🏠
Blog

Sales maximaliseren met Email Marketing

Sales maximaliseren met Email Marketing

🕑 7 minuten

Iedereen gebruikt e-mail op verschillende manieren, maar wordt gebruikt op een manier waarvan ze vinden dat het voor hen werkt.

Met deze uitdrukking in ons achterhoofd duiken we dieper in e-mail marketing.

De meeste mensen weten dit niet, maar er wordt gemiddeld zo'n 16 uur per week gespendeerd aan het zenden en checken van mail door werkenden op kantoor.

Met een shockerend gemiddelde van zo'n 20 volle weken per jaar!

En dat is volgens Adobe.

Dus, mocht je nog niet op de bandwagon van email zitten, kun je er maar beter opspringen want het is belangrijk.

Het werkt en mensen zien er resultaten mee.

De cijfers

E-mail Marketing is een van de meest betrouwbare vormen van communicatie waar 77% email verkiest boven alle andere online kanalen.

Zo ook marketeers die hun e-mail lijsten segmenteren kunnen een conversieverhoging verwachten die oploopt tot 355% en zelfs omzetverhogingen van maar liefst 781% realiseren.

 Bijna driekwart van deze marketeers zegt dat e-mail belangrijk is voor het succes van het bedrijf.

 En 87% zegt e-mail in te zetten voor het verspreiden van content, volgens Jupiter Research.

 Conclusie die we kunnen trekken: e-mail marketing zal groeien dus blijf het inzetten.

Maximale betrokkenheid met je e-mail

Als je het wilt inzetten, dan wil je maximale betrokkenheid.

En daar gaat het om.

Hoe je dat wilt doen; is om die één-op-één interactie aan te gaan zonder tonnen losse gesprekken te hoeven voeren met sales.

Om dit effectief te doen maak je gebruik van woorden zoals "jij" en "ik" in je mail en het personaliseren van dingen zoals voornaam. Hiervoor wil je het gedrag in beeld brengen en dan die gebruikers segmenteren in verschillende lijsten. Denk aan A/B testen en altijd om je betrokkenheid te maximaliseren.

Gemakkelijk slim segmenteren

Een andere slimmigheid die je kunt uitvoeren is hefbomen met segmentatie.

Maak hier verschil tussen mensen die - zeg eens - zeer actief zijn. Deze mensen wil je een andere soort mail sturen dan mensen die minder actief zijn.

Mensen die meerdere keren per week van je mails genieten, zou je moeten segmenteren. Mischien zul je ze zelfs meer mails moeten sturen. Mensen die het niet willen, hun segmenteer je ook, maar stuur je minder mails. Dit is hoe je jouw e-mail marketing kunt aanpassen. Niet alleen de berichten maar zo ook je workflow om je sales te vergroten of een betere mogelijkheiden te creëren dat email ook aankomt in de inbox van de ontvanger.

Deze deliverablity wordt beïnvloedt door het hebben van een goede reputatie, handtekeningen, schone lijsten, gewilde content en nog meer.

Dat een mail niet aankomt, kan zijn om een softe of harde bounce. Mails die niet worden geopend komen in de spam box terecht of de titel sprak onvoldoende aan. E-mail waar wél op wordt geklikt komt door goede copy, design en call-to-action's (CTA's). Kijk, en komt na die klik geen conversie? Dan kun je rekenen op een gebroken link of je site is offline.

Nu even terug naar segmenteren.

Hoe vaak wil je dit nu doen?

E-mail je weinig? Dan kom je weg met 6 maanden.

E-mail je gemiddeld? Dan iedere 3 maanden.

E-mail je veel? Dan wil je iedere 2 weken segmenteren. Let hier wel op, want doe dit pas wanneer je meer dan 20 verschillende mail campagnes per maand draait.

Hoe vaak stuur ik een mail?

Nou, hier is geen antwoord juist.

Wat ik aanraadt is om op z'n minst een aantal keer per week te mailen, maar als je lijst super actief is en ze willen het dagelijks, mail dan ook dagelijks.

Hangt helemaal af hoe verteerbaar je content is. Kan dit dagelijks? Doe dan dagelijks en niet wekelijks.

Aan de andere kant, is dit wekelijks? Mail dan wekelijks. Verkoop je producten of diensten? Dan wil je hoogstwaarschijnlijk niet om de paar dagen een mail sturen. Maar zijn je mails van leerzame of informatieve opzet, dan is dit prima, dan kun je ze een aantal keer per week mailen en dan eens in de tijd verkopen.

E-mail vanuit het salesperspectief

Vanuit salesperspectief zijn webinars de perfecte tool om je leads en klanten onder te brengen.

Waarom niet gewoon een Zoom call?

Omdat je met webinars meer controle hebt over je publiek waar mensen zonder hun eigen audio en video kunnen meedoen.

Ideaal voor je pitch, waar je later alle vragen kunt beantwoorden.

Maak voor je webinar onderscheid tussen B2B (business-to-business) en B2C (business-to-consumer).

Reden waarom ik dit zeg. is omdat niet alles van B2C zal werken voor B2B. Hetgeen wat wél werkt voor B2B, werkt vaak ook goed voor B2C.

Wat betreft je webinar, hier wil je klanten voor uitnodigen. Dit is de eerste stap. Neem hier 2 tot 3 dagen voordat je overgaat tot de volgende mail. Stuur dan een replay mail naar iedereen die zich heeft ingeschreven. Indien je het nodig vindt kun je deze mail al van tevoren sturen. Ga dan over tot het aanbod met tot slot de countdown mail, waar je aftelt.

En ondertussen kunnen ze gewoon een aankoop doen.

Typische workflow die je kunt bewandelen met je webinar e-mail automatie.

Hier heb je een voorbeeld.

Je hebt mischien een advertentie die mensen aanstuurt om de webinar te bekijken, die dan hun e-mail verzameld en uitnodigd per e-mail. Zo wil je ook op je landingspagina beslissingen stimuleren met feiten, marktgegevens, nieuws en voorspellingen. Praat over het proces, cases, testimonials, (product)kenmerken en voordelen, waarde en zelfs een aantal CTA's (call-to-action) om je verkopen te stimuleren.

En wat webinars zo leuk maakt, is een gevoel van urgentie, want een webinar gaat niet eeuwig mee.

Dat hoeft ook niet, content of inhoud van de webinar zou niet Evergeen moeten zijn (tijdloos). Ten minste, niet wanneer je pas begint.

Verder kan je communicatie tools gebruiken zoals Linkedin om je contacten aan te spreken en interesse te wekken, of andere Social Media. Gebruik getimede webinars met een pakkende titel. En zoals ik aangaf kun je hiermee urgentie creëren om je aantal deelnemers te verbeteren en aanmeldingen te versnellen.

Extra "tip" is om je webinar in te zetten op de achtergrond van je bedrijf, gewoon als live marketing tool.

Hefboom met e-mail

Met e-mail kun je op meerdere verschillende manieren hefbomen.

Hier hoef je niet het begane pad te volgen. Geen pad is hier goed of slecht.

Je hoeft alleen maar de weg te kiezen die voor jou werkt, en je metrics of gebruikersstatistieken zullen je laten zien wat wel of niet werkt, toch? Of je open rates omhoog gaan, je click rates, je e-maillijst groeit en betrokkenheid verhoogd. Zo wil je ook minder unsubscriptions of uitschrijvingen, spam klachten en bouncers.

Dit zijn allemaal gebruikersstatistieken die je helpen met het kiezen van het juiste pad.

Zie je ze achteruitlopen? Oftewel de andere kant op die jij zou willen? Pas je strategie gewoon aan.

En in die strategie zul je ook een omni-channel aanpak moeten hebben oftewel het inzetten van meerdere marketing kanalen tegelijkertijd. De verdere gedachte hierachter is dat jouw klant geen onderscheid meer hoeft te maken tussen online kanalen en alléén jouw bedrijf ziet als geheel, waar mensen gaan kopen met een bepaalde reden.

Ja, e-mail is fantastisch, maar het draait niet alleen maar om mail.

Hoe zit het met SEO? En content marketing? Linkedin marketing? Pinterest marketing? Hoe zit het met gewoon de copy van je blog? Deel hiervan, stuur het op de mail, mensen klikken en lezen de rest.

Want je kan je marketing gaan voeren op je contacten voor weken, maanden en jaren die komen gaan.

Belangrijk dat je dit concept begrijpt.

Je kan je leads gaan verzamelen op je blog, facebook pagina, exit-intent of pop-up bij het verlaten van je site. Maak het ook opvallend. Doel hiervan is om de best mogelijke ervaring te creëren voor je gebruikers.

Dit zijn allemaal voorbeelden van het hebben van een omni-channel strategie.

Wat de ware manier is om verder te groeien en jezelf naar een nieuw niveau te tillen.

Op deze manier maximaliseer je omzet, die je genereert uit e-mail marketing. Heb je vragen of heb je hulp nodig met e-mail marketing? Bekijk de site of laat het ons weten.