🏠
blog

Hoelang duurt SEO voor resultaat?

Hoelang duurt SEO voor
resultaat?

🕑 4 minuten

Hoelang duurt het voordat mijn nieuwe website bezoekers aantrekt en ik resultaten begin te zien? Een vraag die vaak wordt gesteld.

Al die tijd en moeite om je site hoog te laten ranken. Je krijgt twijfels, want je wilt resultaat zien, toch? 

In deze post gaan we het hebben over hoelang het duurt voordat zoekmachine optimalisatie (SEO) begint te werken voor een nieuwe site.

Zoekwoordonderzoek en content. Toen en nu.

Als we in de geschiedenisboeken duiken, bleek zoekmachine optimalisatie gemakkelijk.

Door een aantal simpele stappen uit te voeren belandde je zo op de eerste pagina. Zelfs met een hoofd zoekwoord als "autoverzekering".

Vandaag de dag is dat ondenkbaar. Zoekmachine optimalisatie is een stuk competitiever geworden. Er komen al gauw nieuwe 2 sites bij per seconde! Zo wordt Google steeds kieskeuriger in welke websites op de top mogen ranken.


Met meer dan 1.7 miljard websites online, dan kun je je voorstellen dat er veel competitie heerst. Eerder was het zo dat je met 5 tot 10 zoekwoorden al verkeer kon aantrekken voor je gehele website.

Nu zijn er gemiddeld 40 tot 80 zoekwoorden voor nodig. Misschien zelfs meer, afhankelijk van je website.

Het volgende wat is veranderd, is content. Vroeger was het zo dat je simpelweg een artikel kon schrijven waar je een aantal keer je zoekwoorden in kon laten terugkomen. En voilà, Google laat je ranken.

Dit kennen we nog als zoekwoorddichtheid. Hoe vaker het zoekwoord terugkwam, hoe meer Google wist rondom je onderwerp. Gevolg is dat de leeservaring niet altijd natuurlijk bleek te zijn. Zoekmachines vandaag de dag zijn dus slimmer geworden.

Een zoekmachine van nu kijkt niet blind naar een website waar dezelfde zoekwoorden in worden gepropt. Welke de ervaring van de zoeker in principe vernield.

Er zijn grote veranderingen geweest om de ranking beter te plaatsen door lage kwaliteit content niet meer te zien als hoge kwaliteit.

Het gaat er dus niet meer om, om een bepaald zoekwoord in je content te krijgen. De zoekmachine van vandaag kun je zien als een woordenboek, waar ook synoniemen in worden herkend. Waar de zoekmachine al gauw weet waar je content over gaat. Zelfs als je het beoogde zoekwoord niet in je content laat voorkomen.

Zoek dus naar een zoekmachine expert op Google en zoekresultaten komen voor van zoekmachine specialist, zoekmachine consultant etc.

Grootse focus van een zoekmachine is om hoge kwaliteit content te laten zien met de zoekintentie van de zoeker in het achterhoofd.

Een zoekintentie is in basis vaak een vraagstelling. Mensen zijn op zoek naar een antwoord voor een vraag. Als je content dit doet - bingo - je gaat verkeer aantrekken.

Het gaat er dus om dat je levert wat de zoeker wilt. Ook al doe je dit in 500, 2000 of 5000 woorden, het hangt er helemaal vanaf hoe snel de oplossing geboden kan worden.

Een lang artikel van bijvoorbeeld 2000 woorden volgepropt met zoekwoorden betekent niet dat je automatisch hoog rankt. Google kijkt steeds meer naar de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Hoelang duurt het nu werkelijk?

Hangt ervan af. Waarschijnlijk niet het antwoord dat je wilt horen.

Er zijn teveel variabelen die wegen hoe snel je website rankt. De gemiddelde tijd dat het duurt volgens Ahrefs is 4 tot 6 maanden voordat er progressie wordt geboekt.

Alhoewel, omdat er dus zoveel variabelen zijn is, er geen definitief antwoord te geven. Iedere branche kent zijn verschillen. Het is gemakkelijker om te ranken voor een lokale bakkerij dan voor een autoverzekering die nationaal opereert.

Uit ervaring blijkt dat een nieuwe website min of meer na 6 maanden resultaat oplevert. We praten hier over een nieuwe website, waar actief aan content wordt gewerkt met zoekmachine optimalisatie en de juiste links.  

Hoe kun je dit versnellen?

Door de focus te leggen op long tail zoekwoorden die beter converteren dan hoofd zoekwoorden met een hoge competitie.

Ranking versnellen

Hoe kun je dus sneller ranken? Er zijn een aantal factoren die je moet weten als je wilt ranken.

Eerste waar naar gekeken moet worden is je website zelf.

Is deze veilig en toegankelijk voor crawlers? Gebruik je HTTPS? Robots.txt goed ingesteld? Heb je een sitemap en is deze ingeladen bij Google Webmaster tools? Is je website snel met laden? Een belangrijke factor die bepaald hoe je website rankt. Hier zit weer verschil in laadtijd voor mobiele apparaten en voor de desktop. Welke weer effect heeft op conversie.  

Is je website wel mobielvriendelijk? Mocht hij er niet goed uitzien op mobiel, verwacht dan ook geen hoge ranking.  

Volgende punt waar je naar moet kijken is of je content hebt die autoritair is. Denk hier aan content die de unieke waarde van je bedrijf laat zien. Als interieurstilist kun je laten zien hoe je een bepaalde inrichting laat passen bij een persoon.

Heb je ook links van kwaliteit op je website? Het krijgen van backlinks is één ding, maar creëer je ook content die de juiste links aantrekt? Heb je een geweldig product of service om meer links te krijgen?

Volgens Google is het zo dat zelfs sites zonder sociale feedback (social signal) – bijvoorbeeld een tweet of like – geen effect uitoefent op de ranking. Toch is het zo wanneer je naar top websites kijkt dat er wél samenhang blijkt te zijn.

Iets anders wat je kunt inzetten is Google My Business om de juiste informatie te geven. Vooral als je een lokale zaak hebt. Je zult je profiel moeten claimen en reviews gaan verzamelen voor een betere online reputatie.

Conclusie
Focus je dus op de zoekintentie van de gebruiker en creëer content waar mensen van houden. Kijk hierna pas hoe je kunt optimaliseren voor een zoekmachine. Als je hulp nodig hebt met zoekmachine optimalisatie, bekijk de website of laat het ons weten.