🏠
blog

Merkbescherming 2.0. Je branding redden met AI

Merkbescherming 2.0. Je branding redden met AI

🕑 4 minuten lezen

Het schrijven van effectieve copy blijft een kunst.

Zelfs met AI tools zoals Gemini en ChatGPT. Of je nu content creëert voor je blog, social media, of andere marketingcampagne. Het helpt om jouw boodschap goed over te brengen. 

Zo kun je je richten op een specifieke doelgroep, wat zelfs voor een 5 jarige te begrijpen is.

AI tools helpen niet alleen bij het overkomen van het schrijversblok, maar bieden ook inspiratie voor sterke headlines en optimalisatie.

Daarnaast kun je AI inzetten voor merkbescherming van je content. Het dubbelchecken of de teksten kloppen en hieraan voldoen, is een mogelijkheid van velen.

Hulp met Schrijven van Copy

Wanneer het aankomt op het schrijven van copy, kun je doen wat je wilt.

Je kunt heel specifiek zijn naar de doelgroep toe, waarin je jouw boodschap wilt brengen.

Je kunt een breed bericht maken, maar je kunt ook extreme keuzes maken. Zoals het aangeven dat je iets wilt uitleggen aan een 5-jarige. In de praktijk is het toepasbaar voor bijvoorbeeld het testen van een social media campagne.

Deze manier resoneert vaak goed met het publiek, voornamelijk bij jongere generaties zoals Generatie Z en Gen Alfa specifiek. Maar, wanneer je een concept maakt voor je blog, kun je vrijwel iedere richtlijn geven aan het taalmodel.

Het geeft je een sterk en goed startpunt voor je blog. 

Hetzelfde geldt voor social media, je kunt er vrijwel alles mee doen. Vooral als je tegen een schrijversblok aanloopt voor specifieke onderwerpen. Bijvoorbeeld als we het hebben over de mentale gezondheid van mensen.

Daar dien je in het algemeen onderzoek voor te doen, omdat het een diep onderwerp is.


Zo vallen onderwerpen onder de “Your Money or Your Life” richtlijnen van Google. Het stelt gebruikers in staat om hoge kwaliteit artikelen te herkennen die een grote impact hebben. Denk ook aan financiële vraagstukken zoals investeringen en verzekeringen.

Er wordt daardoor extra aandacht van je gevraagd, betreft de content uitgave vanuit het taalmodel.

Overkomen van schrijversblok

Vrijwel iedereen die ooit in SEO actief is geweest, heeft te maken gehad met een schrijversblok. Het is een levensreddend middel voor iedereen die ooit met content heeft gewerkt.

In de meeste gevallen, zowel bij Gemini als ChatGPT, komen de taalmodellen met willekeur. Daardoor is het handig om een assistent te hebben met meerdere output mogelijkheden.

Zo kun je de juiste woorden vinden.


Inspiratie voor goede titels

Zo kun je ook betere headlines maken, door een zoekwoorden lijst aan het taalmodel te geven. 

Zo wil ik een content stuk maken over verschillende onderwerpen, blijf dichtbij de zoekwoorden lijst door je te organiseren op de meeste competitieve zoekwoorden zoals zoekwoorden die correleren én vergeet ook niet de zoekwoorden voor lokale zoekopdrachten.

Het taalmodel zal dan je titels herdefiniëren gebaseerd op de data input.

Daarom is het altijd bruikbaar om data te pakken en door te geven aan het taalmodel. 

Optimaliseren van Content

Bij het optimaliseren van content, wat vaak complex is, helpen taalmodellen je.

Mensen in content marketing of SEO missen dit vaak. Je kunt het taalmodel een prompt geven met de gedachte om de content te analyseren, om te zien of er het een en ander verbeterd kan worden.

Door bijvoorbeeld branding richtlijnen mee te geven en SEO advies te krijgen voor dit stuk content. Effectief gezien kun je het taalmodel vragen om hetgeen dubbel te checken. En of het de gegeven richtlijnen volgt van de prompt of specifiek document. Of zelfs van een serie documenten. 

Zoals met de data analyse functie. 

Merkbescherming

AI als merk beschermer van je content is extreem belangrijk.

Je kunt letterlijk raadplegen hoe de toon van een tekst is opgebouwd, welke taal en vocabulaire er wordt gebruikt bij een stuk content. Wat de branding richtlijnen ook mogen zijn, je kunt daarop verder bouwen. Of je kunt checken of je content ook daadwerkelijk werkt.

Bovendien kun je beiden Gemini en ChatGPT inzetten om de content te vergelijken. Oftewel het hebben van twee breinen die elkaar effectief verbeteren en met je samenwerken om tot een goed stuk content te komen.

Iets wat erg krachtig is. Oftewel twee kleine assistenten die je helpen met je content, je content checkt en of het waardig is om te publiceren. Of dat je de content dient uit te breiden. Vervolgens te checken of de content zich ook aan de merk richtlijnen houdt.

Of mischien ben je een trainee waarin je nog niets weet over wat nu de branding richtlijnen zijn binnen een bedrijf en zou je - het pak hem beet - 2 maanden kosten om op snelheid te komen.

Met behulp van de AI assistent kun je hier in een aantal minuten achterkomen. Zo ben je in de tussentijd ook het een en ander aan het leren.

Aanpassingen en Terugkoppeling

Wanneer het aankomt op feedback, kun je AI tools gebruiken om content te corrigeren.

Zoals met website lokalisatie, waar je site wordt aangepast voor een specifieke doelgroep. Bijvoorbeeld aan de Engelse taal waarbij er verschillen liggen in woordkeuze. Bij zowel de Engels taal in het Verenigd Koninkrijk of in de Verenigde Staten. Denk aan “soccer” en “football".

Het is goed om AI in te zetten voor spelfout correctie.

Je kunt dit letterlijk met ieder stuk content doen, met blog artikelen, social media berichten en met e-mails.

Ook met e-mails is het belangrijk om géén belangrijke besloten bedrijfsinformatie te delen. De laatste tijd komt het vaker voor dat er het een en ander lekt qua data.

Let daarop.

Conclusie
Gemini en ChatGPT zijn krachtige tools voor content creatie, maar het echte succes zit hem hoe je ze inzet. Gebruik AI om je schrijversblok te overwinnen, inspiratie op te doen, en je content te optimaliseren. Of je nu zelf je copy wilt schrijven of een doorgewinterde professional bent, deze tools helpen je met een effectieve boodschap. Zelf aan de gang met content? Bekijk de site of laat het ons weten. De toekomst van content creatie is begonnen.