🏠
Blog

7 Tijdsverpillers met SEO

7 Tijdsverspillers met SEO

🕑 4 minuten

Als je al een een poos een website hebt, dan weet je dat zoekmachine optimalisatie geen genade kent qua tijd. Ik praat hier niet over een uur per dag maar over 10-tallen uren per week, voor langere periodes. Ongetwijfeld is dit niet wat je wilt horen.

Maar ik heb goed nieuws voor je, ik ga je een hoop tijd besparen.

Daarom wil ik je het een en ander meegeven, over hoe je tijd kunt besparen met SEO of zoekmachineoptimalisatie, door bepaalde activiteiten te laten voor wat ze zijn.

Bezorgd zijn over zoekwoorden

Je ranking dagelijks bekijken of zelfs meerdere keren per dag. Hoe vaak denk je dat het nodig is om je statistieken te bekijken? Het is al voldoende om eens per week naar je statistieken te kijken. Zowel met Google Analytics, Google Search Console of een andere tool.

Klaar, dat was 'm. Je hoeft je statistieken niet meer eens per week te weten.

Voor Google Analytics is het een ander verhaal. zo'n twee tot drie keer per week. Dit heeft als reden dat je op de hoogte moet zijn zodra er iets gebeurt met algoritme updates, je veel hits krijgt of je verkeer wegzakt. Want wees eerlijk, je statistieken meerdere keren per dag bekijken gaat niets opleveren. Focus op uitvoer en groei.

Tijdverspillen door constant naar rapportages te kijken gaat niets voor je doen.

Obsessief met zoekwoorddichtheid

Mensen brengen constant nieuwe content uit. Een veronderstelling die al snel wordt gemaakt is dat je een beoogd zoekwoord in je H1 titel moet hebben, in je titel of je meta beschrijving. Wanneer je content schrijft, schrijf content voor de gebruiker. Probeer de meest aantrekkelijke titel te verzinnen zodat mensen doorklikken op de content, het lezen en vooral honger krijgen naar meer (lees)voer.

Zoals een een journalist die een nieuwsartikel schrijft of een auteur die aan zijn boek werkt. Het gaat niet om de zoekwoorden maar om de kwaliteit en waarde van de content.

Ik zou bijvoorbeeld schrijven over koffie, dan is het natuurlijk dat je met het zoekwoord "koffie" en andere zoekwoorden die gerelateerd staan met koffie, dit ertussen plaats. Maar het moet niet zo zijn dat je deze zoekwoorden zomaar handmatig erin propt. Denk aan de persoon waarvoor je schrijft, doe wat het beste is voor hen. Vanaf hier kun je vervolgens op een natuurlijke wijze deze zoekwoorden plaatsen in je meta beschrijving, H1 titel, je introductie en conclusie paragraven.

Ga dus niet teveel nadenken over waar je nu, op ieder en elk stukje gebied, je zoekwoorden gaat plaatsen.

Als de content niet klikt en geen flow kent tijdens het lezen, willen mensen je content niet lezen. Dan gaan ze terug wanneer ze iets hebben gezocht op Google, drukken ze op de terug-knop en bouncen ze van je site. Dit verstuurt slechte gebruikersstatistieken naar Google en gaat je ranking pijn doen.

Excessieve backlinks

Het bouwen van een overvloed aan backlinks om domein autoriteit te verhogen.

Domein autoriteit is een nummer van 1 tot 100 welke de waarde van je internetdomein aangeeft. Het is ontwikkeld door Moz, en zo geven verschillende gevestigde marketing bureaus er een eigen draai aan. Alléén Google, gebruikt het woord domein score of autoriteit helemaal niet, of welke andere variaties van deze gebruiker statistiek dan ook. Tuurlijk, directioneel gezien, hoe hoger de score, hoe beter je ervan komt, maar dat garandeert niet je ranking.

Met ons bureau krijgen we vaak de vraag naar meer links en een hogere domein autoriteit voor websites. Wij laten sites beter ranken met een autoriteit van 10 of 20 in vergelijking met sites die een score hebben van 40 of 50.

We nemen hier even een vergelijking; als iemand een geweldige domein autoriteit heeft, zoals het Reformatisch Dagblad bijvoorbeeld, maar content uitbrengt waar niemand iets aan heeft, dan kun je niet verwachten dat hier overal een goede ranking uit komt. Waarom? Omdat de kwaliteit van de content ronduit slecht is. Een lokaal artikel van een bakkerij die iedereen wilt lezen en delen, gaat het veel beter doen.

Wees niet obsessief over domein autoriteit. focus je op de gebruikerservaring van je klanten.

Focus op competitieve zoekwoorden

Met hoofdzoekwoorden kun je veel verkeer aantrekken, maar leveren je 9 van de 10 geen verkopen op in vergelijking met long tail zoekwoorden. Zoektermen die bestaan uit meerdere zoekwoorden zijn eerder geneigd te converteren.  Het klopt dat long tail zoekwoorden je minder verkeer oplevert.

Maar wat maakt het uit? Op z'n minst maak je verkopen.

Geen focus op mobielvriendelijkheid

Wist je dat méér dan 55% van de zoekopdrachten via Google van mobiele apparaten komt? Mobiel verkeer is een belangrijke factor voor je score. Er wordt zo geïndexeerd door Google dat mobielvriendelijke websites voorrang krijgen, oftewel de mobile first index.

Dit kun je terugzien in de recentelijke algoritme update van Google (BERT-update) dat Google een ton aan focus legt op content en webdesign, specifiek gericht op mobiele apparaten. Wees er dus zeker dat je site mobiel geoptimaliseerd is of mobielvriendelijke thema's kent.

Ongestructureerde content

Ik zou bijvoorbeeld schrijven over koffie, dan is het natuurlijk dat je met het zoekwoord "koffie" en andere zoekwoorden die gerelateerd staan met koffie, dit ertussen plaats. Maar het moet niet zo zijn dat je deze zoekwoorden zomaar handmatig erin propt. Denk aan de persoon waarvoor je schrijft, doe wat het beste is voor hen. Vanaf hier kun je vervolgens op een natuurlijke wijze deze zoekwoorden plaatsen in je meta beschrijving, H1 titel, je introductie en conclusie paragraven.

Dit zal je helpen op termijn.

SEO verwachtingen

Het proberen om onredelijke SEO verwachtingen te creëren.

Als je aan de weg aan het timmeren bent en zoveel uur spendeert aan SEO omdat je aan een deadline verbonden zit, kun je erop rekenen dat dit niet zal werken. Niemand kan controleren wanneer Google besluit met een ranking te gaan schuiven. Dat bepaald Google.

Meer tijd steken in SEO zal je niet altijd helpen om hoger te ranken. Wees dus niet geobsedeerd door Google of je competitie maar focus je op je klant. Want hoe beter jij je doelgroep kent, hoe beter jij je product of dienst kan aanbieden. Doe wat het beste is voor je klant.

Op termijn zul je zien dat Google je zal plaatsen, waar je hoort.

Het spenderen van meer uren aan optimalisatie wil niet perse betekenen dat je beter zult scoren. Dat balletje ligt bij Google. Spendeer je tijd daarom niet door overbezorgd te zijn om Google maar wees obsessief over je klanten.