🏠
blog

5 SEO HACKS voor het klein bedrijf

5 SEO HACKS voor het klein bedrijf

🕑 9 minuten

Wat kun je als klein bedrijf doen om de grotere partijen van de troon te stoten? Hoe kun je het opnemen tegen het grote arsenaal? Deze bedrijven kennen vaak een hogere domein autoriteit en hebben daardoor hun voetsporen breed verspreidt door het SEO landschap.

Hierdoor raken de beste zoekopdrachten bezet, waardoor het bijna onmogelijk wordt om als klein bedrijf nog een plekje te bemachtigen. Toch is dat niet helemaal het geval. Het is nog steeds mogelijk om deze bedrijven qua ranking in te halen.

Overspoelde budgetten, sterke branding met een beamend publiek dat maar al te familiair is met het werk, kenmerken deze bedrijven.

Alleen dat hoeft niet te betekenen dat de groten te paard rijden en de kleinen hangen tussen hemel en aarde. De waarheid is dat je absoluut nog in de race mee kan doen. Ga slim om met de situatie. Dat betekent niet dat je voor de grootste én meest belangrijke zoekwoorden hoeft te gaan binnen je branche of niche die vaak al een toppositie kennen.

Zodra je er wél achteraan gaat, kun je er hort op zijn dat het je veel tijd gaat kosten. Je valt in het spel van de grote partij en het wordt daardoor simpelweg moeilijker om te ranken. Wat je moet doen, is het geheel omdraaien, laat grote partijen jouw spelletje spelen. 

Zij hebben nu eenmaal meer hulpbronnen, maar meestal zonder bewegingsruimte. Als je kijkt naar wat er uitkomt qua productie, de hoeveelheid mensen, verbaas je je al snel wat er per persoon uitkomt qua daadwerkelijke output.

Je hebt tenslotte met een groot bedrijf te maken. Dingen verlopen gewoon minder snel.

We bespreken 5 verschillende manieren hoe je als klein bedrijf zo’n impact kan maken met jouw SEO strategie, om de competitie aan te gaan met de grotere namen binnen je branche.

HACK #1: Gebruikerservaring (UX) 

Focus je op gebruikerservaring. SEO en UX gaan namelijk hand in hand.

Dingen die voornamelijk goed zijn voor gebruikers en waar zij hun tijd en aandacht goed aan kunnen besteden, is van veel meer belang dan bijvoorbeeld een PageRank of het aantal linkteksten binnen je pagina’s.

Google besteedt niet alleen aandacht aan zoekwoorden en backlinks maar ook aan hoe mensen klikken op je website. Als je gebruiksvriendelijkheid vreselijk is, rank je simpelweg niet hoog.

Vragen die je jezelf kunt stellen wanneer het om UX gaat: 

  • Wat gaat er door je hoofd wanneer je de website ziet? 
  • Waarom zou iemand dit gebruiken? 
  • Hoe denk je dat het iemand zou helpen? 
  • Is er voorbeeld content dat mensen laat zien of zij op de website willen blijven? Of juist niet? 
  • Zijn mijn prijzen transparant genoeg? 
  • Worden producten, diensten helder uitgelegd? Zodat zij ook te begrijpen zijn? 

Enkele voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen. Vink ze van je lijst of huur een web development bureau in om naar je gebruikerservaring of UX te kijken. Bij de zoekmachinespecialist kunnen we dit ook voor je doen.

HACK #2: Social presence en aanwezigheid 

Werk aan je social presence. 

Ook deze hack heeft niets met zoekmachine optimalisatie maken. Ongewoon? Het zit namelijk zo, gebruikerservaring en social media spelen een centrale rol in je SEO strategie. Alleen niet op een manier die je vanzelfsprekend zou vinden. 

Grote namen kunnen een monopolie hebben op grote zoekwoorden waar jij voor wilt ranken - denk aan het klassieke zoekwoord voorbeeld "autoverzekering" - maar iedereen kan viraal gaan. Jouw merk opbouwen via social media, kan je nog steeds een ton aan verkeer drijven. 

Branding hoort daarbij en is één van de meest belangrijke factoren binnen je SEO. Want wanneer iemand jouw website ziet of er interactie mee heeft, met je merk, je content copywriting of je video’s - dan helpt dit versterkend voor je merk.

Hoe vaker mensen met je merk in contact komen, hoe sneller zij loyaal worden. Hoe groter je merk wordt, hoe meer onderscheid er word gemaakt. Zo wordt het je een stuk gemakkelijker gemaakt om met je merk te ranken via social media - om uit die beerput te komen. 

Bij de zoekmachinespecialist delen en posten we regelmatig content via social media, of dat nu LinkedIn, Facebook of het Google Bedrijfsprofiel is. En wanneer ik dat doen, zorgen we er altijd voor dat er een link naar de website verwezen staat. Of dat nu om een blogpost gaat, een download of een formulier. 

Het is misschien geen zoekwoord gedreven strategie of een uitgedacht backlink profiel. Het drijft verkeer naar mijn website, omdat mensen direct bij je terecht komen. Zo komen mensen te weten wie de zoekmachinespecialist is en het merk erachter. We hebben letterlijk honderden zoekers op een maandelijkse basis, die naar ons bureau op zoek zijn. 

Dat lijkt misschien weinig, maar omdat wij op specifieke niches focussen, helpt iedere zoeker ons om het verschil te maken voor het realiseren van conversie.

Bovendien het beste van social media is, is dat je jouw strategie snel kunt veranderen door naar een ander kanaal over te stappen, als één van hen niet goed werkt. 

SEO HACK #3: Gebruik canonical tags 

Nu komen we bij de officiële SEO hacks. 

Tip nummer 3 is om een canonical tag of een canonieke tag te gebruiken. Vermijden van duplicate content? Absoluut nodig binnen je SEO strategie. Want, de grote namen hebben de neiging om veel content te schrijven over hetzelfde onderwerp. Verwacht hier ook geen veranderingen in.

Google raakt hierdoor verward. Want neem nu als voorbeeld: ik heb een inleidend artikel over “Sneltransport: alle voordelen op een rijtje” en ik heb een artikel “De winsten van sneltransport”, beiden artikelen komen op hetzelfde neer. In die artikelen wordt aangegeven hoe snel een chauffeur op locatie kan zijn en de veiligheid van je pakket.

Google weet niet welke van de twee hij nu moet ranken. Je wilt een echte canonical tag gebruiken om van die duplicate content op je website af te komen. Ideaal gezien wil je beiden pagina’s die dezelfde content kennen in één URL combineren, om vervolgens een 301-redirect te doen.

Dat helpt je om op termijn meer verkeer te drijven. 

SEO HACK #4: Optimaliseer op local citations 

Bij meer dan 45% van alle SEO zoekopdrachten wordt er naar een lokaal bedrijf gezocht. Dat laat zien hoe belangrijk lokale SEO is. Een groot deel van lokale SEO bestaat uit local citations en het creëren hiervan, al helemaal voor het klein bedrijf.

Met local citations wordt je website beter gevonden in de zoekmachines.

Een local citation is iedere online vermelding van de naam, het adres en het telefoonnummer voor een lokaal bedrijf. Ze helpen je om je bedrijf bekend te maken, zodat klanten je kunnen ontdekken. Hier heb je een lijst van websites waarbij je de mogelijkheid hebt om een local citation te plaatsen.

Onthoudt wel dat je niet zomaar zwaarwegende branche gerelateerde zoekwoorden - waar iedereen naar zoekt - kunt grijpen. Focus je op wat je kan controleren, met je local citations. Gebruik hoge kwaliteit afbeeldingen, geüpdatete openingstijden, uitgebreide productinformatie en specifieke creatieve content dat laat zien wat jouw merk vertegenwoordigt en wat je te bieden hebt.

Iedere inconsistentie binnen je SEO local citation, kan voor problemen zorgen, niet alleen dat Google de desbetreffende pagina´s crawlt, maar ook voor je doelgroep die jou niet kan vinden. 

We zien hier tientallen aan kleine bedrijven hiermee mee de mist in gaan, verschillende benamingen op verschillende pagina´s, verkeerde adresseringen en noem maar op. Het kost je géén moeite om dit gemakkelijk recht te trekken, voorkomen is beter als genezen. In eerste instantie zou het je al geen problemen moeten opleveren. 

Het beste hieraan is, dat je zo veel mogelijk reviews verzameld. Hoe meer 4 en 5-sterren reviews je krijgt, hoe meer mensen er op je website klikken. Zelfs als je bedrijf buiten de regio valt, kun je lokale pagina’s creëren om achter iedere grote stad te gaan waar jouw doelgroep zich bevindt. 

SEO HACK #5: Gedetailleerde content 

Schrijf gedetailleerde content en verfris deze regelmatig. Met nadruk op het verfrissen van je content. Want als je bovenaan wilt staan binnen je branche of niche, is dit noodzakelijk. Er kan werk achter zitten, maar op SEO gebied kan het groots uitbetalen. 

Schrijf veel content, en met name long form content dat meerwaarde levert. Het gaat er niet om dat deze ook veel woorden moet bevatten. Hoge kwaliteit zoekwoorden en links zijn essentieel om vooruitgang te boeken, maar de zaak is dat je die content ook regelmatig dient te updaten. 

Nog veel grote partijen willen dit overslaan.

We zien dit terugkomen bij de zoekmachinespecialist. De grotere MKB bedrijven waar wij een samenwerking mee hebben, wordt nieuwe content voor gecreëerd, maar er wordt nog te vaak vergeten om de oude content op te frissen. Doordat we een handje helpen met de oude content, zien we al snel dat er meer verkeer voor terugkomt, het is goedkoper en geeft een betere ROI.

Focus op oude content is daarom belangrijk. 

Maar ga niet zomaar gigantische long form content schrijven en aannemen dat Google dat ook zo wilt zien. Zodra je het verfrist, zit je goed. Onthoudt dat Google, prioriteit geeft aan ervaring. Dus niet alleen het verfrissen van content, maar je boodschap zo snel en kort mogelijk naar buiten brengt. Soms kan dat in 200 woorden, soms in 500 woorden of in 10 woorden of als het moet in 12.000 woorden. 

Als je content zo lang is, dat het gebruikers ontmoedigt om te klikken, Google het niet uitmaakt hoeveel zoekwoorden je erin hebt geschoven. Je content dient relevant te zijn, vriendelijk genoeg voor de gebruiker én up to date. 

De ideale situatie voor het aantal woorden, zouden zoveel woorden moeten zijn, om je boodschap goed naar buiten te brengen OF zo min mogelijk woorden om je boodschap zo goed mogelijk over te brengen. 

Het gaat erom dat mensen hun antwoord op hun vraag krijgen en kunnen stoppen met zoeken op jouw website. Dan weet je dat je jouw taak hebt volbracht. 

Als je jouw content blijft verfrissen - hetgeen wat ik blijf aangeven - kan het je veel meer verkeer drijven dan wat je nu ontvangt. 

Het is ook goed om de content van je competitie in de gaten te houden met soortgelijke zoekwoorden. Zorg er altijd voor dat je nieuwe manieren vindt om je competitie een stap voor te zijn binnen je ranking, waarbij je beroep doet als leider binnen je branche. 

Conclusie
Nu je deze 5 tips weet, zou je een goede start kunnen maken, wanneer het aankomt op SEO. Met deze deze stappen kun je de grote partijen met hun grotere merken, te slim af zijn. Ik heb het zelf ook kunnen doen met de zoekmachinespecialist en het heeft gewerkt. Nu doen we het gezamenlijk voor zowel grote als kleine bedrijven binnen het MKB. Als je hulp nodig hebt, bekijk de site of laat het ons weten.