🏠
Blog

Sales maximaliseren met Email Marketing

Sales maximaliseren met Email Marketing

🕑 4 minuten

Iedereen gebruikt e-mail op verschillende manieren, maar wordt gebruikt op een manier waarvan ze vinden dat het voor hen werkt.

Met deze uitdrukking in ons achterhoofd duiken we dieper in e-mail marketing.

De meeste mensen weten dit niet, maar er wordt gemiddeld zo'n 16 uur per week gespendeerd aan het zenden en checken van mail door werkenden op kantoor.

Met een shockerend gemiddelde van zo'n 20 volle weken per jaar. En dat is volgens Adobe.

Mocht je dus nog niet op de bandwagon van de email parade zitten, kun je er maar beter opspringen, want het is belangrijk. Het werkt en mensen zien er resultaten mee.

De cijfers

E-mail Marketing is een van de meest betrouwbare vormen van communicatie waarbij 77% van de marketeers email verkiest boven alle andere online kanalen.

Zo ook marketeers die hun e-mail lijsten segmenteren kunnen een conversieverhoging verwachten die oploopt tot 355% en omzetverhogingen van 781% realiseren.

Bijna driekwart van deze marketeers zegt dat e-mail belangrijk is voor het succes van het bedrijf. En 87% zegt e-mail in te zetten voor het verspreiden van content, volgens Jupiter Research.

Concluderend: e-mail marketing groeit dus blijf het inzetten.

Maximale betrokkenheid

Zet je email marketing in, dan wil je maximale betrokkenheid behalen.

Want daar gaat het om.

Hoe je dat wilt doen is om één-op-één interacties aan te gaan zonder tonnen aan losse gesprekken te hoeven voeren met sales.

Om dit effectief te doen maak je gebruik van woorden zoals "jij" en "ik" in je mail en het personaliseren van dingen zoals voornaam. Hiervoor wil je het gedrag in beeld brengen en de gebruikers segmenteren in verschillende lijsten. Denk aan A/B testen. En altijd om je betrokkenheid te maximaliseren.

Slim segmenteren

Een andere slimmigheid die je kunt uitvoeren, is hefbomen met segmentatie.

Maak hier verschil tussen mensen die zeer actief zijn. Deze mensen wil je anders labelen en een een andere mail sturen dan mensen die minder actief zijn.

Mensen die meerdere keren per week van je mails genieten, segmenteer je. Mischien moet je ze zelfs meer mails sturen. En mensen die het niet willen - hun segmenteer je ook - maar stuur je minder mails. Een manier om je e-mail marketing slim aan te passen. Stop niet bij de berichten, maar pas ook je workflow aan om je sales te vergroten. Zo kun je betere mogelijkheden creëren dat je mail ook aankomt in de inbox van de ontvanger.

Deliverability wordt beïnvloedt door het hebben van een goede reputatie, handtekeningen, schone lijsten, gewilde content en meer.

Dat een mail niet aankomt, kan gaan om een soft of hard bounce. Mails die niet worden geopend komen in de spam box terecht of de titel spreekt onvoldoende aan. E-mail waar wél op wordt geklikt komt door goede copy, design en call-to-action's (CTA's). Komt er na die klik geen conversie? Dan kun je rekenen op een gebroken link of je site is offline.

Nu even terug naar segmenteren.

Hoe vaak wil je dit nu doen?

E-mail je weinig? Dan kom je weg met 6 maanden.

E-mail je gemiddeld? Dan iedere 3 maanden.

E-mail je veel? Dan wil je iedere 2 weken segmenteren. Maar let op, doe dit pas wanneer je meer dan 20 verschillende mail campagnes per maand draait.

E-mail frequentie

Hoevaak stuur je een mail? Hier is geen antwoord juist.

Wat ik aanraadt is om op z'n minst een aantal keer per week te mailen, maar als je lijst super actief is en mensen willen je content dagelijks, mail dan ook dagelijks.

Hangt er helemaal vanaf hoe verteerbaar je content is. Kan dit dagelijks? Kies dan dagelijks en niet wekelijks.

Aan de andere kant, is dit wekelijks? Mail dan wekelijks. Verkoop je producten of diensten? Dan wil je hoogstwaarschijnlijk niet om de paar dagen een mail sturen. Maar zijn je mails van leerzame of informatieve opzet, dan is dit prima, dan kun je mensen een aantal keer per week mailen en eens in de tijd een verkoopmail sturen.

E-mail vanuit het salesperspectief

Vanuit salesperspectief zijn webinars de perfecte tool om je leads en klanten in onder te brengen.

Maar waarom niet gewoon een Zoom call?

Omdat je met webinars meer controle hebt over je publiek waar mensen zonder hun eigen audio en video kunnen meedoen. Ideaal voor je pitch, waarbij je later alle vragen kunt beantwoorden.

Maak voor je webinar onderscheid tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer).

Reden waarom, is omdat niet alles van B2C zal werken voor B2B. Hetgeen wat wél werkt voor B2B, werkt vaak ook goed voor B2C.

Wat betreft je webinar, hier wil je klanten voor uitnodigen. Dee eerste stap. Neem hier 2 tot 3 dagen voor, voordat je overgaat tot de volgende mail. Stuur dan een replay mail naar iedereen die zich heeft ingeschreven. Indien je het nodig vindt kun je deze mail al van tevoren sturen. Ga dan over tot het doen van het aanbod en tot slot de countdown mail, waar je aftelt.

Ondertussen kunnen mensen gewoon een aankoop doen.

Typische workflow die je kunt bewandelen met je webinar is e-mail automatie.

Hier heb je een voorbeeld van: 

Je hebt mischien een advertentie die mensen aanstuurt om de webinar te bekijken, die hun e-mail verzameld en uitnodigt per mail. Zo wil je ook op je landingspagina beslissingen stimuleren met feiten, marktgegevens, nieuws en voorspellingen. Praat over het proces, cases, testimonia, (product)kenmerken en voordelen, waarde en plaats een aantal CTA's (call-to-action) om je verkopen te stimuleren.

Wat webinars zo leuk maakt, is een gevoel van urgentie, want een webinar gaat niet eeuwig mee.

Dat hoeft ook niet, content of inhoud van de webinar hoeft niet Evergeen of tijdloos te zijn. Ten minste, niet wanneer je pas begint.

Verder kan je communicatie tools gebruiken zoals Linkedin om je contacten aan te spreken en interesse te wekken, of kies andere Social Media. Gebruik getimede webinars met een pakkende titel. En zoals ik aangaf kun je hiermee urgentie creëren om je aantal deelnemers te verbeteren en aanmeldingen te versnellen.

Extra tip: zet je webinar in als live marketing tool, waarbij de gang van zaken op de achtergrond laat zien.

Hefboom met e-mail

Met e-mail marketing kun je op meerdere verschillende manieren hefbomen.

Hier hoef je niet het begane pad te nemen. Geen enkel ad is goed of slecht.

Je hoeft alleen maar de weg te kiezen die voor jou werkt, en je metrics of gebruikersstatistieken laten je zien wat wel of niet werkt, toch? Of je open rates omhoog gaan, je click rates, je e-maillijst groeit of betrokkenheid verhoogd. Zo wil je ook minder unsubscriptions of uitschrijvingen, spam klachten en bouncers.

Dit zijn allemaal gebruikersstatistieken die je helpen met het kiezen van het juiste pad.

Zie je ze achteruitlopen? Oftewel de andere kant op gaan? Pas je strategie aan.

In die strategie zul je ook een omni-channel aanpak moeten hebben, oftewel het inzetten van meerdere marketing kanalen tegelijkertijd. De achterliggen gedachte is dat jouw klant geen onderscheid meer hoeft te maken tussen online kanalen en mensen jouw bedrijf gaan zien als een geheel, waar mensen kopen met een bepaalde reden.

Ja, e-mail is fantastisch, maar het draait niet alleen maar om mail.

Hoe zit het met SEO? En content marketing? Linkedin marketing? Pinterest marketing? Hoe zit het met gewoon de copy van je blog? Een deel hiervan kun je op de mail zetten, mensen gaan klikken en lezen de rest.

Je kan namelijk je marketing gaan voeren op je contacten voor weken, maanden en jaren die komen. Erg belangrijk dat je dit concept goed begrijpt.

Je kan je leads gaan verzamelen op je blog, facebook pagina, als exit-intent of pop-up bij het verlaten van je site. Maak het ook opvallend. Doel hiervan is om de best mogelijke ervaring te creëren voor je gebruikers.

Dit zijn allemaal voorbeelden van het hebben van een omni-channel strategie. De ware manier om jezelf naar een nieuw niveau te tillen en te groeien.

Met het bekijken van e-mail marketing vanuit het sales perspectief, maximaliseer je omzet, die je genereert uit je mail campagnes. Heb je vragen of heb je hulp nodig met e-mail marketing? Bekijk de site of laat het ons weten.