🏠
blog

Verwijder deze 9 vermeldingen van je Website

Verwijder deze 9 vermeldingen van je Website

🕑 6 minuten

Er staan dingen op je website vermeld die je beter kunt verwijderen.

Je Google ranking positie en bezoekersaantallen lijden er enorm onder. Wat je site laat doorsijpelen naar een lager niveau.

Zodra je deze dingen op je site hebt staan, maakt het niet uit hoeveel aandacht je besteed aan goede content, het bouwen van backlinks of het optimaliseren met SEO - het zal je hoe dan ook klein houden.

We gaan het hebben over de dingen die je moet verwijderen van je website, als je beter wilt scoren met Google.

Oude content

Het eerste waar je aandacht aan dient te geven is verouderde content. Als je een website hebt die al langer bestaat – dit zal niet als de donder overkomen – heb je voor Google content nodig die nieuw en fris is. In Nederland alleen al zijn er meer dan 2,5 miljoen websites en bijna 70.000 actieve webshops volgens Thuiswinkel.org.

Bovendien worden er in Nederland alleen al ruim 300.000 blog posts per maand gepubliceerd. Niet alleen dat, het aantal pagina's wat door Google is geïndexeerd binnen Nederland ligt maar liefst op 2,1 miljard.

In plaats dat je ervoor kiest om nog meer content te publiceren, kun je beter een andere weg inslaan.

Allereerst zul je een kijkje moeten nemen in de Google Search Console. Kijk hier naar alle stukken content en verkeersaantallen die je krijgt onder het kopje "Prestaties". Pak nu de periode filter erbij. Vergelijk je verkeersaantallen van nu en een half jaar geleden. Je hebt misschien meer of minder verkeer gekregen.

Waar je achter zult komen is dat sommige pagina's het geweldig hebben gedaan en nu ineens niet meer. Neem nu deze pagina's beet en zorg voor een update.

Door ze te verfrissen en beter te maken, ga je veel beter ranken. Tegenover dat je oude content laat voor wat het is.

Google wilt niet dat je nieuwe content maakt en je oude content laat voor wat het is. Al jouw content dient geweldig en up-to-date te zijn. Het gaat er niet om dat slechts één pagina goed rankt en scoort, het is je gehele website. Google kijkt naar je website als één geheel.

Wanneer hier netjes aandacht aan wordt besteed, opgepoetst en wel, ga je het veel beter doen.

Dunne content

Het volgende wat je verkeersaantallen raakt, zijn pagina's die van een te lage kwaliteit zijn. Vroeger bleek een 500-woorden pagina vaak al genoeg, welke destijds nog werd gezien als lang, maar dat was in het jaar 2014. Wanneer pagina's vandaag de dag niet genoeg excelleren en diepgaand zijn, zullen zij minder presteren.

Om die reden laat Google je niet ranken met zwakke content. Want hoe lager de kwaliteit van je content, hoe minder relevantie voor mensen die aan het zoeken zijn.

Nu even het volgende: als je iemands vraag of zoekopdracht beantwoordt met je content, dan is dat meestal een probleemvraag.  Dit kun je in 100 tot 200 woorden beantwoorden. In de praktijk daarentegen blijkt dit een ander verhaal.

Deze pagina's die weinig tot geen waarde kennen, presteren vaak minder. Wat kun je hier aan doen? Ga naar alle pagina's die weinig tot geen waarde leveren en kijk er goed naar. Als je ervan overtuigd bent dat ze waarde leveren, dan is dat goed. Mocht je toch pagina's tegenkomen waarover je twijfels hebt, doe dan het volgende: update de pagina's en maak ze diepgaander of maak een 301-redirect naar andere betere pagina's met meer diepgang en een betere gebruikerservaring.

Zorg er dus voor dat je iedere en elke pagina beoordeeld aan de hand van Google Analytics.

Kijk naar hoeveel verkeer de pagina krijgt, dus voordat je de veranderingen doorzet, en
ná de veranderingen. Bekijk het bounce percentage, de gemiddelde sessieduur en pagina's per sessie. Dit zijn allemaal aanwijzingen of de pagina goed of slecht presteert en/of je content een update nodig heeft.

Onrelevante ads

Volgende waar je iets aan moet doen, is een overvloed aan advertenties op je site. Wanneer je website veel advertenties kent, verlangzaamt het je laadtijd. Hoe meer advertenties je hebt, hoe meer externe bronnen er worden aangesproken om te kunnen laden. Dit heeft meteen impact op je laadtijd en zoekmachine optimalisatie of SEO. Probeer je advertenties te minimaliseren.

Advertenties zorgen ervoor dat bezoekers je website zullen verlaten, als het de gebruikerservaring in de weg zit.

Stel je voor, je bent op zoek naar huishoudartikelen, je opent een vergelijkingssite en het enige wat je ziet is een ton aan advertenties. Zelfs als de site snel laadt, verhindert het de gebruikerservaring. Want hoe frustrerend kan het zijn wanneer video's uit zichzelf beginnen af te spelen, wanneer je dat niet wilt. Zo wil je ook niet pardoes gestoord worden door een pop-up terwijl je door producten aan het browsen bent. Geef mensen eerst voldoende voordeel van je content voordat je hen onderbreekt.

81% sluit vervroegd een webpagina wanneer dit gebeurt.

Het is vooral niet slecht om advertenties te hebben, maar het is slecht om slechte advertenties te hebben. Zet dit doordacht in, want zelfs Google heeft ads.

Waar je zeker van wilt zijn is dat ze goed invoegen met wat je te bieden hebt. Je wilt leuke advertenties hebben, niet té opvallend in het design en mogen vooral niet afleidend zijn voor de gebruiker. Als je kijkt naar Google en wat zij doen met ads, dan zie je een bepaalde flow terugkomen, dit wil je ook aanhouden voor je eigen webpagina's.

Denk aan Google Discovery Ads bijvoorbeeld.

Google Ads, maar dan visueler. Zo kun je aantrekkelijke gepersonaliseerde advertenties maken voor jouw doelgroep die toegespitst is aan jouw product of dienst. Je zit als ware in de persoonlijke omgeving van jouw klant. CTR (doorklikratio) percentages liggen hier hoger, maar wordt minder vaak vertoond dan bijvoorbeeld Display Ads.

Opdringerige pop-ups

Het volgende waar je mee moet stoppen zijn intrusive interstitials of opdringerige pop-ups. Een intrusive interstitial kun je zien als een pop-up die een groot gedeelte van je content blokkeert.

Google zegt hier het volgende over: 

Dat betekent niet dat je geen pop-ups kunt gebruiken, maar gebruik ze meer in de vorm van een exit-popup of er een die na een aantal seconden pas verschijnt, afhankelijk van je content en plaatsing.

Hier een voorbeeld van FOLC Studio. Een simpele pop-up met weinig afleiding die meerwaarde levert met een kortingsbon. Deze kun je meteen gebruiken voor je eerste bestelling, in ruil voor je e-mailadres. Leuk toch?

Ideale situatie is om de pop-up te bewaren als exit-popup, voor wanneer iemand je pagina wilt verlaten of te lang actief is.

Wat je ook kunt doen is, wanneer je lead magnets hebt, deze promoten binnen je content. Aan de bovenkant van je artikel of aan de onderkant. Een manier om leads te verzamelen zonder opdringerig over te komen. Meer voorbeelden zijn: stroken, tussentijdse opt-in formulieren, attentiebalken aan de bovenkant en CTA's (call-to-action) in je teksten.

Dit zijn allemaal manieren om meer leads te genereren naar de pagina's die jij belangrijk vindt. Dit zonder het doen van gekke stunts met pop-ups wanneer mensen pas je site bezoeken.

Automatisch gegenereerde content

Het volgende waar Google je voor afstraft is automatisch gegenereerde content. Tekst die automatisch is vertaald, die vaak als doel heeft zoekmachines te manipuleren.

Dat helpt geen mens.

Google wilt juist dat je een geweldige ervaring levert. Het creëren van content met geautomatiseerde tools gaat niet tot de beste gebruikerservaring leidden. Zoals ik aangaf, zelfs als je alle aandacht aan je content geeft om het een persoonlijk tintje te geven of meer aanspreekbaar wilt maken voor je doelgroep, heeft dit vaak weinig effect op je prestaties.

Wat je wel moet doen is content creëren die de beste gebruikerservaring levert. En niet zomaar vanuit het oogpunt van geautomatiseerde content, maar kijk naar iedere pagina, waar je met een bepaald zoekwoord voor wilt ranken.

Vraag jezelf dus af, levert mijn content meerwaarde tegenover de rest?

Mocht je dus onzeker zijn over hoe je dit het beste kunt evalueren, ga naar SEMrush, typ het zoekwoord in waar je naar op zoek bent, waar je voor wilt ranken en schrijven. Kies Nederland. Ik heb hier als voorbeeld "makelaar breda". Nu krijg je data te zien, scroll naar beneden en bekijk de SERP analyse, dat zijn alle pagina's die het beste ranken op het zoekwoord "makelaar breda".


Je krijgt het zoekverkeer naar die pagina te zien, backlinks die ze hebben, referenties en domeinscore.

Hiermee krijg je inzicht in wat gebruikers leuk vinden en zo ook wat Google leuk vindt. Want het gaat er niet om dat wanneer een site nummer 1 rankt of wanneer een pagina nummer 1 rankt, gebruikers dit ook het liefst willen zien. Met de backlink data en referenties krijg je ook inzicht in wat nu een goede pagina is.

Zo kun je met je eigen variaties komen die beter zijn dan je competitie.

Onrelevante interne links

Vervolgens dien je te kijken naar je interne links. Interne links zijn belangrijk en daar is iedereen het wel over eens. Toch wanneer je het excessief doet, verlies je niet alleen je waarde maar pijnigt het ook je SEO. Interne links opzetten dien je op een voorzichtige manier te doen, met de gebruikerservaring van je bezoekers in het achterhoofd.

Helpt het je gebruikers niet? Doe het dan niet. Kies voor interne links die relevant zijn aan de content van de pagina die mensen gaan lezen. Het hebben van tonnen aan rich anchor teksten of teksten waar je op kunt klikken staan gebruikerservaring in de weg.

Doe wat het beste is voor de gebruiker en houdt het natuurlijk.

Dubbele content

Het volgende op je website waar je een oogje in het zeil voor moet hebben is dubbele content.

Google geeft aan je daarvoor niet zomaar te straffen, maar begrijp wel dat zij niet zomaar dubbele content laten ranken. Het hebben van dubbele content is voor Google geen reden om je te laten ranken boven originele content van anderen. Zorg ervoor dat je nieuwe, unieke content publiceert. Dit betekent ook weer niet dat je geen externe bronnen mag gebruiken. Het gebruiken van andermans statistieken of quotes is in orde, wanneer je ze hiervoor bedankt en er netjes mee omgaat.

Het betekent gewoon dat je content nieuw en fris moet zijn.

Een uitstekend voorbeeld komt van de webshop Rip Curl. Met hun blog "The Search" beschrijft het bedrijf de zoektocht van surfers naar de beste golven en de ultieme surflevensstijl.


Wanneer we het hebben over duplicate content, heb ik het niet over het plegen van letterdieverij of plagiaat op ieder woord wat geschreven staat. Maar ook over het schrijven van content dat al duizenden keren is gereproduceerd. Neem als voorbeeld: hoeveel artikelen moeten we nog hebben over eiwit shakes? Dit onderwerp is al zo vaak platgeslagen over de werking, hoe te gebruiken, wanneer te gebruiken enzovoorts. Het creëren van nog zo'n artikel én ook al is het "uniek", het zal weinig waarde leveren en je zult een moeilijke tijd tegemoet gaan met het ranken in Google.

Ga eens naar Google en typ in "werking eiwit shake". Hoeveel resultaten zie je terugkomen?

Dode links

Het op een na laatste aandachtspunt is linkrot of dode links.

Hoewel dit nogal zwaar klinkt, zou je denken dat hier niet snel consequenties aan vastzitten. Alhoewel je verbaast wordt van de hoeveelheid sites die vergeten hun links na te checken. Werkt de doelpagina nog? Is het verplaatst? Werkt de site zelf nog? Klopt de link? Mensen klikken op zulke links zonder dat ze worden doorverwezen.

Google crawlt je website pagina voor pagina en volgen links op iedere pagina. Google kan niet de juiste informatie terugkrijgen over je webpagina's wanneer je links nergens naar verwijzen. Check de links van tijd tot tijd en verwijder diegene die ongeldig zijn.

Verkeerde backlinks

Tot slot, verkeerde backlinks naar websites vol spam en domeinnamen die zijn bestraft.

Wanneer je linkt naar sites vol spam, kun je verstrikt raken in wat Google noemt, link fraude. Wat veel mensen doen is, is links ruilen zonder enige meerwaarde. Een win-win situatie voor beiden. Fout! Google denkt hier anders over en zal je hier geen voordeel uit laten halen. Het doen van zulke activiteiten wordt ook wel reciprocal linking genoemd. Reciprocal linking is wanneer twee websites naar elkaar linken zonder enige tegenprestatie.

Dit kan je ranking beschadigen op termijn. Je zou alleen moeten linken naar pagina's die meerwaarde bieden. Het gaat er niet om dat je een link een stempel no-follow moet geven, je het wél zou moeten volgen of dat je alle link juice voor jezelf wilt houden. Het gaat om de beste gebruikerservaring.

Als je linkt naar iemand, een bedrijf of ding en je denkt dat dit van meerwaarde is, link er dan vooral naar. Als je denkt dit gaat geen meerwaarde gaat leveren, link er dan ook niet naar. Doe het vooral niet om het linken zelf, alsmede het principe van links kopen.

Conclusie
Met Google als zoekmachine autoriteit, heb je te maken met bepaalde regels en voorschriften. Door veelgemaakte fouten op je website te verwijderen, te verbeteren of te vervangen, help je jezelf met een hogere ranking en omzet. Denk je hulp nodig te hebben? Bekijk de site of laat het ons weten.