🏠
blog

6 stappen in Online Marketing voor een lokaal bedrijf

6 Stappen in Online Marketing voor een lokaal bedrijf

Inhoudsopgave

  1. Hefboom Google My Business
  2. Sfeerimpressie
  3. Thuispagina
  4. Locatiepagina's
  5. Service pagina's
  6. Lokaal de beste

🕑 4 minuten

De de Gouden Gids is verleden tijd. De meeste mensen zoeken online naar een bedrijf zoals dat van jou.

Je wilt gevonden worden in Google, maar zoekmachineoptimalisatie (SEO) blijkt je nog een stap tever. Wat kun je dan het beste doen? Dit keer deel ik met je, welke stappen je zelf kunt doen met SEO en content marketing.

Hefboom Google My Business

Eerste wat je dient te doen is een hefboom te zetten achter Google My Business.

Er zijn hier een aantal stappen voor.

Eerste stap is om je profiel te claimen. Nadat je dit gedaan hebt dien je een strategie te bedenken over hoe je reviews kunt gaan verzamelen vanuit jouw klanten.

Heb je (nog) geen reviews? Dan presteer je minder met Google My Business. Vraag dus aan je klanten of zij een review willen plaatsen met een hand-out bijvoorbeeld. Onthoud ook dat niet iedereen weet hoe ze een review kunnen achterlaten.

Dit kun je samen doorlopen.

Als winkel zijnde heb je bijvoorbeeld een tablet in de zaak staan. Vraag gerust of de klant een review wilt achterlaten na aankoop en je ze hierbij wilt helpen. Vaak wordt dit goed gewaardeerd. Laat de klant inloggen in Google en deel het reviewformulier. Zo heb je gemakkelijk een nieuwe review, zonder dit achteraf te hoeven vragen.

Review plaatsen Google My Business

Beantwoord ook altijd je reviews. Zelfs negatieve reviews. Het maakt niet uit of een review positief of negatief is, je wilt altijd een reactie achterlaten. Erken ook negatieve reviews, ze beleefd beantwoorden en werk eraan om het goed te maken.

Laat de klant weten hoe je het wilt oplossen.

Ga vooral niet het gevecht aan. Want hoe negatiever je bent, hoe meer het vuur zich aanwakkert. Dit loopt vaak niet goed af voor jullie beiden.

Sfeerimpressie

Foto's van een echte locatie, van buiten en het liefst ook van binnen. Zo kunnen mensen zien hoe het er van buiten uitziet en hoe de sfeer van binnen is.

Foto's van je personeel, zijn ze vriendelijk? Ja, een glimlach werkt.

Zo ook foto’s van je meest populaire producten of diensten. Je artikelen, het eten, haarstijl, wat het ook mag zijn. Of gewoon foto’s van klanten die het naar hun zin hebben.

Doe je dit allemaal, dan ga je het stukken beter doen met Google My Business en rank je hoger. Meeste lokale zaken gebruiken nog maar half van deze functionaliteiten. Reviews verzamelen is één ding.

Ga die extra kilometer, dan doe je het beter.

Thuispagina

Nu je Google My Business hebt ingezet, zul je je website moeten structureren voor conversie.

De eerste stap: je thuispagina. Mensen moeten een basaal idee krijgen van je product of dienst. Dat doe je boven de vouw: het eerste beeldvullende wat mensen te zien krijgen op hun scherm.

Daarna twee tot vier paragrafen info over je bedrijf.

Bijvoorbeeld als restaurant, welke gerechten er op het menu staan. Waarom jouw Poké Bowl de beste is. Hoelang je dit al serveert en in welk gebied je dit doet. Dan wil je verder ingaan op informatie over waar je kunt afhalen: je locatie, met een kaart, een video uitleg van de bereiding of een impressie hoe het is om op locatie te eten.

Locatiepagina's

Ook al zit je in een bepaalde stad of dorp, er komen hoogstwaarschijnlijk mensen uit de nabije omgeving naar jouw bedrijf toe, toch?

Daarom creëer je locatie pagina's.

Neem als voorbeeld Breda. Dan heb je eromheen Etten-Leur, Prinsenbeek, Teteringen, Bavel, Ulvenhout etc. We gaan dus locatie pagina’s creëren voor mensen uit deze omgeving. Het laten zien hoelang het duurt om vanuit Prinsenbeek naar het zuiden van Breda te komen; wat zal de snelste route zijn, wat zie je allemaal onderweg?

Geef dus een advies op maat voor mensen die naar een stad of regio komen.

Nadat je deze pagina’s hebt gemaakt, zorg er dan voor dat deze pagina’s gelinkt zijn met cross linking. Zo kun je vanuit Prinsenbeek springen naar Bavel.

Wanneer je dit doet, rank je hoger.

Service pagina's

Het volgende is om zoveel mogelijk service pagina’s te maken.

Heb je 2 diensten? Heb je 10 diensten? Maak er allemaal een pagina voor. Bij iedere pagina hoort een specifieke dienst - die je laat ranken - waar je verkeer voor krijgt.

Maak vervolgens content voor iedere pagina en ga de diepte in om je service te beschrijven.

Wat onderscheidt je van de rest? Wat maakt het bijzonder? Kwalificaties van het personeel? Welke zijn dit en waarom maken deze jou beter? Hoelang bestaat het bedrijf? Technieken die je gebruikt voor je service? Resultaten? Testimonials?

Allemaal factoren die bepalen of jouw content opvalt en Google je beter laat ranken.

Lokaal de beste

Content marketing lokaal inzetten is het gemakkelijkst.

Zelfs met 1 post per maand die goed in elkaar is gezet waarin je punten laat voorkomen zoals je locatie, mensen, mijlpalen die zijn bereikt, evenementen en buurten etc. Dan kun je al goed ranken.

Dit laat Google zien dat je een relevant lokaal bedrijf bent.

Mocht je dichtbij de mensen staan, met evenementen, doe een bijdrage eromheen met content die relevant is. Dan zie je snel dat je hoger rankt op alle lokale zoekwoorden, tezamen met al je service gebaseerde zoekwoorden.

Conclusie
Met het volgen van deze 6 stappen in online marketing voor je lokale bedrijf ben je klaar voor de start. Denk je hulp nodig te hebben om verkeer aan te trekken? Bekijk de site of laat het ons weten.