🏠
blog

Domineer Lokale SEO voor je winkel

Domineer Lokale SEO voor je winkel

🕑 4 minuten

Krachtige lange termijn relevantie met Google, voor je lokale zaak. Hoe krijg je dat voor elkaar? Transformeer je bedrijf met SEO. SEO werkt zo goed omdat het inzetbaar is voor iedereen. Zelfs met een kleiner budget.

En ja, het is waar, een hoog rendement op SEO heeft zijn tijd nodig.

Om te beginnen, wat betekent SEO eigenlijk?

SEO betekent zoekmachine optimalisatie. Het proces van het optimaliseren van ieder zoekwoord op je site, voor je bezoeker en zoekmachines.

Wat is lokale SEO?

We focussen ons op Lokale SEO. Lokale SEO is hetgeen wat je in de zoekresultaten ziet als je ergens naar op zoek bent. We nemen hier als voorbeeld een reparatiewinkel voor je smartphone.

In essentie zal je kaartvermeldingen zien, dan enkele lokale bedrijven die beoordelingen hebben. Beoordelingen zijn hier heel belangrijk. Het moment dat mensen 4,5 sterren hebben of meer, krijg je de meeste kans om hier tussen te staan. Heb je minder? Dan ga je minder goed presteren.

Hieronder vind je de organische zoekresultaten terug.

Lokale SEO in getallen

Nu gaan we over naar lokale SEO in getallen.

Zo'n 46% van alle zoekresultaten in Google zijn lokaal. Consumenten die een lokale zoekactie uitvoeren, daarvan gaat 72% naar een winkel binnen 8 kilometer. Mensen die lokaal met hun smartphone zoeken, hiervan leidt zelfs 18% tot een aankoop binnen een dag. Bovendien is de "in de buurt" zoekoptie 900% (!) meer gebruikt in de afgelopen 2 jaar.

Hier wil je dus tussen staan.

Ook zorgt 78% van de lokale mobiele zoekacties voor offline aankopen.

Tot slot bekijkt en bevestigd 71% van de mensen, éérst de locatie voordat er wordt bezocht. Daarbij kiest ruim 88% van de lokale zoekacties met een smartphone ervoor om het bedrijf te bellen of te bezoeken binnen 24 uur.

Lokale SEO is belangrijk.

Zo'n 89% van de mensen zoekt minstens een keer per week naar een lokaal bedrijf met een smartphone. Met 58%(!) dagelijks.

Lokale SEO is doeltreffend. Het kan je lokale bedrijf volledig transformeren, wanneer je in de top rankt. Positionering is hier alles. Ruimschoots 33% van de clicks gaat naar de eerste positie. Rank je buiten de top 10? Dan wordt je niet gezien.

Hierbij is de top 3 essentieel.

Winst met lokale SEO

Als je winst wilt behalen met lokale SEO, moet je op een paar dingen letten. Allereerst dien je consistent te zijn met het vermelden van je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer.

Door hiermee consistent te zijn, zal het mensen niet in de war brengen, waardoor je beter rankt. Ook wil je eerst optimaliseren voor kwaliteit, reviews, en dan pas voor kwantiteit. Uiteindelijk heb je hoge kwaliteit reviews nodig in grote aantallen.

Hoe meer je jouw klanten aanzet om in detail een review achter te laten, hoe beter je zal presteren. Je wilt hiervoor lokale content creëren op je site voor media uitingen en Google Maps gebruiken.

Signalen die je Google ranking beïnvloeden

Algemene signalen die er toe doen met lokale SEO: categorie, locatie, zoekwoorden in de bedrijfsnaam en ook de vestiging locatie in de naam.

Zo zijn er ook review signalen. Hoeveel reviews heb je? Hoe snel krijg je reviews normaliter? De kwaliteit van de reviews, zijn ze kort of lang? Gaan ze de diepte in? Veelal 4 of 5 sterren?

Dit doet er allemaal toe.

Off-page signalen zoals een aggregator: dit is het bekijken van meerdere web blogs tegelijkertijd via een RSS-feed. Je naam, adres, telefoonnummer, consistentie, citaties en mensen die naar je linken hebben hier allemaal invloed op.

On-page signalen kunnen zijn, ook hier weer: je naam, adres, telefoonnummer, zoekwoorden in de titel, autoriteit van verschillende pagina's of zelfs je oude domeinnaam.

Backlink signalen. Hoe meer sites naar je linken met een hoge autoriteit, hoe beter je gaat presteren. Neem hier ook sociale shares in mee.

Ook gedragssignalen blijven belangrijk. Denk aan CTR (click-trough-rate).

Als mensen zoeken en klikken op je resultaat, verteld het dat je copy aantrekkelijk is. Maar als mensen te snel op de terug knop drukken geeft dit Google juist weer feedback om je site minder hoog te laten ranken.

Hefboom met Google

Er zijn vele gereedschappen waar je gebruik van kan maken, die Google je gratis meegeeft. Denk aan Google Local Search, Maps, Search Console en Google Mijn Bedrijf.

Google Mijn Bedrijf vermeldingen, zoals je hieronder de kaart ziet, hebben een enorme impact, vooral op de lange termijn. Dit betekent niet dat je simpelweg je profiel claimt en hier op de top verschijnt.

Hiervoor dien je iets meer voor te moeten doen, hier geven we later meer aandacht aan. Over dit onderwerp delen we nog een post, zodat je een goede basis hebt om aan de top te staan.

Richtlijnen met Google

Google geeft je richtlijnen over hoe je representatief kunt zijn, waarbij er zelfs wordt verteld wat je juist wél en wat niet te doen.

Alhoewel geeft Google hier niet veel informatie over vrij: bijvoorbeeld over hoe je met je website onderscheid maakt met betrekking tot anderen in je expertise of juist wat je niet moet doen, is je gebruikers misleiden.

Optimaliseer ook niet voor Google alleen maar voor mensen.

Conclusie
Wat hebben de dominante lokale landingspagina's gemeen? Ze hebben geweldige copy, sterke titels, productvoordelen, zijn sociaal bestendig, geven informatie over het team erachter, contactinformatie, CTR's (call-to-action), de locatie en kaartvermelding. Denk je hiermee hulp nodig te hebben? Bekijk de site of laat het ons weten.