🏠
blog

4 Tips in Online Marketing voor winkeliers

4 Tips in Online Marketing voor winkeliers

🕑  3 minuten

Je hebt je telefoon in je handen en kijkt naar beneden; “Ik kan echt nieuwe schoenen gebruiken”. Je unlockt het scherm van je telefoon; opent de website, je swiped hier, je swiped daar, je klikt en je koopt.

Zo gemakkelijk kan het zijn, maar er mist toch iets. Dat is beleving.

Wanneer je een fysieke winkel vergelijkt met een webshop zijn er zowel voordelen als nadelen. Wat kun je als winkelier doen om jezelf te helpen, binnen een groeiend aantal online retailers? Kan de fysieke winkel overleven?

Kleinere winkeliers hebben te leiden onder de competitie van grotere bedrijven en online retailers. Maar dat betekent niet dat je geen kans maakt.

Wij geven je enkele tips mee om in het gevecht te blijven.

Bouw een sterke relatie op met je klant

Als je een webshop oftewel E-Commerce vergelijkt met verkoop in de winkel, dan zal interactie een van de grootse voordelen zijn van een fysieke winkel.

Het is zelfs zo dat ruim 70% van de consumenten liever een goed gesprek heeft met iemand, dan digitaal een antwoord te krijgen. Neem een chatbot, je hebt snel een antwoord maar er mist beleving. Een deskundige winkelier kan je meer vertellen over een leren damesschoen.

Stop al je eieren in één mand

Grotere bedrijven hebben vaak de neiging om hun klanten in een “hokje te stoppen”. Dit zorgt ervoor dat het professionele en vaak ook het persoonlijke advies links komt te liggen.

Een breed assortiment is niet altijd iets goeds. Een kleiner en gedegen assortiment geeft je als winkelier meer diepte in de kennis van je producten. Laat je specialisme zien op je website. Dan kun je een beter advies geven aan je klant per product.

Geef de optie om online te kopen

Jouw klanten zijn al online en zoeken naar producten zoals dat van jou.

De meeste klanten kijken bovendien eerst online voordat ze een bezoek nemen aan jouw winkel.

Sommige producten zijn gewoon gemakkelijker online te bestellen. Dit is bijvoorbeeld zo met kantoorartikelen. Dit zijn producten die online snel te bestellen zijn. De klant zal bovenal tijd verliezen om naar jouw winkel te moeten rijden voor printpapier bijvoorbeeld.

Je kunt jezelf als winkelier dus afvragen of jouw product rijp is voor E-commerce.

Maak je beschrijving niet te kort

Een webshop kan een grote aanvulling zijn op de klantenservice die je al biedt in de winkel of over de telefoon. Hoe kun je dit goed inzetten voor een webshop? Ik geef je een lijst mee met tips en kanalen die je kunt gebruiken.

• Door een live chat. Het helpt je met de verkoop, vragen over offertes en leveringen.
• Bouw een kennisbank op. Zodat klanten zelf het antwoord op een vraag kunnen vinden op je webshop.
• Door 24 uurs telefoon support. Laat de klant een voicemail achterlaten.
• Schrijf een gemakkelijk te begrijpen retourbeleid. Dit wordt vaak erg gewaardeerd door de klant.
• Geef de mogelijkheid om in te loggen met een account.
• Maak video’s over jouw producten. Laat zien hoe jouw product werkt.
• Kom je garanties na. Fouten komen voor, laat jouw klanten dus zien hoe goed jij dit oplost.
• Verzamel klantbeoordelingen en publiceer deze. Zo kun je verbeteren door feedback en vertrouwen scheppen bij toekomstige klanten.

Mocht de winkelier sterk willen blijven staan is het nodig om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen E-commerce.

Door zelfs het aanbieden van de meest simpele functies van een webshop zoals “koop-online en haal-op-in-de-winkel” kun je al meerwaarde leveren.

Conclusie
Winkeliers kunnen zichzelf helpen door online aanwezig te zijn. Het online marketing landschap blijkt niet alleen een speelveld te zijn voor grotere bedrijven. Ik heb je een lijst meegegeven met tips en kanalen die je kunt gebruiken om in het gevecht te blijven.