🏠
blog

Stop met het bouwen van Backlinks

Stop met het bouwen
van Backlinks

🕑 6 minuten

Wist je dat het bouwen van backlinks je geen garantie geeft voor een hogere ranking? 

Er is niets mis met het bouwen van backlinks voor je website. Ik denk niet dat backlinks bouwen overbodig is. Mocht je daarentegen krap bij kas zitten qua tijd en geld, dan is er iets anders wat je kunt doen.

Het zal je op de korte termijn gaan helpen.

Ook al bouw je backlinks, het is niet nodig om daarvoor te betalen. Het is beter om je budget te gebruiken voor doeleinden die je bereik vergroten, om dan via die weg op een natuurlijke manier backlinks te krijgen.

Kleinere en nieuwere websites

Afhankelijk van je niche en je bedrijfslocatie, is het voor kleinere nieuwe websites tijdrovend om met linkbuilding genoeg impact te maken.

Wanneer je net bent gestart, kun je al presteren zonder tonnen aan links te hoeven bouwen, door er gewoon een enkeling te hebben en zo beetje bij beetje verder uit te breidden.

Al helemaal als je op een niche zit die minder competitief is.

In plaats daarvan is het handiger om een hoge kwaliteit artikel te schrijven per week - op z´n minst - voor een aantal maanden. Als je dat doet voor een paar maanden, realiseer je sneller een hogere ranking.

Het stappenplan

Dit is hoe je te werk gaat: wanneer je content schrijft, doe je dit gebaseerd op specifieke zoekwoorden. Je neemt die zoekwoorden en zet ze in SEMrush.

Aan de linker navigatie van SEMrush, klik je op "Keyword Magic Tool" of "Hulpprogramma voor zoekwoorden". Typ het zoekwoord in waar je voor wilt ranken. Vervolgens laat het je alle zoekwoorden zien waar je voor kunt ranken.

Je pakt die zoekwoorden en creëert er een blog artikel van. Sommigen van die zoekwoorden zullen niet goed passen. Voor diegene die niet goed met elkaar samen gaan, schrijf je losse artikelen. Ideale situatie is dat ze rondom hetzelfde onderwerp gaan.

Dit wordt ook wel gezien als het clusteren van een onderwerp. Stel, ik wil een wegwijs artikel schrijven over SEO. Dan kan ik ervoor kiezen om een beginners gids te maken.

Vervolgens praat ik over on-page SEO, welke gerelateerd staat (dit kan een losstaand artikel worden). Dan kan ik het gaan hebben over linkbuilding, wat ook een losstaand artikel wordt. Daarna kan ik het gaan hebben over pagina snelheid en hoe dit van invloed is op SEO. Dat wordt ook weer een apart artikel wanneer het aankomt op het optimaliseren van laadtijd.

Dan komt Google's AMP Framework aan de beurt, welke bedoeld is voor versnelde mobiele pagina's voor mobiele apparaten én voor je content pagina's. Daarmee laden de resultaten voor mobiele gebruikers sneller op Google.

Het punt dat ik probeer te maken is om je focus te leggen aan hoe je je tijd besteedt. In plaats van het doen van linkbuilding - al helemaal wanneer je pas start - is het beter om te starten met content.

Want wanneer je de hort opgaat en je probeert links te bouwen zonder dat je al teveel te bieden hebt, zoals met een nieuwe website of als je website nog minder aan waarde heeft. En ik probeer je hier niet van het stuk te slaan. Het gaat erom wat anderen als waardevol zien. Niet wat jij en ik gadeslaan, toch?

Als mensen geen waarde zien, willen ze ook niet natuurlijk met je linken. En als je al die mensen gaat e-mailen om ze te overtuigen dat ze met je moeten linken, gaat het je veel werk kosten met mindere of nihil resultaat.

Aan de andere kant, wanneer je jouw tijd doorbrengt met het schrijven van content waar je potentieel voor kunt gaan ranken, kom je er simpelweg beter vanaf.

Focus op content

Als je de workfow op SEMrush gebruikt - wanneer je jouw zoekwoordonderzoek doet - dan zie je dat sommige zoekwoorden zoals makelaar, enorm competitief zijn. Wat het moeilijker maakt om daarvoor te ranken, zelfs met zoekwoorden als "auto verzekering".

Aan de andere kant, weet je met het hulpprogramma voor zoekwoorden, welke zoekwoorden je helpen aan een toppositie. Deze tool helpt je met je on-page SEO, je backlinks, je historie, daar wordt allemaal rekening mee gehouden. Het verteld je waar je vandaag voor kunt gaan ranken. Waar je de beste kansen krijgt om te ranken, op de korte termijn en zo met alle omstandigheden waarmee te maken krijgt wanneer het op SEO uitkomt.

Door je te focussen op hoge kwaliteit content, ga je het automatisch beter doen. Hier heb je nog een truc waar je aan moet denken wanneer je zulke content schrijft.

Pak die zoekwoorden en ga zoeken op Google. Kijk naar alle top 10 resultaten. Wat doen ze uitstekend? Wat missen ze? Wat kunnen ze beter doen? Waar houden ze rekening mee en wat moet jij gaan implementeren? 

Dat zou je een idee moeten geven over hoe je betere content kan schrijven. Je moet ook naar pagina 3, 4 en 5 gaan en kijken naar de pagina's die daar ranken. Wat doen ze juist niet, wat pagina 1 wél doet. Dat maakt het geheel concreet, over welke stappen je zou moeten nemen.

Zo krijg je betere ideeën waarover je kunt gaan schrijven, om andere mensen te verslaan die ook ranken. Het gaat niet alleen maar om backlinks.

Want denk hier eens over na, wanneer je in Google een zoekopdracht doet en je denkt: "Deze nummer 1 zou ergens anders moeten staan, niet vanwege zijn content maar om een ton aan backlinks."

Want het maakt je niet uit hoeveel links iemand ook zou hebben, of dat nu 3 ton aan links zijn, een half miljoen, 2 miljoen of 10 links wanneer je een Google zoekopdracht doet. Het enige waar jij aan kan denken als eindgebruiker is dat wanneer je een zoekopdracht hebt gehaad, je hebt geklikt én of het je de juiste oplossing snel heeft gegeven. Op de meest efficiënte manier.

Als dat het heeft gedaan ben je blij. Niet gelukt? Dan klik je op de terug knop en kijk je naar het volgende resultaat. Je kijkt niet naar on-page programmeercodes, zoekwoorddichtheid of backlinks. Je vraagt je alleen af, heeft het mijn probleem opgelost? Dat noemen we gebruikerservaring.

Daar wil je voor optimaliseren, als je content schrijft.

Plaats de gebruiker voorop.

Zodra je dat doet en je dan start met het bouwen van backlinks - wanneer je jouw content hebt geschreven - ga je steeds beter en beter ranken om meer verkeer te krijgen.

Conclusie
Doe dit eerst voordat je begint met het bouwen van backlinks, omdat het je helpt om een solide basis te creëren. Want wanneer je dan backlinks gaat krijgen, kun je content gaan schrijven op meer competitievere termen en ga je het nog beter doen. Heb je hulp nodig met je marketing? Bekijk de site of laat het ons weten.