🏠
Blog

Fundament van Content Marketing in 20 minuten

Fundament van Content Marketing in 20 Minuten

🕑 20 minuten

Is het je opgevallen dat het moeilijker is geworden om met je content te ranken in Google?

Of wanneer je content deelt, je minder mensen bereikt terwijl je aandachtig je content creëert? Die op zijn beurt, niemand echt leest? 

Dit keer duiken we in het fundament van content marketing en wat jij zelf kunt doen om succes te boeken met dit kanaal.

Want wanneer we content marketing bespreken - en waar je achter zal komen - is dat bedrijven zich nog vaak afvragen welke zichtbare meerwaarde het levert.

Reden waarom je het zou moeten inzetten is omdat het resultaat oplevert. Hier heb ik enkele gegevens en statistieken van, die we verderop zullen bespreken.

Ontwikkeling van Google

Laten we eerst kijken naar de ontwikkeling van Google.

De meeste mensen weten niet dat Google iedere dag algoritme updates uitvoert. Over de jaren heen is Google steeds slimmer geworden, waar op de dag van vandaag steeds meer relevantie heerst met kunstmatige intelligentie. De zoekmachine kan echt voorspellen wat je wilt.

Als je kijkt naar Alphabet, het moederbedrijf van Google dan zie je dat veel dochterbedrijven kunstmatige intelligentie als drijfveer hebben, denk aan autonoom rijden, het leren spelen van videospellen of zelfs Google Home die probeert te voorspellen waar je naar op zoek bent en vragen voor je begint te beantwoorden.

Het is dus niet alleen een zoekmachine die kunstmatige intelligentie, machine learning of machinaal leren gebruikt.

Traditionele marketing daarentegen, wordt met de minuut minder effectief.

Content marketing is een strategische marketingaanpak die is gericht op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente inhoud om een ​​duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden - om uiteindelijk winstgevende klantacties te stimuleren.

In plaats van het pitchen van je producten of diensten, zoals bij traditionele marketing, geef je zinvolle content mee aan je prospects en klanten om hun te helpen en uitdagingen op te lossen.

Één woord waar het bij content marketing om draait is: consistente content . De meesten mensen voeren content marketing fout uit, daar waar niet consistent wordt gepost.

Voortbordurend op consistentie wil je een proces hebben, net als dat van een machine. Waar je continu hoge kwaliteit content op een consistente basis uitbrengt.

Met andere woorden; 1 goede post en het daarbij laten, is niet voldoende. Mocht je dus nog niet consistent uitstekende content uitbrengen, dan ga je het niet goed doen wanneer het op verkeer aankomt.

Stel, je brengt als bedrijf wekelijkse content uit, maar besluit  een maand te stoppen, wat denk je dat er zal gebeuren? Mijn ervaring was een daling in website verkeer van ruim 47%. Dit kostte een kwartaal aan tijd om het geheel terug te brengen naar het oude niveau.

Zo belangrijk is het om consistent te zijn.

Populariteit content marketing

De populariteit van content marketing neemt als maar toe - vooral als we wereldwijd kijken - Nederland hakkelt hier nog achteraan, maar maakt zijn stappen.

Een kort gegeven: er zijn meer dan 600 miljoen blogs op het web, waarvan 6 miljoen blogposts per dag live gaan. Al deze mensen creëren niet zomaar deze blogs, als het geen positieve ROI oplevert.

Dieper op in gaand; waarom is het belangrijk? 

Ik bespreek een paar punten met je: 

Conversie ratio's zijn ruim 5x hoger bij degenen die de stof van je content inneemt versus degene die weigert. Dit resulteert in verhoogde merkbekendheid, een geïnformeerd publiek en leadgeneratie. 91% van de marketeers in de zakelijke markt (B2B) zet content marketing in en dit concludeert dat content marketing niet alleen voor B2C is.

Zo heeft 27% van de internetgebruikers advertentieblokkering aan staan, dus je bereikt niet zoveel mensen zoals je gewend bent met advertenties, content marketing is dus een goede weg om meer mensen aan te trekken.

Zodra je je aanpast, kan je winnen en het is een geweldige manier om de competitie aan te gaan met de grotere bedrijven.

Een reden waarom ik er erin ben geraakt, omdat je geen tot weinig budget nodig hebt en als je de competitie wilt aangaan met de grote namen, dan zijn advertenties te duur, maar content marketing is een goede oplossing voor je.

Nog een paar feiten: 

 • 20% van de mensen leest de tekst op een pagina, en 80% zal een video kijken.
 • content marketing genereerd tot 3x toe hogere kwaliteit leads dan betaalde zoekadvertenties

Mocht je hiermee aan de slag willen gaan, helpt het bovendien om vertrouwen en autoriteit op te bouwen met je ideale publiek, wat zich vertaald in goede sales.

Begrijpen van uitdagingen

Wanneer je aan de slag gaat met content marketing en je niet begrijpt wat de problemen van klanten zijn, dan is de kans groot dat je het niet goed gaat doen.

Dit is de sleutel tot het schrijven van content dat verkoopt.

Het gaat erom dat je een balans vindt tussen de beoogde zoekwoorden die je wilt gebruiken voor je website en je content. Als je content hebt dat zich aanpast aan zoekwoorden en ze beiden laat samenvloeien, dan doe je het goed.

Maar als je zoekwoorden botsen met je content, dan krijg je content die mensen leuk vinden, maar het zal niet ranken. Wanneer je zoekwoorden hebt waar veel naar wordt gezocht, maar je laat dit niet vloeiend integreren binnen je content, dan vinden zoekmachines het leuk en gebruikers weer niet.

Dit resulteert in pagina's die niet worden gelezen, vreselijke user metrics of gebruikersstatistieken kennen zoals een hoge bounce percentage en je zult zien dat je pagina's niet gaan ranken in Google.

Creativiteit

Creatief zijn is een kwaliteit om het goed te doen met content marketing.

Creativiteit op zich, kan je al ver brengen, maar dit betekend niet dat iedereen evenveel creativiteit in zich heeft om dit te laten stromen, daarom kan het het handig zijn om dit proces te volgen.

Met dit proces - zelfs als je minder creatief bent - hoef je je geen zorgen te maken, volg dit proces in 4 stappen en je krijgt resultaten te zien.

 1. Hoe vind en breng je ideeën bij elkaar?
 2. Hoe creëer je goede content? 
 3. Waarom je content een boost geven? 
 4. Uitbesteden van taken

Stap 1: je ideeën vinden

Hoe vind en breng je ideeën bij elkaar? Welke pagina's optimaliseer je als eerst? Hoe weet je of iets werkt? Hoe kom je erachter waar je competitie zich op focust? 

Het begint met het verkrijgen van zoekwoord ideeën uit onderzoek tools zoals de zoekwoordplanner van Google of een meer inzichtelijkere tool zoals SEMrush (zij kennen een gratis trial van 7 dagen). Met deze tools stel je een lijst op met relevante geselecteerde zoekwoorden binnen je beoogde onderwerp.

Conversie ratio's zijn ruim 5x hoger bij degenen die de stof van je content inneemt versus degene die weigert. Dit resulteert in verhoogde merkbekendheid, een geïnformeerd publiek en leadgeneratie. 91% van de marketeers in de zakelijke markt (B2B) zet content marketing in en dit concludeert dat content marketing niet alleen voor B2C is.

Nu je een aantal zoekwoorden hebt verzameld, wil je bepalen wie je nu eigenlijk bent.

Want niet ieder bedrijf is hetzelfde. Stel, je bent een gevestigde geurenwinkel in huisparfums, dan wil je een bepaalde look-and-feel hebben, imago en dit geldt ook voor je zoekwoorden, sommige content stukken passen misschien niet bij je imago, bedrijfscultuur of brand, ga hier dan ook niet mee verder.

Dit kan ik niet vaak genoeg benadrukken, want het is heel belangrijk, vooral in het begin.

Je wilt hier niet van je bedrijfscultuur afvaren - en ja - het kan je verkeer brengen, maar het zal waarschijnlijk ook geen sales opleveren.

Een gemakkelijke manier om erachter te komen wat er werkt, voor je eigen website of een nieuwe site, is om de naam van je competitie in te voeren in Semrush.

En nogmaals, zoals ik aangaf, wanneer je geen tot weinig verkeer hebt en je nog weinig SEO hebt gedaan is een competitie analyse bij je concurrent, een goede eerste stap.

Klik dan aan de linkerkant op hulpprogramma voor zoekwoorden.

Dit brengt je naar een pagina die je alle zoekwoorden laat zien die jouw verkeer opleveren of die van je competitie in de organische zoekresultaten.

Het geeft je een goed beeld; van hoeveel verkeer kan ik aantrekken als ik hoger rank? Is het zoekwoord representatief voor mijn merk? Zal het goed werken? Zo kun je tot strategieën komen die bepalen of zoekwoorden goed bij je passen of welke juist niet goed passen.

Een tip: kijk hier eens niet naar de top 5 zoekwoorden, er kan ergens anders potentieel verstopt zitten.

Ik vind het ook goed om naar de SERP-analyse oftewel de zoekmachine resultaten pagina te gaan en een kijkje te nemen naar mijn competitie. Zodra je op een adres klikt, laat het je alle top zoekwoorden zien van de website van je competitie.

Dit is belangrijk, want het laat je zien welke pagina's je zou moeten kopiëren - wanneer het op content aankomt van je eigen website - en natuurlijk wil je betere content hebben dan je competitie.

Wanneer je kijkt naar de zoekwoorden waar je competitie voor rankt, wees er zeker van dat de zoekwoorden een goede volume kennen, verkeer drijven, hoge kost-per-klik (CPC) en lage SEO moeilijkheid.

Als ze aan deze criteria voldoen, zijn dat de zoekwoorden die de meeste kans hebben om te converteren in verkopen.

Door een klein onderzoek te doen zie je dat "taartenwinkel" het verkennen waard is, want het komt overeen met onze intentie en die van klanten.

Nog een rapport waar je naar zou moeten kijken, is het content marketing onderwerp rapport.

Als je een zoekwoord intypt, laat het je alle populaire blogposts zien die het al goed doen binnen je ruimte. Gebaseerd op de te verwachten bezoeken van Google, sociale shares en zelfs hoeveel andere mensen linken naar hen. Vind dus populaire content met goede verhoudingen van organisch gelinkt verkeer.

Dit geeft je allemaal ideeën over wat werkt, en wat niet werkt.

Nog een ander ding, wat ik leuk vindt om naar te kijken is het hulpprogramma voor zoekwoorden. Klik aan de linkerkant van het menu op "Keyword Magic tool" of het "Hulpprogramma voor zoekwoorden".

Dit laat je alle zoekwoorden zien, waar je voor kunt gaan.

Er is een verwante tab, een vergelijking tab, breed zoeken tab en een exacte overeenkomst tab. Het zal je tonnen aan ideeën moeten geven.

Zoals ik eerder aangaf, kun je op verschillende rapporten alle backlinks zien naar een URL. Je kan precies zien wie er binnen je zoekruimte staat gelinkt met de competitie, die ook naar jou zou kunnen linken, want wat je wilt, is dat zij ook naar jou gaan linken.

In zijn essentie laat dit je zien en leert het je, wat er al werkt.

We weten nu wat er werkt voor onze competitie en door een beetje meer onderzoek te doen, kunnen we begrijpen welke kanalen we kunnen inzetten, dat past bij onze content en wat voor soort content er werkt. Plus, we kunnen zelfs nadenken over hoe zij dit omzetten in winsten.

Want zeg nou zelf, het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden.

We spoelen even terug: kijk naar de top pagina's. En let echt op backlinks, sociale shares en het verwachte verkeer. Want door deze drie metrics of gebruikersstatistieken te combineren, ben je veel meer geneigd om pagina's te creëren die scoren tegenover pagina's die slechts een enkeling kent.

Als een pagina een hoog aantal verwacht verkeer kent, maar laag aantal backlinks en sociale shares, zal deze het automatisch niet zo goed doen tegenover degene die ze alle drie kent.

Een ding wat je nu zelf kunt doen, is erachter komen welk kanaal je wilt inzetten voor je zoekwoord.

We weten nu wat er werkt voor onze competitie en door een beetje meer onderzoek te doen, kunnen we begrijpen welke kanalen we kunnen inzetten, dat past bij onze content en wat voor soort content er werkt. Plus, we kunnen zelfs nadenken over hoe zij dit omzetten in winsten.

Nog een paar laatste punten voordat we de volgende stap bespreken in het creëren van content.

 1. Noteer content types die werken of gaten vertonen die je kunt benutten en kijk hier goed naar welke content stukken je competitie heeft.
 2. Zijn er gerelateerde onderwerpen? Is er potentieel? Dit is de gerelateerde tab binnen het "Keyword Magic Tool" of "Hulpprogramma voor zoekwoorden" binnen SEMrush.
 3. Pak je voordeel van verschillende content types zoals video content. Video is gigantisch geworden, denk aan YouTube, Instagram en Facebook.
 4. Het commentaar van een blog, artikel of video kan je veel vertellen over de behoeften van de klant.

We hebben ook nog een worksheet voor je en deze sheet helpt je om de juiste ideeën te genereren met de juiste titels. Wat ik zelf goed vind om te doen, is om de content titels van je competitie er tussen te zetten: met het verkeer, zoekwoord aantallen en backlink informatie.

Dit helpt mij om ideeën te genereren voor de toekomst.

Stap 2: content check

Selecteer nu onze pagina die we willen verslaan.

Ga naar SEMrush (ze kennen een gratis trial van 7 dagen), zoek voor een term in de "Keyword Magic Tool" of "Hulpprogramma voor zoekwoorden".

Bekijk wie er voor rankt en bekijk de content pagina's en wanneer je door alle sites klikt, dan zal het je snel een idee moeten geven over wat zij succesvol doen en wat je dient te kopiëren.

Je kan hetzelfde doen met de top rankende pagina's in het "Organisch onderzoek" kopje aan de linkerkant. Pak een URL, ga zoeken en bekijk het organisch zoekwoorden rapport. Noteer de zoekwoorden waar deze pagina voor rankt, want deze gaan we verslaan.

Ik weet dat ik mijzelf blijf herhalen, maar de reden waarom ik hier nadruk op blijf leggen is het feit dat - als je dit niet doet - je eindigt met content dat geen enkele meter aan verkeer krijgt. En dat geeft je geen prettig gevoel.

Want het is zonde van je tijd en energie.

Wanneer je dus naar de pagina's kijkt en je ziet op welke zoekwoorden je competitie rankt en je ziet de pagina, klik door en ga naar de website.

Het kan zijn, dat je een pagina tegenkomt die geen zware, tekst gebaseerde pagina is, maar dat hij veel afbeeldingen en illustraties kent.

Iedereen denkt natuurlijk weer dat de beste pagina's veel teksten kennen, maar verbaas je niet, dat veel pagina's afbeeldingen en video's hebben en sommigen zelfs producten verkopen. Niet iedereen heeft altijd veel tekst nodig.

Google kijkt verder, wordt steeds slimmer en moet de "taart" van het verkeer, beter gaan verdelen over meer mensen. Er dient een probleem opgelost te worden en daar is niet altijd veel tekst voor nodig.

Je wilt erachter komen wat je competitie heeft staan op hun pagina's.

Denk aan hoe je dit beter kunt doen, zodat je ze kunt verslaan en een betere pagina kunt maken. Je wilt diep duiken in deze content en de zoekwoorden onthouden waar deze pagina voor rankt.

Stel jezelf eens een simpele vraag: doet de pagina goed werk met het dekken van de zoekwoorden? 

 • Wat zouden mensen willen zien dat hun helpt op de pagina? 
 • Kunnen we zien waar de content dieper zou kunnen gaan? En hoe dit beter uitgelegd kan worden? 
 • Heeft de pagina meer content nodig?
 • Zijn de kosten voor het product duidelijk?
 • Zijn de verschillende type producten onderscheidend uitgelegd? 
 • Verkopen ze nu producten of diensten? 
 • Zijn de voordelen duidelijk?
 • Zijn de reviews duidelijk? 

Als dit niet geheel duidelijk is, dan weet jij heel duidelijk waar je moet beginnen, toch? 

Ook als de content puur informatief is van opzet, geeft de dan goede stap-voor-stap instructies? Zijn de instructies ook duidelijk? Weet ik zelf hoe ik dit het beste kan reproduceren? Hebben ze video of afbeeldingen nodig om de stappen te beschrijven? Dit met het doel dat mensen betere resultaten krijgen door het lezen van die content? Zou het ook meer aan kunnen zetten tot het nemen van actie? 

Houdt al deze dingen in je achterhoofd.

Want het helpt je om betere content te creëren.

Nogmaals een paar snelle checks: wanneer je content creëert op je eigen site, dan wil je ook kijken naar de zoekwoorden waar je competitie voor rankt bij vergelijkbare pagina´s. En wanneer je kunt, laat ze overlopen binnen je content. Want dit helpt je om ook te ranken voor die zoekwoorden.

Ook wil je alle reviews bekijken.

Bekijk wat klanten zeggen en denken, want dit geeft je feedback over hoe je jouw content kunt aanpassen voor je service of product, zodat het beter kan worden dan die van je competitie.

Stap 3: content boost

De volgende stap is het boosten van je content.

Want als je je content geen boost geeft, verwacht dan ook niet het resultaat dat je zou willen.

Hier heb je een voorbeeld van content die een flinke boost heeft gekregen.

Zoals je kunt zien gaat het verder dan normale content; het heeft afbeeldingen, maatwerk design etc. Je wilt voorbeelden downloaden gebaseerd op je branche of industrie. Bekijk de dingen van Google eens. Zulke content is de gouden standaard dat je wilt nabootsen.

Je wilt natuurlijk niet ieder woord letterlijk kopiëren, het doel is om het beter te doen.

Het gaat om het kopiëren van het concept over hoe zij kwalitatief verder gaan dan de rest.

Hoe boost je nu je content? Waar moet je aan denken? 

 • Het is diepgaand en praktisch
 • Long form content die bedoeld is om mensen te vermaken en hoge relevantie kent
 • Data kent die nauwkeurig en inzichtelijk is met juiste bronvermeldingen
 • Het met kop en schouders boven de rest te laten uitsteken
 • Het bevredigd een behoefte

Dat is content die een boost heeft gehad.

Je wilt je lezer opleiden, want dat is één van de simpelste manieren om je content te verbeteren. Door stap-voor-stap je lezer te begeleiden en het geheel te ondersteunen met data en statistieken. Zo citeer ik ook bronnen, zodat mensen weten waar ik het vandaan haal en het geheel niet uit mijn duim zuig en ik daadwerkelijk resultaat breng.

Zo hoef je ook niet bang te zijn voor conflicten wanneer je content schrijft.

Wanneer je content schrijft kies je in principe een standpunt of zijde, blijf daar dan ook bij en zorg dat je er 100% achter staat.

Zodra ik een standpunt gekozen heb, dan blijf ik daarbij, zelfs als mensen het er niet mee eens mee zijn. Het helpt je met het creëren van commentaar, meer sociale shares en het maakt je content overall populairder.

Natuurlijk, zodra je je publiek polariseert, dan vraag je erom dat een groep mensen het sterk oneens met je wordt. Maar zal ook een groep ontstaan die het sterk met je eens is.

En juist die mensen zijn bereid om te delen.

Wat je ook wilt doen, is onderzoek uitvoeren. Onderzoek specifieke factoren, data, inzichten en zorg ervoor dat de data niet te oud is.

Je kan Google raadplegen voor deze data, dus iedere keer als je content onderzoek doet en je niet zeker weet, wat je erbij kunt betrekken, Google het en wat je zult vinden is tonnen aan relevante, nieuwe data. Vergeet niet je bronnen te citeren.

Steel niet van mensen.

Dit geeft je meer geloofwaardigheid mee en wanneer je een zoekopdracht doet in Google voor onderzoek - zolang je het woord "statistieken" of "gegevens" plaatst achter je zoekopdracht - dan zie je dat er veel resultaten terugkomen waar je potentiele data van kan krijgen.

Wees wel voorzichtig met waar je statistieken vandaan haalt, als het geen betrouwbare bron is of ze hebben een slechte reputatie, dan zou het zomaar kunnen zijn dat het verkeerde informatie is. Door dit te citeren kan het je geloofwaardigheid aantasten.

Nog een aspect dat groot is, is design.

Maak je designs betrokken en gemakkelijk te navigeren, creëer een duidelijke hiërarchie om de informatie leesbaar te maken en denk na over de kleuren die je wilt gebruiken en het effect op mensen.

Met een mooi design, kun je ver komen op het web.

Maar mooi dat langzaam laadt, komt niet ver op het web. Het moet mooi en minimalistisch zijn, waarin het design er niet alleen goed uit ziet, maar ook leesbaar en snel ladend.

Heb je die design skills? Dan geeft het je een duw in de rug.

Logo's zijn nog een manier om meer autoriteit en vertrouwen op te bouwen met je design.

Wat ik zelf heb gedaan, is keurmerken verzameld van behaalde prestaties en deze gebruiken in content stukken voor vertrouwen. Hetzelfde geldt voor statistieken, data, andere logo's en elementen.

Wat je wilt in het design is het oproepen van emoties, badges gebruiken om vertrouwen te kweken, zo min mogelijk afleidende animaties gebruiken en sliders, unieke illustraties gebruiken, wijs omgaan met lege (witte) vlakken en tot slot kan UGC of user generated content je helpen, denk aan reviews van een horloge die iemand heeft gekocht die een foto deelt.

Stap 4: uitbesteden

Laatste, maar niet het minste, is uitbesteden.

Je kan proberen alles alleen te doen en daar is niets mis mee. Zo beginnen de meesten. Maar zodra je groeit, wil je gaan samenwerken. Dit kan zijn met onderzoekers, copywriters, ontwikkelaars etc. Vaak is het zo dat er in fases wordt gewerkt, waar wordt bepaald wie wat doet en wanneer.

Want wanneer je dit doet, creëert het een gestroomlijnde formule om massa's aan content te creëren.

Wijzelf doen dit niet, omdat we voor de zoekmachinespecialist.com hoogstens een aantal keer per maand posten. Maar als we bijna dagelijks zouden gaan posten, dan zou ik het opdelen in fases en gebruik maken van een tool, zoals Trello.

Zodra je een copywriter laat schrijven, laat ze eerst beginnen met een schets.

Het laatste wat je wilt is dat iemand gaat schrijven en je uiteindelijk de teksten niet goed genoeg vind. Door een schets te vragen, kun je het geheel gaan stroomlijnen naar wat je zou willen en mocht het nodig zijn, op tijd bijsturen.

Zodra je alles volgt in het stappenplan en je content is geboost, dan heb je content dat goed kan ranken in Google. Door de ideeën sheet te gebruiken om je beoogde pagina te verslaan, een aantal relevante data bronnen te vinden voor je branche of industrie en goede content voorbeelden te hebben, weet jij nu content te produceren dat werkt.