🏠
Blog

14 Manieren om te winnen met Lokale SEO

14 Manieren om te winnen met Lokale SEO 

🕑 7 minuten

We gaan het hebben over de kunst van het optimaliseren van je Lokale SEO.

Neem nu Tilburg en Breda in beeld, gewoon voor even.

Ok, heb je beide steden helder?

De reden waarom ik dit naar voren breng, is omdat wanneer je zoekwoordonderzoek doet voor je doelgroep, je erover nadenkt dat je dit in iedere provincie, regio of stad inzet waar jouw focus op ligt.

En ja, beiden steden verschillen enorm van elkaar.

We duiken hier in on- en off-page SEO, oftewel de verschillende zaken die je gaan helpen met de lokale autoriteit van je website.

Websitelokalisatie

Je zult je website moeten aanpassen aan het lokale publiek, dit doe je met websitelokalisatie. Websitelokalisatie is je product of content aanpassen aan een specifieke doelgroep. Lokalisatie focust zich op het wijzigen van alle elementen van je site om ze passend te maken voor de cultuur van je doelgroep.

Wanneer je denkt aan Tilburg en Breda, blijken ze behoorlijk verschillend, ook al liggen ze dicht bij elkaar. De een heeft meer hoogbouw en de ander is meer historisch, de een heeft een mooie binnenstad en de ander is meer cultureel actief, zo kent de een weer meer inkomen en lijkt de ander tegendraads en rauw. En kenmerkend, ze zijn allebei sociaal.

Aan al deze dingen dien je over na te denken wanneer je jouw zoekwoordonderzoek doet. Je klanten zijn verschillend en zo ook hun behoeftes.

Hoe kun je goed ranken in de lokale zoekresultaten? Het komt neer op drie dingen: nabijheid, relevantie en bekendheid.

Hoe dichtbij zit het bedrijf van de zoeker?

Hoe relevant aan de zoekopdracht zijn jouw producten of diensten? 

En wat zeggen andere mensen over jouw product of dienst. Hoe denken ze er oprecht over? 

Locatie pagina's

Hetgeen waar je echt goed lokaal mee scoort in de zoekmachines, is om locatie gebaseerde pagina's te hebben. Zo wil je als kledingwinkel voor iedere vestiging een locatie pagina hebben. Neem als voorbeeld GENTS, zij verkopen herenkleding en hebben lokale pagina's voor alle retailers en hun locaties. Door dit te doen, ranken ze uitstekend lokaal en dit zorgt er weer voor dat zij op termijn meer verkopen.

Contentlokalisatie

Met lokalisatie is het belangrijk om dit ook met je content te doen. Neem de tijd om de cultuur van de stad te begrijpen, de provincie of regio, zoals ik aangaf met Tilburg en Breda.

Ga een stap verder door extra nadruk te leggen op de meest populaire lokale pagina's. Als je die mogelijkheid hebt. Ga dan ook echt diep in op iedere pagina. Wees niet standaard. Laat iets meer zien dan simpelweg alleen de locatie, bedrijfsnaam en adres. Laat foto's zien, video's, blije klanten, praat over wat je te bieden hebt, je product of dienst, je voorraad, hoe gedetailleerder je wordt, hoe beter je presteert in de lokale zoekresultaten.

Lokalisatie van nieuws

Ook wil je content creëren gebaseerd op het lokale nieuws, gebeurtenissen en verhalen die relevant zijn binnen je branche. Er is altijd wel iets in de buurtl aan de hand, hier kun je prima gebruik van maken en content uit creëren. Bovendien zal het je helpen met hogere resultaten uit de zoekresultaten.

Als roepende in de woestijn zijnde wil je hier nu niet content gaan maken om het content maken. Het moet in relatie staan met je bedrijf en je ideale klant helpen.

Doet dit het niet, dan heb je tijd verspilt.

Stappenplan contentlokalisatie

Nu moet je jouw hoofdproduct of dienst moeten opsplitsen in verschillende onderwerpen.

Neem als voorbeeld; je verkoopt zwembaden. Dan komt het neer op een betonnen zwembad, opblaasbare zwembaden, zwembad op maat, binnenzwembad, landschaps-of infinity zwembad,  zwembad reiniging, zwembad onderhoud, zwembadaccessoires, zwembad diepte en het kiezen van een zwembad.

Al dit soort onderwerpen.

Hoe gedetailleerder je wordt, hoe beter je zoekresultaten. Want dit laat Google zien dat je verstand hebt van zwembaden en je nagedacht hebt. Want je breekt als ware ieder onderwerp op waar je content voor maakt, welke relevant en belangrijk zijn voor mensen die een zwembad willen kopen.

Zodra je jouw content hebt gecreëerd en je deze hebt opgesplitst in verschillende onderwerpen waarvoor je de site optimaliseert, is er een weg om gemakkelijk je zoekresultaten of ranking te verbeteren.

En dat is gewoon door je gegevens achter te laten bij alle online bedrijvengidsen. Van openingstijden.nl tot apple.com, de lijst is eindeloos.

Ik ga je niet vervelen met de complete lijst, want de lijst heb ik hier al voor je klaarstaan met de juiste links erachter.

Dit helpt je om lokaal beter gevonden te worden in Google. Dit kan ook handig zijn om te bekijken waar je al vermeld staat.

Maak je URL's leesbaar

Volgende stap is om je webadres of URL goed leesbaar te maken. Plaats vooral geen nummers in je URL, probeer vooral je URL's te vullen met woorden.

Mensen zoeken niet naar cijfers, ze zoeken naar woorden. Dat is waarom zoekwoorden belangrijk zijn.

In plaats van iets onbehulpzaams als "product-id-45898714445.html", maak liever onderscheid met je URL's en stop je zoekwoorden erin. Gebruikers zijn meer geneigd om op relevante links te klikken. Hoe meer de gebruiker klikt op je links, hoe hoger je zult ranken in Google. Een duidelijk webadres is hier het startpunt.

Interne links

Nog een ding die je kunt doen zodra je zoekwoorden in je URL hebt gestopt, voeg interne links toe.

Wanneer je een pagina hebt over een landschapszwembad, de ander weer over zwembad diepte en je hebt een regio die op zoek is naar zwembaden, dan kun je links toevoegen. Google navigeert het web door te crawlen en crawlt je site pagina voor pagina, dat betekent dat ze ook je links volgen van pagina tot pagina. Plaats in je beschrijving van het landschapszwembad een link van zwembad diepte in een woord of zin.

Of juist weer andersom.

Zo help je jouw interne pagina's om beter te ranken.

Link ook diep binnen je site, in plaats van de hoofdpagina kies een specifieke pagina of plaatje. Zet je doel op zo’n 2 tot 4 links per 1500 woorden. Zo lang je pagina’s lang en gedetailleerd zijn kun je de bovengrens aanhouden. Zijn ze dit niet? Kies dan voor dan 1 of 2 links.

Externe links

Een andere soort links, zijn externe links.

Dit is wat vertrouwen opbouwt.

Externe links zijn andere websites die naar je linken. Hoe meer links je hebt, hoe beter het is. Deze links zijn als stemmen tijdens de verkiezingen of politiek debat. Hoe meer stemmen iemand heeft, hoe groter de kans dat diegene wint.

Op het web kijkt Google naar je SEO en ranking, gebaseerd op links. Hoe meer links iemand heeft, hoe hoger je in de zoekresultaten naar voren komt. Want al die links zijn andere websites die voor je instaan.

Zoekmachines zeggen; dat wat anderen over jou zeggen belangrijker is dan wat jezelf zegt.

Externe links geven meer waarde door dan interne links, zoals https://www.abc.nlnaar https://www.xyz.nl een hogere waarde heeft dan https://www.hallo.nl naar https://www.hallo.nl/ik-zeg-aaa.  

Beveiligen met encryptie

Daarnaast, zorg ervoor dat je website beveiligd en versleuteld is.

Tegenwoordig kennen we veel beveiligingsproblemen die spelen. Door HTTPS beveiliging te hebben, ben je geschikt om beter te ranken op langere termijn.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee; het migratieproces hiervan kan een uitdaging zijn.

Verbeter je laadtijd  

Zelfs als je site beveiligd is, moet je zeker zijn dat je site snel laadt. Hoe slomer je site, hoe minder kans dat je terechtkomt in de zoekresultaten.

Gebruik hiervoor deze tool.

En dan ben je klaar voor de start, want je hebt een supersnelle site die je gaat helpen met je ranking.  

Schema markup

Dan is er schema markup. Hier is veel mee te doen, wat je ranking zal helpen.

Microdata of gestructureerde data wordt ook wel schema genoemd. Een type code dat zoekmachines het gemakkelijker maakt om te crawlen, organiseren en weergeven van je content.

Verder zal ik je niet vervelen met de details van schema markup.

Want er zijn tonnen aan werkbladen hierover en wat zelfs nog beter is dan al die werkbladen, zijn de tools. Deze helpen je schema markup toe te voegen aan je website.

Als je Google’s opmaakhulp voor het structureren van data gebruikt kun je gewoon je URL invoegen en alle elementen selecteren waar je schema markup voor wilt inzetten. Ben je een product gebaseerd bedrijf, evenement, of lokaal gebaseerd? Wat zijn de pagina’s waar je schema aan wilt toevoegen? Het laat je website zien en selecteer gewoon de elementen die je wilt markeren zoals hieronder.

Selecteer wat je ermee wilt doen, voor naam, afbeelding, adres of iets anders.

Dit geeft je vervolgens een code terug, kopieer het en plak dit en zet vervolgens op je website.

Zo kun je W3C markup validation gebruiken om te zorgen dat je niets verkeerds doet.

Check het dubbel na en wees zeker dat het correct en schoon is.

Sitemaps en Robots.txt

En het volgende wat je wilt doen, is om naar Google Search Console te gaan en upload je sitemaps zodat Google je site goed kan indexeren. Hier krijg je een betere ranking voor terug.

Als je niet wilt dat bepaalde pagina’s worden geïndexeerd, kun je robots.txt gebruiken. Waarschijnlijk wil je dit niet, maar voor het geval dat je Google wilt blokkeren en mensen ervan wilt weerhouden dat bepaalde pagina’s worden weergegeven.

Site structuur

Met je site wil je er gewoon voor zorgen dat je een goede structuur hebt.

Je maakt de interne links op, je hebt meerdere diepe lagen waar je terechtkomt met verschillende categorieën. Want die gaan je helpen in de zoekresultaten.

En als je niet opmerkt dat je ranking omhoog gaat, heb geduld, geef het 3 tot 6 maanden.

Wat je ook kunt doen, is om naar Google Search Console te gaan en bekijk of er straffen zijn opgelegd, bekijk de handmatige acties.

Als er geen problemen zijn gedetecteerd, dan is alles in orde. Bouw wat links, geef het wat tijd en dan zou je het snel beter moeten doen.

Voice Search

Zo is er ook Voice Search.

Met Voice Search gaat het om micro-momenten. Met micro-momenten bedoelen we momenten wanneer je in een impuls je smartphone of tablet pakt en een antwoord nodig hebt op een specifieke vraag.

Google kent vier van zulke type momenten: iets opzoeken, iets gaan doen, iets ontdekken, bekijken of kopen.

Hier kun je op inspelen.

De kunst van het optimaliseren van SEO ligt in het herkennen van verschillen binnen je doelgroep en dit vervolgens toe te passen in on- en off-page SEO. Als je wilt dat wij al je lokale SEO voor je gaan doen, bekijk de site of laat het ons weten.