🏠
Blog

Domineer Lokale SEO voor je winkel

Domineer Lokale SEO
voor je winkel

🕑 8 minuten

Krachtige lange termijn relevantie met Google, voor je lokale zaak. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Transformeer je lokale bedrijf met SEO. SEO werkt zo goed omdat het inzetbaar is voor iedereen. Zelfs met een kleiner budget.

En ja, het is waar, een hoog rendement op SEO heeft zijn tijd nodig.

Om te beginnen, wat betekent SEO?

SEO betekent zoekmachineoptimalisatie. Het proces van  het optimaliseren van ieder zoekwoord op je site, voor een zoekmachine.

Wat is lokale SEO?

Nu houden we de focus op Lokale SEO. Lokale SEO is hetgeen wat je in de zoekresultaten ziet als je ergens naar op zoek bent. In dit geval een reparatiewinkel voor je smartphone.

In essentie zul je kaartvermeldingen zien, dan enkele lokale bedrijven die beoordelingen hebben. Beoordelingen zijn heel belangrijk. Het moment dat mensen 4,5 sterren hebben of meer, heb je de meeste kans om hier tussen te staan. Heb je minder? Dan zul je minder presteren.

Hieronder vind je de organische zoekresultaten.

Lokale SEO in getallen

Nu gaan we over naar lokale SEO in getallen.

Zo'n 46% van alle zoekresultaten in Google zijn lokaal. Consumenten die een lokale zoekactie uitvoeren, daarvan gaat 72% naar een winkel binnen 8 kilometer. Mensen die lokaal met hun smartphone zoeken, hiervan leidt zelfs 18% tot een aankoop binnen één dag. Bovendien is de "in de buurt" zoekoptie 900% (!) meer gebruikt in de afgelopen 2 jaar.

Hier wil je tussen staan.

Ook zorgt 78% van de lokale mobiele zoekacties voor offline aankopen.

Tot slot bekijkt en bevestigd 71% van de mensen éérst de locatie voordat er wordt bezocht. Daarbij kiest ruim 88% van de lokale zoekacties met een smartphone ervoor om het bedrijf te bellen of bezoeken binnen 24 uur.

Lokale SEO is dus heel belangrijk.

Zo'n 89% van de mensen zoekt minstens een keer per week naar een lokaal bedrijf met een smartphone. Met 58%(!) dagelijks.

Lokale SEO is doeltreffend.

Het kan je lokale bedrijf volledig transformeren, wanneer je in de top rankt.

Positionering is hier alles. Dan zul je ook in de top moeten ranken. Ruimschoots 33% van de clicks gaat naar de eerste positie. Rank je buiten de top 10? Dan wordt je niet gezien.

Hierbij is de top 3 essentieel.

Winst met lokale SEO

Als je winst wilt behalen met lokale SEO, moet je op een paar dingen letten. Allereerst dien je consistent te zijn met je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer, klopt toch?

Door hiermee consequent te zijn, zal het mensen niet in de war brengen, waardoor je beter rankt. Ook wil je eerst optimaliseren voor kwaliteit reviews, en dan pas voor kwantiteit. Dus je hebt hoge kwaliteit reviews nodig in grote aantallen.

Hoe meer je jouw klanten aanzet om in detail een review achter te laten, hoe beter je zal presteren.

Je wilt lokale content creëren op je site voor media uitingen en Google Maps gebruiken.

Signalen die je Google ranking beïnvloeden

Dus, de algemene signalen die er toe doen met lokale SEO zijn punten als categorie, locatie en zoekwoorden in de bedrijfsnaam - ook de vestigingslocatie in de naam.

Zo zijn er review signalen. Denk hier aan hoeveel reviews heb je? Hoe snel krijg je reviews op normale basis? De kwaliteit van de reviews, zijn ze misschien kort? Gaan ze de diepte in? Veelal 4 of 5 sterren?

Dit allemaal doet ertoe.

Off-page signalen zoals een aggregrator. Ter info is dit het bekijken van meerdere web blogs tegelijkertijd via een RSS-feed. Je naam, adres, telefoonnummer, consistentie, citaties en mensen die naar je linken hebben hier invloed op.

On-page signalen kunnen zijn - ook hier weer - je naam, adres, telefoonnummer, zoekwoorden in de titel, autoriteit van verschillende pagina's of zelfs je oude domein.

Link signalen. Hoe meer sites naar je linken met een hoge autoriteit, hoe beter je zult presteren. Neem hier ook sociale shares in mee.

Gedragssignalen zijn heel belangrijk. Denk aan CTR (click-trough-rate).

Als mensen zoeken en klikken op je resultaat, verteld het dat je copy aantrekkelijk is.

Maar als mensen te snel op de terug knop drukken geeft dit Google juist weer feedback om je site minder hoog te laten ranken.

Hefboom met Google

Er zijn vele gereedschappen waar je gebruik van kan maken, die Google je gratis geeft. Denk aan Google Local Search, Maps, Search Console en Google Mijn Bedrijf.

Dus de Google Mijn Bedrijf vermeldingen, zoals je hieronder de kaart ziet, hebben een enorme impact, vooral op de lange termijn. Dit betekent niet dat je simpelweg je profiel claimt en hier op de top verschijnt.

Hiervoor zul je iets meer voor moeten doen. Waar wij later meer aandacht aan zullen schenken. Over dit onderwerp delen we nog een post, zodat je een goede basis hebt om op de top te belanden.

Richtlijnen met Google

Google geeft je richtlijnen over hoe je representatief kunt zijn, waarbij er zelfs wordt verteld wat je juist wel en niet moet doen.

Alhoewel wordt hier niet veel informatie over vrijgegeven. Zoals het laten uitblinken van je website met betrekking tot anderen in je expertise. Of juist wat je niet moet doen, is je gebruikers misleiden.

Optimaliseer óók niet alleen voor Google maar voor mensen.

Wat hebben de dominante lokale landingspagina's gemeen? Er zijn hier een paar punten: ze hebben geweldige copy, sterke titels, productvoordelen, zijn social proof, geven informatie over het team zelf, contactinformatie, CTR's (call-to-action), de locatie en kaartvermelding. En hierbij geldt, wie schrijft, die blijft.