🏠
blog

AI en Ik: dé hulp voor content makers (zonder ontslag)

AI en Ik: dé hulp voor content makers (zonder ontslag)

🕑 5 minuten lezen

Of je nu kiest voor Gemini of ChatGPT, beide tools bieden voordelen die aansluiten op jouw behoeften. Kunnen we nu een grote ontslagronde gaan plannen? 

Nee, je gebruikt AI als een instrument. Iets dat je kan helpen om een beter stuk content te schrijven in een veel korter tijdsbestek. Om die resultaten te krijgen waar je naar op zoek bent in een AI assistent.

Feitelijk, wat je wilt is een droom team waarbij mens en machine samenwerken. We pakken niet zomaar een stuk content dat ChatGPT of Gemini heeft geschreven om die direct op onze website te plaatsen, op social media of onze blogs.

Welk kanaal het ook mag zijn.

Niet alleen omtrent het prestatievermogen of ethiek, maar op de manier waarop wij content aan mensen laten zien.

Het is belangrijk dat er handen achter het stuur blijven.

Hoe kan AI helpen met content? 

Het krijgen van inspiratie voor ons blog of voor onze website pagina's. Iets dat we willen bouwen op onze website. Of het structureren van content en outline (overzicht), copywriting of het overkomen van writer's block (schrijfblokkade).

Er zijn meerdere mogelijkheden.

Het herschrijven van iets dat technisch is en waar iemand een diepe kennis over heeft, maar vast komt te zitten in het schrijven ervan, om de juiste boodschap over te brengen aan de doelgroep.

Ook met het samenbrengen van twee stukken content kan je met AI een groot resultaat bereiken. Neem hier een oud stuk content met een nieuw stuk content en laat AI deze samenvoegen.

Zodat het een stuk natuurlijker overkomt, geüpdatet.

Bovendien kan het je feedback geven. Kijk, mijn Engels is niet mijn moedertaal. Wat ik vervolgens doe, is dat stuk content aan AI geven en het na laat kijken voor spelfouten - ik let er wel op dat er geen belangrijke bedrijfsdata meegaat. Of dat iets versimpeld kan worden, anders gedaan kan worden of hetgeen een andere tone-of-voice (toon) nodig heeft.

Business cases met generatieve AI

Met generatieve AI in termen van tekst naar tekst generatie, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Het fundament van het internet bestaat namelijk uit tekst, afbeeldingen en video.

Als je tekst en afbeeldingen wilt genereren met deze taalmodellen (LLM's) - zoals ChatGPT en Gemini - is dit een uitstekende manier.

Help je klant beter met AI

In termen van praktische input oftewel een prompt, kun je deze willekeurig en algemeen opbouwen en zelf bepalen op welke manier je dit doet.

Hoe meer diepte je de prompt geeft, hoe beter het resultaat. Natuurlijk tot een bepaald punt, een taalmodel heeft de neiging om te hallucineren zodra een prompt te complex wordt. De informatie die eruit komt wordt dan onbetrouwbaar, dus let daarop.

In dit geval laat ik je een aantal voorbeelden zien, zoals voor blog post ideeën.

Een persoonlijke ervaring is met een klant waarvan ik niet geheel wist waar het over ging. Hiervan heb ik de belangrijkste punten opgeschreven en deze vervolgens aan AI gegeven. Vervolgens kreeg ik er een specifieke outline voor terug, dit gaf mij overzicht en duidelijkheid over waar het nu precies over ging.

Zo kan ik de klant beter helpen, zonder al teveel inhoudelijke kennis te vergaren tijdens contactmomenten.

Met deze outline kan ik aan de slag om content te maken. Vervolgens kan ik gaan optimaliseren met zoekwoorden of andere data. Met SEO campagnes, e-mail campagnes of een Linkedin outreach bericht.

Je kunt er vrijwel met alle aspecten van online marketing mee aan de slag.

Hier een aantal slimme prompts

In termen van het gebruik van nuttige prompts - wat in sommige gevallen wordt onderschat - kun je data gebruiken, ook in de onbetaalde versie van de taalmodellen, om een betere output te creëren.

Wat je kunt doen is een data gedreven kalender over een aantal zoekwoorden gebruiken. Het zal dan de zoekwoorden clusteren en groeperen en stukken content organiseren afhankelijk van wat je hebt gevraagd.

Ook kun je de prestaties van jouw competitie in beeld brengen. Om publiekelijke rauwe data aan het taalmodel te geven. Deze zal je in vervolg vervolgens inzichten geven, zoals de mind van een Power BI (bedrijfsgegevens visualisatie). Wat geïmplementeerd staat in het taalmodel, zodat je  content en ideeën kunt gaan versimpelen.

Wanneer ik naar een complex stuk content kijk, dan vraag ik het taalmodel om hetgeen in banaanwoorden uit te leggen of zelfs als een 5-jarig kind.

Het is hilarisch om te zien hoe dit naar buiten komt.

Deze werkwijze komt het best tot zijn recht bij extreme technische vraagstukken, waarvan je in het eerste opzicht geen idee van hebt.

Zoals ik eerder heb gezegd, kun je twee onderwerpen in één groot onderwerp maken. Dat is vaak iets waar een zoekmachinespecialist zijn uitdaging in vind. Bij een massief editorial stuk bijvoorbeeld. Waar je twee stukken content dient in te nemen, naar een groter stuk of zelfs een kleiner stuk.

AI kan je hier allemaal mee helpen.

Structuur en outline

Je kunt een artikel of blog post structureren. Je kunt een outline (overzicht) krijgen voor je artikel.

Dit kan al door een simpele prompt toe te passen. Een outline is belangrijk bij het schrijven van een informatief artikel. Het geeft je een heading (koptekst), titel ideeën voor de paragraven of een introductie.

Wat je maar wilt bedekken.

Op het gebied van content en de vergelijking die we deden tussen ChatGPT en Gemini, zijn beiden taalmodellen capabel. Welke je ook kiest, beiden brengen content uit dat direct bewerkbaar is en vooral bruikbaar bij het maken van een nieuw stuk content.

Je kunt een artikel of blog post structureren. Je kunt een outline (overzicht) krijgen voor je artikel.

Dit kan al door een simpele prompt toe te passen. Een outline is belangrijk bij het schrijven van een informatief artikel. Het geeft je een heading (koptekst), titel ideeën voor de paragraven of een introductie.

Wat je maar wilt bedekken.

Op het gebied van content en de vergelijking die we deden tussen ChatGPT en Gemini, zijn beiden taalmodellen capabel. Welke je ook kiest, beiden brengen content uit dat direct bewerkbaar en bruikbaar is bij het maken van een nieuw stuk content.  

Mijn persoonlijke prompt

Je kunt natuurlijk ook verschillende soorten prompts gebruiken rondom verschillende onderwerpen. Als je denkt dat jouw artikel onvoldoende body heeft en er meer aan wilt toevoegen, dan kun je het taalmodel vragen om meer inspiratie, over wat je wilt gaan schrijven.

Of wat je al hebt geschreven.

Zo kun je dieper gaan op bepaalde secties. Ik heb titels nodig voor iedere paragraaf van mijn stuk content of ik heb een samenvatting nodig voor een specifieke sectie, omdat ik denk dat het te overweldigend is.

Ik deel nu een persoonlijke prompt met je, die ik zelf gebruik bij het invoegen van pakkende titels is het volgende: 

Als een zeer ervaren SEO copywriter, heb ik een pakkende titel nodig voor iedere paragraaf waarbij "..." boven staat. Hiervan heb ik 3 variaties nodig voor iedere missende titel.

Je kunt vrijwel iedere uitdaging aan gaan met deze taalmodellen. Want jij bent degene die bepaald of de content waardig is én in lijn staat met de intenties die je ermee hebt. Om deze vervolgens te plaatsen op je eigen site of de website van je klant.

Conclusie
We kunnen nu niet zomaar een grote ontslagronde plannen, want AI gebruik je als een instrument. Wat je echt wilt, is een droomteam waarbij mens en machine samenwerken. Het herschrijven van technische content, het samenvoegen van oud en nieuw materiaal, of zelfs het geven van feedback op je werk. Hulp nodig? Laat het ons weten of bekijk de site.