die gemaakt zijn voor conversie. Neem als voorbeeld: zoek je naar reparatie of onderhoud van je scooter? Vul je merk scooter in, kies wat er aan mankeert en klik op de volgende knop.

Dat gaat niet lukken met SEO.

Algemene regel geldt dat er voldoende geschreven tekst op de pagina moet staan.

Google kan, plotseling en zonder waarschuwing, veranderingen aanbrengen aan algoritmes en regels, die je SEO écht pijn kunnen doen. Google heeft duizenden updates gedaan aan algoritmes. Het zijn er véél - exacte data is niet bekend - maar het worden er bijna elke dag meer.

De meeste updates heb je niet snel door, omdat het kleine updates zijn. Maar zodra de grote updates worden doorgevoerd, kun je hier - zonder waarschuwing - een optater van krijgen.

Dat is het waardeloze gedeelte van SEO.

Blijf je in het spel en bouw je een merk? Doe je wat goed is? Dan loop je tegen weinig risico's aan. Betekent niet dat je geen schommelingen kan verwachten, het betekent gewoon dat je minder problemen tegen gaat komen.

De beste ROI: Ads versus SEO

Wie van de twee heeft de beste ROI? 

Ik verduidelijk dit binnen het kader van een zoekopdracht. Neem als voorbeeld een zoekwoord binnen een locatie. Ik woon in Breda, ik ben een makelaar en ben op zoek naar mensen die mijn aanbod van appartementen gaat bekijken. Dan kan ik voor zoekwoorden kiezen zoals "appartement huren Breda".

Op dit zoekwoord wordt gemiddeld zo'n 1.600 keer op gezocht volgens Semrush en kost zo'n 0,20 cent per klik met Google Ads.

Als we de benchmark pakken van WordStream dan zie je dat je een gemiddelde doorklikratio kan krijgen van ongeveer 3.7 procent binnen de woningbranche. Gerekend betekent dit dat je ongeveer 60 klikken per maand krijgt. Wat je ongeveer €12 gaat kosten per maand. Met een gemiddelde conversieratio van 3,75 procent voor Google Ads, kom je dus uit op 2 leads per maand.

Als we onder de streep kijken, zie je dat het ongeveer €6 per lead kost voor mijn woningaanbod als makelaar. Let wel op, dat betekent niet dat iedere lead ook een klant wordt of zelfs een enkeling klant wordt. Zodra je jouw funnel of verkoopproces helder hebt, zal dat geen probleem moeten zijn.

Hetzelfde geldt voor SEO.

Als ik mijn uitgaven wil verhogen en mijn specifieke zoekwoorden wil uitbreiden met targeting, dan kan het zo zijn dat ik mijn uitgaven verdriedubbel, verviervoudig of zelfs vervijfvoudig voor die maand.

Nu lijkt dit met €12 per maand niet veel.

Maar dat geldt alleen als tijdelijke oplossing of iets dat we in samenwerking met SEO doen terwijl je online adverteren opvoert.

Als ik nu dezelfde zoekwoorden gebruik met SEO en ik eindig op de eerste plek en we nemen van SmartInsights het klikpercentage aan. Dan komen we uit op zo'n 640 bezoekers per maand! Dat is bijna 128 euro per maand aan betaalde advertentie verkeerswaarde, iedere en elke maand!

Het kan even duren voordat je op de eerste pagina terecht komt of zelfs de allereerste plek en kan het natuurlijk ook zijn dat je er niet komt. Maar zoals je ziet, zit er een enorme ROI op SEO en dat is vele malen hoger dan online adverteren. Maar hetgeen is, online adverteren is niet iets wat je altijd doet naast je SEO.

Want als je €0,20 besteedt en je maakt er €0,50 van, €1 of €4 en je profiteert ervan. Waarom zou je het dan niet blijven doen? 

Je zult beiden moeten inzetten, de tijd blijft doortikken.

Focus je op SEO voor de lange termijn en online adverteren op de korte en midden termijn, maar je zult beiden moeten inzetten. De ROI is beter met SEO, maar dat betekent niet dat er altijd een ROI op beiden zit. Bedachtzaam inzetten is belangrijk.

Conclusie
De ROI verschilt op beiden kanalen. Maak je geen zorgen over dat de ROI lager is bij de één en hoger is bij de ander. In het voorbeeld wat ik je heb gegeven, kun je beiden effectief inzetten. Als je hulp nodig hebt met een van beiden, bekijk de site of laat het ons weten.