🏠
blog

Hoe je rankt met bestaande content

Hoe je rankt met bestaande content

🕑 7 minuten

Vandaag gaan we het hebben over hoe je jouw bestaande content kunt optimaliseren voor meer verkeer.

Je website die heb je al. Waar je ook al de nodige content in hebt staan - en ja - je wilt consistent nieuwe content blijven creëren. Maar een gemakkelijkere manier is om juist bezoekers aan te trekken met je bestaande content en deze te updaten.

Ik leg je uit welke stappen je kunt nemen om je content marketing campagne weer op te frissen voor meer verkeer.

Google update

Google brengt een aantal keer per jaar een grote update uit op het algoritme, ook wel de Google core update.

Mensen die regelmatig content updaten, genereren na deze update meer verkeer versus mensen die dit niet doen. En het opvallende is, dat veel mensen alleen oppervlakkig aanpassingen doen met een aantal woorden. Wat je juist wilt, is dieper gaan, door irrelevante en ongeldige informatie te verwijderen.

Neem als voorbeeld een artikel over Google+: een sociaal platform wat niet meer bestaat, verwijder het, het heeft totaal geen relevantie meer en het zal je geen verkeer gaan opleveren.

Bruikbare content

Houdt je content relevant, fris en het allerbeste voor jouw doelgroep. Het updaten van meerdere paragraven, verwijderen van informatie, video’s toevoegen en afbeeldingen gaan je helpen.

Wat het ook mag zijn, maak er de beste content van rondom je onderwerpen. Wanneer je dit doet, krijg je meer verkeer op de lange termijn. De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je content aanzet tot actie en bruikbaar is.

Mocht je content dus niet langer relevant zijn, verwijder het of plaats een 301 redirect naar de meest relevante URL.

Wat een 301 redirect doet, is dat het Google verteld dat de huidige pagina niet meer bestaat, maar de andere pagina vergelijkbaar is. Hiermee verplaats je al het verkeer, de links en zoekresultaten naar de goede pagina.

Onderscheiden met Evergreen Content

Ook wil je ervoor zorgen dat je content Evergreen is. Evergreen is content welke ook op termijn relevant blijft voor jouw doelgroep. Verwijder dus die plaatsingsdatum.

Want stel, je plaatst een post over hoe je het beste etherische olie kunt gebruiken. Waarom zou je dan een datum toevoegen wanneer het artikel meer relevantie heeft dan alleen de plaatsingsdatum? Het artikel kan over een jaar nog gebruikt worden.

Natuurlijk wil je ook je SEO fouten oplossen met je dode links, want dat zorgt voor een mindere gebruikerservaring.

Actuele content

Het volgende wat je doet, is het updaten van je pagina’s en dit gaat niet alleen om je blogposts.

Het gaat hier om alle pagina’s van je site. Dit helpt je met het verbeteren van je actuele autoriteit binnen je niche. Actuele autoriteit kun je beste omschrijven als de diepte van je expertise. Dit bereik je door consistent, uitgebreide en hoge-kwaliteit content te plaatsen welke gaat over het actuele onderwerp.

Je wilt zoekwoorden kiezen die gelijkenis hebben met meerdere pagina’s en deze combineren, want niemand wilt steeds opnieuw hetzelfde lezen, toch? Je wilt minder onderwerpen uitlichten, maar met meer detail.

Want bezoek WikiPedia eens, zij doen het goed omdat artikelen constant worden geüpdatet en ieder onderwerp grondig wordt uitgelicht. Zoek maar eens naar Mark Rutte. WikiPedia heeft een van de meest uitgelichte pagina’s over Mark Rutte.

Tot slot wil je dubbele content gaan samenvoegen om herhaling te voorkomen. Gebruik wanneer je het samenvoegt ook hier 301 redirects.

Optimaliseer voor mensen

Er is ook nog de Page Experience update. Dit gaat over het leveren van de beste gebruikerservaring.

Hiervoor kan je Hotjar gebruiken. Dit is een analytische tool om erachter te komen hoe de wisselwerking tussen je site en bezoekers werkt. Door Hotjar te gebruiken, kun je bekijken wat mensen precies doen, hoe ze interacties hebben, of ze vast komen te zitten op je pagina en hoe je muisbewegingen met kliks volgt. Om vanuit hier weer verdere aanpassingen te doen.

Zo creëer je een betere ervaring voor mensen. En weet dat je niet optimaliseert voor Google, maar voor mensen. Want Google wilt de sites ranken waar mensen iets aan hebben.

Hoe je gebruikservaring optimaliseert

Wanneer je optimaliseert voor gebruikerservaring zijn er een paar dingen waar je een oog voor moet hebben.

Zorg ervoor dat je website snel laadt. Ook wil je fouten op je site oplossen. Google Search Console laat je dit zien. Je wilt je gebruikerservaring vergelijken met de concurrentie en ervoor zorgen dat je een betere ervaring kan leveren. Analyseer en optimaliseer altijd het design.

Maak ook gebruik van Google Trends, het geeft je telkens weer nieuwe ideeën, over waar mensen naar op zoek zijn, zodat je de beste ervaring voor gebruikers creëert.

Nog een belangrijk punt wat veel mensen vanzelfsprekend vinden, als het op content aankomt, zijn Brand Queries. Hoe meer mensen zoeken naar je bedrijfsnaam, hoe hoger je op termijn rankt en Google je deze label toekent.

En wanneer je bedrijfsnaam groeit, dan zal ook je verkeer groeien voor de niet gerelateerde zoekwoorden eromheen.

Dit laat zien dat ervaring wel degelijk uitmaakt. Je groeit niet met je bedrijfsnaam door alsof te doen of het voeren van betaalde advertenties. Die ervaring doe je op door in te spelen op wat mensen nu echt nodig hebben. Zo win je terrein.

Bovendien is het zo, wanneer je bestaande content aanvult met relevante zoekwoorden en inhoudelijke content je veel gemakkelijker en sneller zult ranken dan wanneer je alleen nieuwe content uitbrengt.

Wat daarmee bedoeld wordt is, dat je naar je websites oude content gaat, het aanpast, nieuwe zoekwoorden toevoegt - welke je meer bezoekers brengt - en dan zodanig aanpast om je verkeer te maximaliseren.

Hoe doe je dit?

Nou, wanneer je optimaliseert om een impact te maken, dan log je eerst in Google Analytics. Vervolgens aan de linkerkant van de navigatie klik je op "Gedrag" en dan op "Bestemmingspagina’s".

Dit laat de best presterende pagina’s zien op je site. Hier wil je starten.

Je kan ook naar Google Search Console gaan en klikken op ‘Prestaties’. Dan zie zal je alle zoekwoorden die je het meeste verkeer geven en welke het meest relevant zijn.

Noteer deze zoekwoorden, want de volgende stap is het optimaliseren van je website.

Als eerst kijk je naar CTR (click-trough-rate) en bekijk je of hij lager is als 5 à 6 procent. Wanneer pagina’s een CTR hebben lager dan dit percentage dan bestaan er meer mogelijkheden om je verkeer verder te verbeteren door de juiste zoekwoorden of content toe te voegen.

Dit maakt je content relevanter en steviger dan je concurrentie.

Nu moet je naar de pagina’s gaan die goed ranken maar een lage CTR hebben en zorg ervoor dat de metadata in je titel en beschrijving deze zoekwoorden ook bevat. Ook in je heading, body en afbeelding tags.

Zorg er ook voor dat de code van je site opgepoetst is. Dit heeft er allemaal met de on-page SEO van je site te maken. Dit kun je analyseren met tools zoals SEMRush of Sitechecker.

Kader voor de beste content

De hoofdzaak is om een raamwerk te hebben voor content optimalisatie.

Dat doe je door te kijken naar je URL’s. Is het SEO vriendelijk? Heeft het zoekwoorden? Is deze titel geoptimaliseerd? En terugkomend op de URL’s – als je ze veranderd – zal je 301 redirects moeten maken van je oude URL’s naar de nieuwe. Hebben je titels de juiste zoekwoorden? Gebruik je afbeeldingen en video om je ervaring te verbeteren? Link je naar andere sites om de bron te versterken? Optimaliseer je afbeeldingen met de alt tags? Gebruik je hiervoor relevante zoekwoorden? Ook wil je die zoekwoorden terug laten komen in de eerste 80 tot 120 woorden van je content.

Laden je webpagina’s snel? Optimaliseer je pagina’s om sociaal gedeeld te worden? Kent de text van je content veel woorden? En hier is het belangrijk dat je niet geforceerd veel woorden schrijft voor je content, maar meer de diepte in gaat. Als het niet klopt en onrelevant is, is minder tekst beter.

Een voorbeeld, je wilt als bureau duidelijk maken wat de voordelen zijn van een Interim Manager voor het leidinggeven binnen een bedrijf. Dan wil je niet een uitgebreid artikel schrijven met een ton woorden. Je zult iets simpels en relevants moeten maken en makkelijk verwoorden met een infographic of afbeelding.

En natuurlijk zorg je ervoor dat je webpagina’s toegankelijk zijn voor mobiele apparaten en tablets. Niet alleen voor desktop.

Wanneer je je content aanpast met de juiste zoekwoorden in de eerste 80 tot 120 woorden, breidt je content dan uit en maak het relevanter. Deze zoekwoorden heb je gevonden in Google Trends, zoals ik aangaf. Dan wil je terug naar Google Search Console, klikken op ‘URL-inspectie’ en plaats dan de URL van je pagina die je zojuist hebt geüpdatet erin. Google zal je pagina opnieuw crawlen.

Doe je dat niet, dan kan het weken tot een maand duren voordat Google dit oppakt. Door die herindexering krijg je meer verkeer.

CTR fors laten groeien

Nog een makkelijkere manier om je doorklikratio (CTR) te laten groeien. Dit is de hoeveelheid mensen die naar je op zoek zijn op Google. Ze zien je resultaten en klikken hierop door. Je CTR gaat omlaag als mensen dit niet doen en omhoog wanneer dit wel gebeurd.

Uit ervaring blijkt dat als je woorden inzet zoals; hoe, gratis, tips, beste, jij, fantastisch, omdat en zorgen etc. je doorklikratio helpt verhogen.

Samenvattend, kijk dus naar zoekwoorden die een CTR hebben lager als 6% binnen de Google Search Console. En kijk naar pagina’s die een CTR hebben lager dan 4%. Zorg er ook voor dat jouw zoekwoorden waar je voor wilt ranken in je titel tags staan van je site. Zodra je die veranderingen hebt gemaakt, geef ze door aan Google Search Console.

Dan wordt je site gecrawld en zal je op termijn meer verkeer gaan ontvangen.

Hoelang gaat het vervolgens duren voordat je resultaat begint te zien?

Geef het ongeveer een maand.

Zodra je het een maand geeft zie je geleidelijk resultaat terugkomen. Met zoekmachine optimalisatie (SEO) zie je niet direct je inspanningen terugkomen. Zodra dit wel gebeurd, is dat vaak zeldzaam. Voor het beste resultaat, dien je de stappen periodiek uit te voeren bij je beste pagina’s.

Door consistent te updaten en te verbeteren, groei je verkeer.

Conclusie
Zodra geen water je te diep is en jij de gebruiker op de eerste plek zet, ga je sneller ranken dan wanneer je alleen probeert te optimaliseren voor zoekmachines. Denk je hulp nodig te hebben met zoekmachine optimalisatie? Bekijk de site of laat het ons weten.