🏠
blog

De grootste veranderingen in SEO voor 2023

De grootste veranderingen
in SEO voor 2023

🕑 4 minuten

Google doet meer dan 3000 algoritme updates per jaar. Dat zijn er bijna 10 per dag!

Je kunt dus begrijpen dat er ieder jaar het een en ander zal veranderen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie of SEO.

Dit keer bespreken we de belangrijkste veranderingen van 2023 op SEO gebied.

Minder clicks

De grootste veranderingen voor SEO zijn minder kliks in zijn algeheel.

De helft van het verkeer op zoekresultaten zal niet klikken op een website. Met zelfs 49% volgens Jumpshot, eerder een populair analytisch marketing bureau. De antwoorden op vragen zullen meer directer getoond worden in de zoekresultaten zonder kliks.

Denk de aan Featured Snippets. Eerder was dit al het geval; verwachting is dat deze ontwikkeling nog sterker zal groeien in 2023 en zo blijft aanhouden.

Meer hierover in het 4ᵈᵉ punt.

Onbetaald verkeer via Google daalt

Onbetaald verkeer zal verder dalen. Het totale verkeer daalde in 2022 al ronduit met 6% volgens Merkle's tegenover het voorgaande jaar. Het mobiele verkeer heeft hier de grootste klap gekregen.

Dit is een aanhoudende trend die volgend jaar ook wordt verwacht.

Buy on Google

Buy on Google laat bezoekers producten van webshops direct kopen in de zoekresultaten.

Dit zorgt ervoor dat er minder bezoekers op de actuele site zelf terecht komen. Dit kan er wel voor zorgen dat er meer online verkopen worden gerealiseerd, direct via Google als kanaal zijnde.

Deze functie is verre van perfect. Maar goed, het bestaat en er zijn zelfs speculaties dat Google deze functie zo goed wilt maken dat een bezoeker zelfs niet meer hoeft te kopen op jouw website.

Ik denk zelf dat dit nog even kan duren. Een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Google het kwaad geworden?

Nu je de eerste 3 veranderingen hebt meegekregen lijkt Google het kwaad geworden te zijn.
Minder verkeer door Google. Dat lijkt op verlies. Ik nodig je uit om het eens anders te bekijken.

Om een voorbeeld te noemen; als voetbalfan zijnde zit je achter je televisie naar de Eredivisie te kijken. Je bent benieuwd naar de scores. Je wilt toch niet helemaal naar de website van de Eredivisie gaan om de scores te bekijken. Dat kost je teveel tijd.

Dit is uiteindelijk allemaal vanuit Google bedoeld om je verder te helpen én om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit kan juist voordelen met zich mee brengen.

Want een betere gebruikerservaring op Google betekent dat meer mensen de zoekmachine gaan gebruiken. Wat weer terugkaatst in meer verkeer op je website.

Bovendien mensen die direct naar een antwoord zoeken; worden als ware “gefilterd” uit de zoekresultaten. Dit resulteert in een kwalitatief betere bezoeker die je conversie verhoogd.

Visuele zoekopdrachten

Visuele zoekopdrachten een SEO killer? Nu nog niet. Er wordt wel een grote start gemaakt in 2023. Open de Google Lens app maar eens en ga foto’s maken van willekeurige dingen.

Zo ben ik zelf eens op zoek gegaan, naar waar ik een bepaald type lamp kon kopen. Vaak ingewikkeld met al die typenummers. Resultaat kreeg ik in een handomdraai en relevantie ook nog. Het werkt gewoon goed.

Even wat anders; hoe kun je scoren met Google op visueel vlak? Met een website waar de afbeelding centraal staat tot de pagina en hogerop te vinden binnen de lay-out.

Voice Search

Al bekend met spraakgestuurd zoeken of Voice Search?

Het lijkt hét nieuwe ding te worden. Bekijk deze cijfers maar eens.

•   41% van de volwassenen minstens één spraak gestuurde zoekopdracht per dag uitvoert.
•   Er 35x zoveel zoekopdrachten via spraak zijn uitgevoerd, sinds 2008.
•   20% van alle zoekopdrachten op mobiel spraak gestuurd is.

De meeste zoekopdrachten die worden uitgevoerd zijn vraagstellingen. Hoe speel je hierop in? Door antwoord te geven op meest gestelde vragen, en dat doe je op een aparte pagina.

Zo'n pagina is perfect om spraak gestuurde zoekopdrachten mee op te vangen.

Een simpel voorbeeld: “Hoe retourneer ik bij Coolblue?”.

Als zoekresultaat terug: “Je kunt binnen 30 dagen nadat je het product hebt ontvangen, je retour aanmelden”. Het werkt gewoon goed.

Verkeer online video

Online video explodeert op dit moment.

Volgens Cisco zal 80% (!) van al het online verkeer worden bepaald door video in 2023.

Hoe kun je dus jouw video's verder optimaliseren?

Door duidelijke secties te maken in de video kan Google de content beter begrijpen. Ook het optimaliseren van je titel en omschrijving blijft belangrijk. En niet te vergeten - schrijf het verhaal volledig uit en publiceer hem mee in een transscript.

Backlinks

Google geeft aan links van een andere website nog steeds belangrijk te vinden. Dat laat zien dat de informatie op je website betrouwbaar is.

Kortom, kwaliteit content en links blijft de basis voor SEO.

Conclusie
Grote veranderingen met grote gevolgen in 2023. Met Google als de “grote baas” van alle zoekmachines.  Zo wordt er meer focus gelegd op bepaling van zoekintentie in plaats van zoekwoorden.  Zodat jouw doelgroep beter wordt aangesproken. Hulp nodig? Bekijk de site of laat het ons weten.