🏠
blog

E-mail opening verhogen naar plus 50%

E-mail opening verhogen naar plus 50%

🕑 8 minuten

Voor iedere euro die je spendeert aan e-mail marketing krijg je er gemiddeld 36 tot 42 euro voor terug volgens Litmus.

Zelfs is het zo dat 4 van de 5 marketeers aangeeft, liever social media op te geven dan e-mail marketing.

Een hoge ROI met e-mail marketing is dus goed mogelijk. Waar het nu om gaat, is dat als niemand je e-mails opent, je kunt fluiten naar die 42 euro. Laten we dat oplossen door niet alleen jou te helpen met de opening van jouw e-mails, maar door ze vooral beter te maken dan gemiddeld.

Ga het gesprek aan

Volgens Statista is de gemiddelde open ratio van e-mail in Nederland 32.83%.

Maar wat wij zelf gemiddeld krijgen, is een 50 procent plus opening op letterlijk iedere en elke e-mailcampagne.

Zoals ik aangaf, e-mail marketing is een heuse goudmijn. Maar de eerste stap daarin is jouw e-mails ook daadwerkelijk geopend te krijgen. Laten we een duik nemen in een paar simpele strategieën.

De allereerste manier is om je e-mail spraakzamer te maken. Dat kun je simpelweg doen door de naam van je ontvanger in het onderwerp te vermelden. Het maakt je e-mail persoonlijker en zorgt ervoor dat ze worden geopend. Wanneer je dit toepast, gebruik dan zo veel mogelijk de naam van de persoon zelf en vermijd het gebruik van de bedrijfsnaam.

Want onthoud, het is altijd een persoon die de e-mail opent, geen gezichtsloos bedrijf. Het helpt je ook om een gevoel van familiariteit te creëren zodat de persoon zich gehoord voelt voor het vormen van de basis voor een relatie.

Nog een interessant feit is dat 47% van de mensen een email opent gebaseerd op de titel volgens Optinmonster. Zorg er dus voor dat je onderwerp overtuigend is.

Volgens een studie van Marketo wordt er gezegd dat de optimale lengte van het onderwerp 41 karakters is, of grofweg 7 woorden. Uit mijn ervaring kom je met 5 woorden al een heel eind.

Kortom, hoe minder hoe beter. 

Segmentatie van je e-mail lijst

Segmenteren van je e-maillijst is een van de meest effectieve e-mail marketing strategieën.

Je kan het allerbeste aanbod hebben, maar dat betekent vrij weinig als jouw aanbod bij de verkeerde persoon aankomt. Beoog je publiek gebaseerd op locatie, interesses, verkoophistorie, inkomen, leeftijd en andere grote factoren. Zodra je e-mail is geopend, staat jouw aanbod al klaar voor conversie.

Volgens Mailbluster kun je de opening van jouw e-mails verhogen met gemiddeld 15% middels segmentatie.

Want wat ik meestal doe met mijn segmentatie lijst is deze baseren op locatie. Denk aan provincies, regio's maar ook met buurland België. Hoofdreden is omdat we letterlijk aan de grens van België zitten. De diensten die we leveren verschillen qua werkwijze nogal per provincie, zowel in Nederlands als België.

Naast dat, wat onze segmentatie vooral heeft beïnvloed, zijn kopers versus niet-kopers. Het is raadzaam om je lijst op te delen binnen deze twee. Kopers zijn in het algemeen actiever dan niet-kopers. Met teveel aandacht op de niet-kopers slijt je bovendien sneller door je budget heen.

Niet-kopers wil je voor die reden een ander soort e-mail sturen, waarbij je naarmate de tijd vordert afbouwt op deze lijst.

Spam inbox overslaan

Derde strategie is om de spam inbox over te slaan.

Verzonden worden naar de spam inbox, is als dat als jouw e-mail lijst gedeporteerd wordt naar Siberië. Verzend je campagne dus van een goed, betrouwbaar IP-adres.

Dat kun je op twee manieren doen.

Door het opwarmen van je IP-adres met het langzaam aan versturen van je e-mails. Dat doe je door een beperkt aantal per dag te versturen, waarbij je iedere dag het volume ophoogt.

Je zou dus kunnen beginnen met 50 e-mails per dag, dan 100 de volgende dag, de daaropvolgende dag 250 en dag vier 500, dag vijf 1.000 en de zesde dag 2.500. Je begrijpt waar ik naartoe wil en hoe ik het opbouw.

De meeste mensen hebben niet zo'n lijst, hoogstwaarschijnlijk wil je jouw lijst langzamer opwarmen. Qua essentie wil je ontspannen de zendingen van je lijst opbouwen om tot de hogere aantallen te komen. Je wilt niet op dag één, 10.000 e-mails verzenden, omdat je eerst vertrouwen dient op te wekken bij mensen oftewel je doelgroep. Maar ook e-mail cliënten zoals Gmail, Outlook en Apple moeten vertrouwen in je hebben.

Nog een strategie die ik toepas, is om de eerste week zo veel mogelijk persoonlijk te reageren op reacties van mensen op jouw mailing. Probeer nog zo min mogelijk automation in te zetten, want je wilt niet dat algoritmes het idee krijgen dat er een robot aan het zenden vanuit een nieuw e-mailadres? Probeer waar mogelijk zoveel mogelijk nog je "eigen hand" te zetten en werk dan langzaam naar automatisering toe.

Gedeeld versus Dedicated IP-adres

Nog een strategie die je kunt toepassen is het kiezen voor een gedeeld IP-adres versus een Dedicated IP-adres voor het verzenden van je e-mails. De meesten willen een dedicated ip-adres, maar waarom zou je niet kiezen voor een gedeeld IP-adres? Want veel e-mail providers zoals Mailerlite en Mailchimp bieden je gedeelde IP-adressen aan.

Daar kun je uitstekend gebruik van maken, want het liefst wil je jouw ip-adres niet opwarmen. Het is beter om het IP-adres van iemand anders te hefbomen. Want zulke providers hebben al een geweldige reputatie met een hoog vertrouwen. Zorg er ook voor dat al je gebruikers zich hebben ingeschreven voor je e-mails en vermijd het gebruik van overdreven verkooptaal.

Denk aan woorden zoals "gegarandeerd", "goedkoop", "uniek", "innovatief", "kosten" en het gebruik van het uitroepteken. Want niets in het leven is gegarandeerd, de prijs alleen geeft de klant geen waarde, waaruit blijkt dat je uniek bent?. Het woord "innovatief" heeft zijn waarde inmiddels al verloren, de klant bij "kosten" alleen maar denkt over het prijskaartje en het uitroepteken een uithangbord is voor gebrek aan authenticiteit.

Ook wil je transparante methoden geven aan je ontvangers om hun de optie te geven zich af te melden van je nieuwsbrieven. Zo vermijd je dat je continu e-mails aan het zenden bent aan mensen die ze niet willen hebben.

Een persoonlijke tip is om geen e-mails te verzenden aan mensen die ze meerdere keren niet hebben geopend. Want als ik 4 e-mails aan iemand heb verstuurd binnen 4 weken en een deel heeft ze niet geopend, dan ga ik een andere soort e-mail sturen. Want ik wil weer betrokkenheid gaan genereren met een nieuwe campagne waarbij ik een aantrekkelijke e-mail stuur die wél wordt geopend.

Een e-mail die bestaat uit een goede titel, een geweldige aanbieding - die normaal gesproken geld kost - verpakt in een persoonlijk tintje qua schrijfstijl, die gratis wordt weggegeven, doet het altijd goed. Als zij dan de e-mail openen, dan zet ik hun terug op mijn normale lijst. Zo niet, dan verwijder ik het e-mail adres waar het om gaat.

Want, als je constant e-mails aan het zenden bent wanneer mensen ze niet openen. Dan stopt jouw e-mail provider je in de spam box. Dan praat ik niet over enkele e-mails maar AL je e-mails die je aan het zenden bent of het merendeel daarvan.

Geef meerwaarde

De vijfde strategie is om waarde te geven. Klinkt simpel, en dat is het ook. Want als je waarde geeft binnen je e-mail, wordt deze geopend. Geen meerwaarde? Wordt het ook niet geopend.

Denk hieraan wanneer je e-mails aan het zenden bent. Natuurlijk dien je iets te verkopen, anders heb je immers geen bestaansrecht. Houdt zulke e-mails alleen beperkt en zorg ervoor dat je een ton aan waarde blijft creëren. Zo kijken mensen uit naar je e-mails, zodat zij ze maar al te graag willen openen.

Klinkt logisch, alleen soms slipt het er gewoon uit en wordt de meerwaarde erachter vergeten.

Timing en e-mails

De zesde strategie is om je e-mails goed te timen. Iedere dag wanneer mensen opstaan staan er tientallen e-mails op hun te wachten. Wat doen de meesten dan? Ze negeren de e-mails. Waarom? Niemand gaat 10, 20 e-mails lezen, er wordt alleen gekeken naar de meest belangrijke e-mails.

Als je segmentatie inzet, dan weet je op welke momenten je een e-mail zend en op welke momenten niet. Dat hangt af van je doelgroep waarop jij je pijlers hebt gezet. In het algemeen geldt dat je beter overdag je e-mails kunt verzenden versus in de nacht, je de maandag mag vergeten en het weekend kunt overslaan.

Heb helder voor ogen wie je doelgroep is en op welke momenten zij hun e-mail bekijken. Als je doelgroep zakelijke hotels zijn, kan de zaterdag juist goed uitpakken. De meesten gasten verblijven doordeweeks gezien het zakelijke karakter en gaan in het weekend weer naar huis. Het hotel is minder bezet, dus ook het personeel. Hét ideale moment om een e-mail te verzenden.

Het doel is dat je niet onderaan komt te staan in de inbox van mensen wanneer ze hun inbox doorlopen. Sta aan de top.

Schrijf persoonlijk

Strategie nummer 7 is om je e-mail zo persoonlijk mogelijk te maken. Doe alsof je schrijft naar een vriend. Want, als jij een bericht zou krijgen van een vriend? Zou je hem dan openen? Natuurlijk doe je dat.

Stel je voor, je wordt met een e-mail bericht door iemand anders, ergens op gepitcht. Grote kans dat je dit bericht negeert zodra je dit weet. Zodra je informeel schrijft, zoals je ook naar je vrienden schrijft, krijg je meer e-mail openingen.

De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door je onderwerp in kleine letters te schrijven. Kapitaliseer niet ieder en elk woord in het onderwerp. In plaats daarvan maak je het informeel. In sommige gevallen kun je zelfs ieder woord in kleine letters schrijven, uitgezonderd het begin van de zin.

Dat was het advies, nu mag je hem vergeten.

A/B testen voor conversie

Strategie nummer 8 is A/B testen.

Niet alle A/B tests produceren ook resultaten. Bovendien raadt ik je pas aan om met een abonnee lijst van tenminste 500 abonnees, een start te maken met A/B testen.

Want volgens Adoric zet ruim 59% van bedrijven A/B tests in voor e-mail marketing om conversies te verhogen. Want als je niet weet wat werkt? Probeer dan verschillende methodes en bekijk wat wél werkt. Wat werkt er goed voor jou, dat jouw e-mails ook worden geopend? 

Een persoonlijke favoriet is om A/B te testen op het onderwerp van je mail. Met andere woorden, een geselecteerde groep krijgt één onderwerp, de andere groep een ander onderwerp. Dat kan met een lijst van enkele honderden of duizenden abonnees.

Welke van de twee er het beste converteert, wordt geselecteerd en verzonden naar de rest van de lijst, voor de meeste openingen. Het geeft je inzicht voor wat je in de toekomst kunt doen. Het is als het krijgen van feedback zonder dat mensen een formulier hoeven in te vullen.

Conclusie
Door deze tips en strategieën te volgen, help je jezelf aan een hogere e-mail open rate oftewel de opening van je e-mail. Net zoals wij dat doen. Mocht je hulp nodig hebben met jouw e-mail marketing campagne, bekijk de site of laat het ons weten.