🏠
Blog

De grootste veranderingen in SEO voor 2020

De grootste veranderingen
in SEO voor 2020

🕑 4 minuten

Google doet meer dan 3000 algoritme updates per jaar. Dat zijn er bijna 10 per dag!

Je kunt dus begrijpen dat er ieder jaar het een en ander zal veranderen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie of SEO.

In deze post worden de belangrijkste veranderingen van 2020 op SEO gebied besproken.

Minder clicks

De grootste verandering binnen SEO zijn minder clicks.

De helft van het verkeer op zoekresultaten zal niet klikken op een website. Met zelfs 49% volgens Jumpshot, eerder een populair analytisch marketing bureau. De antwoorden op vragen zullen meer directer getoond worden in de zoekresultaten zonder clicks.

Denk hier aan Featured Snippets. In 2019 was dit al het geval; verwachting is dat deze ontwikkeling nog sterker zal groeien in 2020 en zal blijven aanhouden.

Meer hierover in het 4ᵈᵉ punt.

Onbetaald verkeer via Google daalt

Onbetaald verkeer zal verder dalen. Het totale verkeer daalde in 2019 al met 6% volgens Merkle's tegenover het voorgaande jaar. Het mobiele verkeer heeft hier de grootste klap gekregen.

Dit is een aanhoudende trend die volgend jaar ook wordt verwacht.

Buy on Google

Buy on Google laat bezoekers producten van webshops direct kopen in de zoekresultaten.

Dit zorgt ervoor dat er minder bezoekers op de actuele site zelf terecht komen. Dit kan er wel voor zorgen dat er meer online verkopen worden gerealiseerd, direct via Google als kanaal zijnde.

De functie is verre van perfect. Maar goed, het bestaat en er zijn zelfs speculaties dat Google deze functie zo goed wilt maken dat een bezoeker zelfs niet meer hoeft te kopen op je website.

Ik denk zelf dat dit nog even kan duren. Een ontwikkeling om in de gaten te houden in 2020.

Google het kwaad geworden?

Nu je de eerste 3 veranderingen hebt meegekregen lijkt Google het kwaad geworden te zijn.
Minder verkeer door Google. Dat lijkt op verlies. Ik nodig je uit het eens anders te bekijken.

Om een voorbeeld te noemen; als voetbalfan zijnde zit je achter de televisie naar de Eredivisie te kijken. Je bent benieuwd naar de scores. Je wilt toch niet helemaal naar de website van de Eredivisie gaan om de scores te bekijken! Dat kost je teveel tijd.

Dit is uiteindelijk allemaal bedoeld om je verder te helpen en om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit kan juist voordelen met zich mee brengen.

Want een betere gebruikerservaring op Google betekent dat meer mensen de zoekmachine zullen gebruiken. Wat weer terugkaatst in meer verkeer op je website.

Bovendien mensen die direct naar een antwoord zoeken; worden als ware “gefilterd” uit de zoekresultaten. Dit resulteert in een kwalitatief betere daadwerkelijke bezoeker die conversie verhoogd.

Visuele zoekopdrachten

Visuele zoekopdrachten een SEO killer? Nu nog niet. Er wordt wel een grote start gemaakt in 2020. Open de Google Lens app maar eens en ga foto’s maken van willekeurige dingen.

Zo ben ik zelf eens op zoek gegaan, naar waar ik een bepaald type lamp kon kopen. Vaak ingewikkeld met al die typenummers. Resultaat kreeg ik in een handomdraai en relevantie ook nog. Het werkt gewoon goed.

Even wat anders; hoe kun je scoren met Google op visueel vlak? Met een website waar de afbeelding centraal staat tot de pagina en hogerop te vinden is qua lay-out.

Voice Search

Al bekend met spraak gestuurd zoeken of Voice Search?

Het lijkt hét nieuwe ding te worden. Bekijk deze cijfers maar eens.

•   41% van de volwassenen minstens één spraak gestuurde zoekopdracht per dag uitvoert.
•   Er 35x zoveel zoekopdrachten via spraak zijn uitgevoerd, sinds 2008.
•   20% van alle zoekopdrachten op mobiel spraak gestuurd is.

De meeste zoekopdrachten die worden uitgevoerd zijn vraagstellingen. Hoe speel je hierop in? Door antwoord te geven op je meestgestelde vragen, en dit doe je op een aparte pagina.

Zo'n pagina is perfect om spraak gestuurde zoekopdrachten mee op te vangen.

Een simpel voorbeeld: “Hoe retourneer ik bij Coolblue?”.

Als zoekresultaat terug: “Je kunt binnen 30 dagen nadat je het product hebt ontvangen, je retour aanmelden”.

Dit werkt geweldig.

Verkeer online video

Online video explodeert op dit moment.

Volgens Cisco zal 80% (!) van al het online verkeer worden bepaald door video in 2021.

Hoe kun je dus jouw video's verder optimaliseren?

Door duidelijke secties te maken in de video kan Google de content beter begrijpen. Ook het optimaliseren van je titel en omschrijving blijft belangrijk. En niet te vergeten - schrijf het verhaal volledig uit en publiceer hem mee in een transscript.

Backlinks

Google geeft aan links van een andere website nog steeds belangrijk te vinden in 2020. Dit laat zien dat de informatie op je website betrouwbaar is.

Kortom, kwaliteit content en links blijft de basis voor SEO.

Grote veranderingen met grote gevolgen in 2020. Met Google als de “grote baas” van alle zoekmachines.  Zo wordt er meer focus gelegd op bepaling van zoekintentie in plaats van zoekwoorden.  Zodat jouw doelgroep beter wordt aangesproken. Hulp nodig? Bekijk de site of laat het ons weten.