🏠
blog

Je Grootste SEO uitdaging van 2023

Je Grootste SEO uitdaging van 2023

🕑 7 minuten

Een SEO trend die alles zal veranderen in 2023.

Kun je raden wat het is?

We gaan het hebben over ontwikkelingen dat het SEO landschap volledig op de schop brengt. We bespreken hoe je dit in je eigen voordeel kan laten werken.

Denk je dat het het te maken heeft met Voice Search? Content marketing? Misschien wel backlinks? SEO of on-page SEO?

Het heeft te maken met tools, die het je leven een stuk gemakkelijker gaat maken. Vooral met het schrijven van je content.

Helft van het werk

Stop maar met raden, het gaat om automation.

Automation is bedoeld voor het schrijven van content met content marketing.

Wat zal er gebeuren? Als je jouw content gedeeltelijk geautomatiseerd kan laten schrijven door kunstmatige intelligentie (A.I.) volgens het GTP3-model? Kortgezegd staat GTP3 voor het model van machine learning dat internetdata gebruikt om ieder soort tekst te genereren, dat jij zou willen.

Er zijn hier verschillende tools voor zoals Jarvis.ai, die het je een stuk gemakkelijker maken om content te schrijven. Het zal geen content creëren wat perfect is, maar grofweg de helft is al gedekt. Nu hoef je het alleen nog maar aan te passen.

Er zijn genoeg tools die je hiermee helpen, zoals jouw zoekwoord onderzoek met de zoekwoordplanner van Google. Door het combineren van al deze tools met AI tools, kun je een berg aan SEO automatiseren.

Stel je eens voor, je zorgt voor een foutmelding op je Wordpress website door het publiceren van een nieuwe pagina en je hoeft het probleem niet eens zelf op te lossen.

Of je wilt content schrijven over een nieuw onderwerp waar je nog niet bekend mee bent en je stuurt het naar je copywriter. Dan kunnen zij Jarvis gebruiken door informatie als input te geven - en voilà - er komt content uit, die zij alleen nog maar hoeven aan te passen en op te schonen.

Deze tools leveren kant-en-klare schrijfbare content die niet alleen een schets vormt maar ook doorgrond is. Data van meer dan 10% van het gehele web is al geanalyseerd. Dat levert je een hoop waarde op, op basis van de al nummer 1 posities die de tool heeft geanalyseerd vanuit Google.  

Trends in Online Marketing

Niet alleen op het gebied van automation veranderd er veel voor SEO in de Google van de toekomst. Ook zijn er grote gevolgen binnen online marketing, daar komt goed en slecht nieuws bij kijken.

Eerst het goede nieuws.

Direct-to-consumer e-commerce bedrijven zullen een boost blijven zien in hun verkopen en verkeer vanuit online marketing. Vooral de elektronica, doe-het-zelf branche en meubelbranche groeien sterk. Veel mensen die niet gewend waren online te kopen, zijn dit na de pandemie wél gaan doen.

Mocht je dus nog niet online zijn. Dan dien je echt te beginnen.

Steeds meer mensen gaan bovendien online op zoek naar offline bedrijven. Mensen zoeken online hun lokale tandarts op, schakelen juridische hulp in online en doen bezichtigingen bij makelaars online.

Ook voice search blijft groeien. Niet alleen in zijn geheel, maar ook als we kijken naar onze klanten binnen de pandemie maanden, zien we een groeiende trend die aanhoudt. Wanneer je dus als winkelier producten verkoopt, zorg ervoor dat je dit hefboomt met voice search.

Extra verkeer wat je nog niet had.

Nog een trend die we zien: live video's. Mensen worden moe van de content die ze zien op Netflix, Videoland en meer. Simpelweg omdat deze kanalen niet meer aan de groeiende vraag kunnen voldoen. Mensen zoeken naar live content.

Stream je content dus live en zorg ervoor dat je meerdere platformen tegelijkertijd hefboomt met tools zoals Restream. Denk aan Youtube, Facebook, Twitter en Instagram, want uitzenden via alle kanalen levert je een groter publiek op.

Gedwongen online

Nu het slechte nieuws.

Verwacht een hogere concurrentie in steeds meer niches. Bedrijven zijn gedwongen om online te gaan na de lockdown, dat betekent simpelweg dat het langer duurt om resultaten te boeken, wordt het moeilijker om resultaat te krijgen en je zult meer moeite moeten doen op de lange termijn.

Nog meer slecht nieuws.

Het einde van cookies is in zicht, in browsers zoals Google Chrome. Personalisatie voor kleine bedrijven die geen of weinig data kopen wordt moeilijker.

Denk aan je Facebook advertenties! Je zult niet meer zo goed kunnen targeten waardoor je minder geld uitgeeft aan je advertenties. Hier kun je vrij weinig aan doen. Wat je wel kunt doen, is een omni-channel aanpak, waarbij je onder alle kanalen een hefboom zet.

Vroeger had je aan 1 kanaal genoeg om je bedrijf te laten groeien.

Denk aan Hyves of Facebook. Je meld je aan en het kanaal vraagt of je meer vrienden wilt uitnodigen via de mail. Vervolgens krijgt diegene een e-mail met de uitnodiging dat jij je hebt aangemeld en dit ook moet gaan doen. Gezellig en het werkt.

Zo zijn deze bedrijven in beginsel gegroeid.

Dat werkt alleen niet meer, een enkel kanaal kan niet genoeg efficiëntie meer geven zoals destijds. Je hebt nu geen andere keus om alle kanalen te hefbomen.

Orderwaarde verhogen

Het volgende punt: je orderwaarde per klant verhogen. Het maakt niet uit of je nu diensten verkoopt of handel drijft. Je kan upsellen of downsellen, zoals bij de verkoop van fysieke producten.

Neem als voorbeeld de etherische oliën van Chi.

Zij verkopen oliën die goed zijn voor de gemoedsrust en ze kunnen je dan ook een aroma diffuser verkopen, dit om de geur die van de olie afkomt in het huis goed te verspreiden.

Content die rankt

Nu de vraag, hoe schrijf je content die rankt in 2023 en verder? Zelfs na de grote algoritme update? 

Het komt neer op 7 simpele stappen die goed werken voor de Google van de toekomst.

Nummer 1: focus je op het helpen van lezers om een specifiek probleem op te lossen. Vaak start je met zoekwoord onderzoek, maar het gaat er niet om dat je puur content schrijft voor het verkeer alleen. Het gaat erom dat je een specifiek probleem van mensen oplost.

Als voorbeeld: een website die opleidingen aanbied heeft artikelen en verhalen over mensen die bepaalde ervaringen hebben gehad met een specifieke opleiding. Zo wilt Els Arabisch leren om goed met haar dierbaren te praten en haalde Kees zijn bierbrevet om zijn eigen bedrijf te starten.  

Het gaat er hier om dat je kort en krachtig bent, misschien heb je video's of een infographic, je wilt zo snel mogelijk een probleem van iemand oplossen.

Dat helpt je om beter te ranken in Google met toekomstige algoritme updates.

Kracht van de kop

Nummer 2: spendeer 1/3 van je tijd aan een goede headline of kop. Kijk, 80% van de mensen zal je kop lezen, slechts 20% zal doorklikken op het artikel en de rest lezen.

Dat is de kracht van het schrijven van een geweldige koptitel.

Door dit te doen kun je mensen zover krijgen om meer dan 20% kliks te behalen op je artikel zodat ze de rest lezen. Focus je dus echt op het schrijven van aantrekkelijke koppen.

Schrijf ook geen clickbait kop, maar provoceer er wel nieuwsgierigheid mee. Voorbeeld: "6 redenen waarom een sauna goed voor je is." Als subtitel neem je dan: "Het 4de punt zal je verbazen." Dat is wat ik bedoel met nieuwsgierigheid wekken. Het helpt je met meer kliks.

Het gaat er niet om dat je maar zoekwoorden gaat zitten proppen en op de kliks zit te jagen met clickbait.

Geef echt meerwaarde.

Het 4de punt zal mensen dan ook moeten verbazen, doet dat het niet, gebruik dan ook die koptitel niet. Doet dat het wel, dan ben je klaar voor de start.

Anker hoofdonderwerp

Anker je hoofdonderwerp aan de zoekwoorden met de hoogste zoekvolume.

Als voorbeeld: ik heb een artikel rondom "zoekmachine optimalisatie", dan heb ik andere zoekwoorden geankerd rondom dit onderwerp, zoals "on-page SEO", "SEO copywriting" of "content schrijven voor SEO". Al deze zoekwoorden kunnen tonnen aan verkeer opleveren.

Je wilt degelijke sterke content maken tegenover het hebben van veel kleine stukken aan content. Kijk dus naar je hoofd zoekwoorden en zorg ervoor dat je andere zoekwoorden dit steunen en verankeren.

Competitie gebaseerd

Nummer 4: bouw je content schets gebaseerd op wat werkt bij de concurrent én op de meest relevante zoekwoorden dat je kunt vinden.

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Waar je ook over gaat schrijven, doe eerst een zoekopdracht op Google. Dan zie je wie als eerste rankt, als tweede, derde, vierde tot aan nummer 10.

Bekijk wat ze doen en kijk eens naar de derde of vierde pagina van Google. Bekijk wat zij juist niet doen in vergelijking met de topposities.

Je zult zien dat ze op een aantal punten mislopen, ze zijn misschien niet goed geüpdatet, praten misschien niet over het nieuwste en het beste. Want dat is wat je juist wel wilt doen, zodat je beter presteert met je ranking en daar je voordeel uit kunt halen.

Praktisch blijven

Nummer 5: geef praktisch en eerlijk advies.

Niemand wilt een artikel lezen en denken dat het tijdsverspilling is geweest. Ze willen je artikel lezen en denken: "Kijk, hier heb ik wat aan gehad, ik ga ermee aan de slag!" Het aanzetten tot actie en enthousiasme is wat je wilt wanneer je content schrijft.

Ik heb kortgeleden onderzoek gedaan over hoe ik het beste een douchecabine kon plaatsen voor thuis, omdat ik niet iemand wou inhuren om dit voor mij te doen. Onderzoek over gedaan, een artikel gevonden - alleen wat blijkt - het artikel vertelde dat het gemakkelijk is om zelf te doen, maar verwijst halverwege door naar het maken van een afspraak hiervoor.

Kortom, tijdsverspilling geweest, ik kom niet meer terug naar die website.

Je wilt niet dat mensen zo'n ervaring meemaken op je site.

Intern content linken

Nummer 6: plaats interne links naar andere relevante content op je website.

Vermijd overdreven ankerteksten wanneer je optimalisaties doet of interne links plaatst en plaats hier alleen ankerteksten die ook nut hebben voor je content op de lange termijn.

Als het nut heeft om twee, drie, vijf of zelfs 10 keer te linken, dan is dat in orde.

Doe wat relevant is. Wees niet overdreven met ankerteksten en doe dat zowel voor je nieuwe content, als ook je oudere content.

En als laatste, zorg ervoor dat je on-page SEO er tiptop uit ziet. Van titel tags tot metagegevens, van afbeelding alt-tekst, je eerste paragraven, je h2 en h3 titels en zelfs je URL-structuur.

Zodra je dit hebt gedaan, dubbelcheck alles en laat je site crawlen door je sitemap te uploaden in de Google Search Console.

Conclusie
De uitdaging van veranderingen met automation, online marketing en hoe je de beste content schrijft voor de Google van de toekomst, geven je nieuwe manieren mee om te scoren. Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Laat het ons weten of bekijk de site.