🏠
blog

Toekomstbestendige SEO tegen Google's updates

Toekomstbestendige SEO tegen Google's updates

🕑 6 minuten

Hoe raak je bestand tegen toekomstige updates van Google? 

Je hebt al die tijd, moeite en inzet gestoken in een doordachte SEO strategie en plotseling keert Google zich tegen je. Een update kan van grote impact zijn op je SEO strategie. Het kan ervoor zorgen dat jouw content doorsijpelt binnen de lagere rankings van Google en je competitie een voorsprong geeft.

Tenzij je voorbereid bent.

Je SEO strategie toekomstbestendig maken is absoluut essentieel. Want updates komen  constant voor.

Google Core Updates en gebruiksvriendelijkheid

Sinds 2016 zijn er meer dan 15 Google core updates geweest. Het toekomstbestendig maken van jouw SEO strategie is daarom beslist fundamenteel. Sinds 2018 hebben zich er grofweg zelfs 3 van zulke grote updates per jaar voorgedaan.

Jaar in jaar uit.

Nu zijn dat niet de enige updates die Google doet aan haar algoritme. Google veranderd het algoritme gemiddeld 4.500 keer per jaar volgens SearchEngineLand. De meeste van deze updates merk je niet op, omdat het vaak minuscule updates zijn.

Er zit dus veel tijd in het veranderen en aanpassen van Google's algoritme. Sommige updates zijn zo klein, dat je verkeer of ranking er nauwelijks beïnvloedt van raakt. Een beetje omhoog, een beetje omlaag, maar daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Zoals ik aangaf, krijg je op den duur ook grotere updates voor je kiezen die je verkeer drastisch kunnen veranderen. Dat zijn de updates waar je jezelf toekomstbestendig voor kunt maken.

Hoe kun je dus jouw zoekmachine optimalisatie toekomstbestendig maken, zodat je voor blijft op Google's volgende update? Het antwoord is gebruiksvriendelijkheid.

Bekijk het eens vanuit deze hoek, iedere Google Update heeft in zijn essentie altijd hetzelfde doel. Het algoritme laten spiegelen op het gedrag van mensen. Denk na over wat het beste is voor mensen en niet voor Google. Leg focus op pagina's die het beste naar voren komen en waar mensen daadwerkelijk naar zoeken. Besteedt daar je tijd en aandacht aan.

Google kijkt niet of iemand 20.000 backlinks heeft tegenover 50.000 backlinks of zelfs 100 backlinks. Want wanneer je een zoekopdracht doet, veronderstel je het als gebruiker zijnde het toch niet, dat iemand die op nummer 1 staat - en daar dan ook hoort te staan, omdat er 200.000 backlinks achter hangen?

Je kijkt daar als gebruiker zijnde niet naar, je wilt de beste gebruiksvriendelijkheid ervaren. Krijg je dan ook waar je naar op zoek bent? Er zijn hier enkele manieren voor om prioriteit te geven aan gebruiksvriendelijkheid, zodat je gebruikers kunt geven waar ze naar op zoek zijn.

#1: Sitesnelheid

Eerste manier is om ervoor te zorgen dat je website buitengewoon snel laadt.

Volgens Http Archive bestaat ongeveer 20% van het totale gewicht van een webpagina uit afbeeldingen. Denk eraan dat de opslagruimte van een afbeelding iets anders is als de afmetingen van een afbeelding. Zoals hoe groot het eruit ziet op je scherm. Neemt het een klein deel van het beeld in beslag, of een groot deel? Een voorbeeld van afmetingen.

Nu is er ook opslagruimte. Denk aan de harde schijf van een computer. Hoeveel ruimte neemt een afbeelding in beslag? Neemt het veel ruimte in beslag? Dan gaat je website langzamer laden. Je wilt er voor zorgen dat je afbeeldingen optimaliseert zodat zij zo min mogelijk ruimte innemen.

Het gewicht van mobiele webpagina's is in de afgelopen 10 jaar daarentegen met grofweg 600% gestegen. Mobiele webpagina's zijn dus groter van gewicht geworden en daarom essentieel om op te optimaliseren. Dit aangezien Google, sinds een geruime tijd mobiele webpagina's voortrekt tegenover desktop pagina's.

#2: Content Delivery System

Je wilt ook een Content Delivery System of CDN inzetten. Je vindt hier tools of gratis versies van zoals Cloudflare. Want wat het doet, is jouw website op verschillende servers wereldwijd zetten. Want als iemand uit de Verenigde Staten mijn website bezoekt - ook al staat hij gehost in Tilburg - dan kunnen zij de website vanuit daar naar boven halen. Zo is er tegelijkertijd een betere bescherming tegen aanvallen en verdachte activiteit.

Dat is in principe een deel van wat mijn site is,  op verschillende delen van de wereld op verschillende servers dichtbij de mensen, zodat de website snel kan laden.

#3: Nadenken over je content

Nog een strategie die je kunt toepassen om gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, is om goed na te denken over je content die je presenteert.

Want wanneer mensen naar iets op zoek zijn in Google, dan heerst er vaak de intentie om een probleem opgelost te krijgen. Geef je het antwoord ook zo snel mogelijk aan een gebruiker? Of moeten mensen door een 5.000 woorden tellend artikel heen?

Dit wordt als steeds storender ervaren en brengt frustraties op bij mensen. Want als iemand op zoek is naar hoe hoog een schutting mag zijn, denk je echt dat mensen eerst door een 5.000 woorden tellend artikel heen willen om het antwoord te krijgen?

Of als je je kind wilt leren veters strikken, voordat je ze op pad stuurt naar een speeltuin. Het laatste wat je wilt is om door een 5.000 woorden artikel heen te moeten. Liever niet natuurlijk, het is beter om een video te laten zien of een geanimeerde afbeelding om je kind te leren zijn eigen veters te strikken.

Daar hebben mensen het meeste aan. Mensen willen zo snel mogelijk een antwoord. Dat is goede gebruikerservaring.

#4: Heatmaps

Nog een ding waar ik persoonlijk veel plezier aan beleef, is het inzetten van heatmaps met tools zoals Smartlook. Zet het op je website en het laat je een warmtebeeld van je website zien. Waar mensen op klikken en waar ze niet op klikken. Waar hun muis naartoe gaat en waar niet. Hoever ze naar beneden scrollen en tot waar ze scrollen. Het vertelt je wat je moet doen om je gebruikerservaring te verbeteren.

Dan zie je waar mensen vastlopen en waar ze dat niet doen.

#5: Hefboom concurrentie onderzoek

Nog een persoonlijke favoriet, is het hefbomen van je concurrentie onderzoek.

Je wilt ranken voor specifieke zoekwoorden in Google. Mocht je die specifieke zoekwoorden nog niet weten of waarvoor je eigenlijk wilt ranken, dan log je in op Google Search Console en plaats je jouw domeinnaam erin. Het laat je alle zoekwoorden zien waarvan je verkeer krijgt.

Je zult ook Google Analytics moeten instellen met doelen en conversie metingen. Zodat je weet welke zoekwoorden verkeer drijven. Belangrijk, want meer verkeer krijgen is één ding, maar zodra je jouw verkeer verdubbelt en je er geen verkopen uit weet te halen, valt het verkregen verkeer in het niets. Dan eindig je gewoonweg met meer kosten aan je hostingprovider. Je wilt het juiste publiek aanspreken. Kijk dus naar de zoekwoorden die je conversies opleveren en de zoekwoorden waar je voor rankt binnen de Google Search Console.

Wat je dan kunt doen is gaan Googelen.

Pak letterlijk de zoekwoorden uit de Google Search Console en ga Googelen. Zie welke vergelijkingen er voor jou ranken. Wat doen zij wat jij niet doet? Kijk niet alleen naar het eerste resultaat, het tweede resultaat en het derde resultaat. Ga door tot pakweg het tiende resultaat.

Het geeft je ideeën over wat andere mensen beter doen dan anderen en wat mensen niet doen en waar jouw kansen liggen.

Met andere woorden, dat zijn de gaten die je kunt opvullen binnen je website. Of dat nu je producten, content, afbeeldingen, video's of gemiddelde website ervaring betreft. Al die onderdelen helpen je met het optimaliseren om je competitie te verslaan. Want wanneer Google een update heeft en je hebt aan alles gedacht, kan het voorkomen dat je verkeer verliest of misloopt.

Dat is in principe oké.

Want je optimaliseert niet voor de korte termijn, je optimaliseert voor de lange termijn. Wat er dan vaak gebeurt is dat Google veranderingen aanbrengt en zich realiseert dat sommige updates niet de beste keuze zijn geweest met betrekking tot gebruiksvriendelijkheid.

Daaropvolgend maakt Google al snel andere veranderingen.

Als je doet wat het beste is voor de eindgebruiker, dan zie je jouw verkeer op termijn groeien. Gebruiksvriendelijkheid is de sleutel tot het toekomstbestendig maken van je website voor SEO.

Conclusie
Als je doet wat het beste is voor de eindgebruiker, dan zie je dat je op termijn je verkeer blijft groeien. Dé sleutel tot het toekomstbestendig maken van je website voor SEO. Of als je wilt dat wij dit allemaal voor je doen, bekijk onze website of laat het ons weten. We zijn er om te helpen.