🏠
Blog

Versla Google met Gebruikersstatistieken

Versla Google met Gebruikersstatistieken

🕑 8 minuten

Als duizenden mensen tegelijkertijd "meubels" intypen als zoekopdracht in Google, maar iedereen besluit op de tweede positie te klikken in plaats van de eerste. Gezien de relevantie.

Wat denk je dat er zal gebeuren?

Nou, Google zal de tweede positie pakken en verplaatsen naar de eerste positie en de eerste positie op zijn beurt weer verplaatsen naar de tweede positie.

Zelfs als de eerste positie meer backlinks heeft, betere on-page SEO en SEO-copywriting.

Kijk, als gebruikers Google vertellen dat de tweede positie meer relevantie heeft, zal deze hoger ranken. Google wilt websites laten ranken die mensen liefhebben.

We gaan het hier hebben over hoe je gebruikersstatistieken (user metrics) kunt inzetten als hefboom.

Sites waar mensen van houden

Het doel van Google is niet om een website te laten ranken die tonnen of meer links heeft van een andere site, zij willen juist een site laten ranken die relevantie heeft met jou als persoon, oftewel de gebruiker.

Natuurlijk, zaken zoals backlinks zijn signalen die Google verteld, dat als een site meer links heeft dan een ander, hij leuker gevonden wordt door gebruikers. Einde van de dag verslaat dus niemand echt de metriek erachter.

De 1 procent regel

Kijk SEO komt neer op marginale winsten. Stel jezelf eens de vraag: welk klein ding kan ik iedere dag doen om mijzelf te verbeteren? Probeer het gewoon 1% beter te doen dan de dag ervoor.

Ja, de veranderingen zullen geleidelijk gaan. Sommige dagen zul je niet eens merken dat je bent verbeterd en het schip wilt verlaten om iets anders te willen doen.

Als je juist deze kleine dingen doet, kan het je een enorme voorsprong geven. Die kleine dingen zoals 1% hier, 2% daar en 1% weer hier. Zo ga je combineren en zie je dat het genoeg kan zijn om te winnen.

Het maakt hier niet uit of je hier mijlenver of op het nippertje wint, winnen is winnen.

Als je graag tennist wil je ook het liefst een racket hebben die past bij jouw speelstijl. Je niveau, speltype en lichaamsbouw hebben hier invloed op. Verschillen in bladgrootte, balanspunt, gewicht en lengte van het racket kunnen bepalen of je wint of niet. Hetzelfde geldt met Google en SEO.

Ieder klein ding doet ertoe.

Opschaling Gebruikersstatistieken

Voor nu ligt de focus dus op gebruikersstatistieken (user metrics). Want hiermee kun je Google een stapje voor zijn, winnen en ranken op de top.

Hoe kun je dus het beste een beeld krijgen van gebruikersstatistieken?

Ooit is er een SEO experiment door een bekende zoekmachinespecialist waar zo'n 400 mensen werden gevraagd om op de eerste positie te klikken van zoekopdracht "grilled steak". Dan meteen weer op de terug knop te drukken om terug te gaan naar de zoekresultaten en hier op de vierde positie te klikken.

Dit experiment is jaren geleden gedaan door en tot vandaag nog steeds relevant.

Wat er gebeurde is, je zag positie 4 verplaatsen naar nummer 1. Dit binnen 70 minuten. Dit is een voorbeeld van hoe je dit wilt aanpakken, maar zonder Google te manipuleren.

Het bleef ook maar bij een experiment.

Dus, hoe zorg je voor natuurlijke opschaling om meer mensen naar je toe te trekken die klikken op je positie? Zelfs als je een lagere positie hebt dan iemand anders die meer backlinks heeft en betere on-page SEO?

Het is mogelijk. Hier laten we je zien hoe.

Clickflow heeft uitgezocht welke zoekwoorden je het beste kan plaatsen in je titel tag en meta beschrijving om meer kliks te genereren. Er zijn hier een paar dingen die opvallen. Als je titel een vraag is dan kun je rekenen op een 14% hogere CTR versus geen vraagstelling.

Een voorbeeld van zo'n vraag kan zijn: "Waarom is zalm gezond?".

10 CTR hacks

Hier heb je voorbeelden van vragen die ervoor zorgen dat er meer wordt doorgeklikt op je positie (click-through-rate).

Een ding dat opvalt is wanneer je titel tag tussen de 15 en 40 karakters bevat, je ongeveer 8.5% hogere CTR zal krijgen. Houdt hier wél de bovengrens aan, omdat je anders onvoldoende zoekwoorden kan plaatsen.

Heb je er 40? Dan kun je alsnog genoeg zoekwoorden kwijt en die verbetering van 8.5% krijgen.

Er was ook een verbetering te merken van maar liefst 45% in CTR, wanneer de exacte zoekopdracht of query een URL is.

Als voorbeeld, je probeert te ranken met de term "hardloopschoen". Je domeinnaam is jouwwinkel.nl. Wat een exacte query in de URL vervolgens is: jouwwinkel.nl/hardloopschoen. Een goede match, je zult meer kliks krijgen.

Neem nu je URL: jouwwinkel.nl/beste-hardloopschoen-advies/987. De naam hardloopschoen zit ertussen met een boel andere woorden. Je raadt het al, hiervoor krijg je niet de meeste kliks.

Op naar het volgende; krachtige woorden. Woorden zoals fantastisch, winst, nu, ongelooflijk, en besparing zijn allemaal woorden die je CTR verbeteren, grofweg met zo'n 14%. Hiervan zijn er nog tientallen.

Ook titels waar emoties in voorkomen presteren beter dan woorden zonder emoties, met ongeveer 7%. Als het kan, hefboom emoties in je titel. Een voorbeeld kan zijn: "Hoe heb ik dit overleefd?" Dan vraag je jezelf af, wat heb je dan overleefd? Of "De dokter heeft mij en m'n broertje gered". In deze zin komt emotie naar voren.

Nu zul je hoogstwaarschijnlijk denken dat dit niet de beste titels zijn om hier emotie in te wikkelen, omdat er ook weinig zoekwoorden in terugkomen. Bovendien, is dit maar een simpel voorbeeld.

Zo krijg je er een beeld bij van wat je zelf kunt doen en wat niet te doen.

Je kunt een 6% hogere CTR krijgen met een meta beschrijving. Als je een zoekopdracht in Google doet zul je denken; "Ja, ik heb een meta beschrijving. Ik kan alle tekst onder mijn titel zien."

Nou, voor de goede orde betekent dit niet dat je ook een meta beschrijving hebt. In de broncode van je site wil je zeker zijn dat hier de juiste meta beschrijving staat. Want mocht dit niet het geval zijn, dan pakt Google dit automatisch van je site en dan kan er iets getrokken worden wat gebruikers niet willen zien. Je kan gemakkelijk een hogere CTR krijgen als je deze meta beschrijving juist toevoegt, die je voldoende voorsprong kan geven om hoger te ranken dan je competitie.

Titels waar jaartallen in voorkomen scoren 5% beter met doorklikken (CTR). Laten we zeggen het jaar is December 2019 en je hebt een artikel over doelstellingen binnen de golfsport. In plaats dat je kiest "Wie worden je golfvrienden" kies hier voor "Wie worden je golfvrienden in 2020?".

Golfers vinden dit extra relevant gezien het nieuwe jaar om de hoek staat. Dit is dus een voorbeeld van het toevoegen van een datum in je titel zodat je meer kliks krijgt.

Het opwekken van nieuwsgierigheid kan je CTR verbeteren met 6%. Een voorbeeld hiervan: "6 voordelen van een sauna: nummer 5 zal je verbazen". Mensen zullen automatisch reageren op de voordelen van de sauna, maar krijgen daarbij ook de vraag; wat is nummer 5 precies? Waarom zou dit mij moeten verbazen?

Dan komt de klik reactie.

Titels die gelijkenis vertonen met educatie of die je iets leren, kunnen een verhoging van 10% hebben op de doorklikratio.

We nemen hier als voorbeeld; je verkoopt schoonheidsmiddelen die de kringen onder je ogen verwijderen. Je veranderd de titel naar "Hoe je donkere kringen verwijdert onder je ogen" en voilà je komt in de zoekresultaten terecht. Zij verkopen méér omdat het een educationele opzet heeft.

Laatste wat je kunt inzetten - als je succesvol wilt zijn met het krijgen van de meeste kliks - is om naar betaalde advertenties te kijken die ranken op de top.

Kijk hier naar de zoekwoorden waar je voor wilt ranken. Want Google zet hier de kwaliteitsscore voor in (quality score). Er wordt gekeken naar zaken zoals doorklikratio (CTR) en als je aandacht aan deze advertenties schenkt dan zie je ook dat deze de meeste kliks genereren.

Want dat is wat deze advertenties doen. Anders zullen zij zichzelf flink in de bus moeten blazen tegenover het ophoesten van een stuk minder geld met deze betaalde ads.

Aannemelijk wordt het dan, dat ze een goede kwaliteitsscore hebben, want mensen willen klikken op deze posities.

Dus, kijk hier naar de copywriting van de advertenties.

Herinner jezelf dat Google verdiend op kliks van mensen, niet wanneer er naar gekeken wordt. Dit zou je al een goed beeld moeten geven.

Wanneer je deze veranderingen maakt zul je geduldig moeten zijn. Het kan grofweg 30 dagen duren tot Google je indexeert op deze veranderingen.

Kijk dan of je langzaam omhoog gaat in de ranking.

Wanneer je wilt dat ons team dit allemaal voor je doet, laat het ons weten of kijk verder op de site. We hopen dat het je helpt met het verhogen van je ranking. Het beste hieraan is, dat dit zonder het bouwen van extra links of zonder het doen van on-page SEO kan. Het is gewoon slim omgaan met je copywriting.