🏠
blog

0-kliks voor je website: een nieuwe zoek ervaring (SGE)

0-Kliks voor je Website: een nieuwe zoek ervaring (SGE)

🕑 5 minuten lezen

Er is een nieuw tijdperk gaande met zoeken. En het is gearriveerd. Wat betekent dat voor SEO? De zoekresultaten worden steeds complexer, oftewel de 0-klik zoekresultaten zijn geboren. Maar hoe zit dat nu met jouw online aanwezigheid?

Wat zijn 0-Klik Zoekresultaten?

Stel je voor: je typt een vraag in Google, en het antwoord verschijnt meteen direct bovenaan de pagina, zonder dat je ook maar één keer hoeft te klikken. Klinkt handig.

Voor de meeste ondernemers dit een hoofdpijndossier. Deze ‘0-klik zoekresultaten' zorgen ervoor dat meer dan 50% van alle Google-zoekopdrachten eindigt, zonder ook maar een bezoekje aan de site, volgens SearchEngineLand.

Een schok voor het systeem, nietwaar?


In tegendeel heeft Google ieder jaar, in vergelijking met het voorgaande jaar, steeds meer verkeer gegenereerd naar websites. Met andere woorden, ook al zijn er meer 0-klik zoekopdrachten, onthoudt dat, er ieder jaar steeds meer mensen zijn die Google gebruiken.

Al helemaal omdat zij de ervaring met de zoekmachine blijven verbeteren. Wat er dus voor zorgt dat er meer verkeer wordt gegenereerd naar websites in vergelijking met voorgaande jaren.

De SERP wordt steeds uitgebreider

De zoekresultatenpagina (SERP) zijn niet meer wat het geweest is. Het is een bruisende, constant veranderende omgeving geworden. Google's AI-overviews, ook wel bekend als SGE (Search Generative Experience), nemen gemiddeld 1.200 pixels van het scherm in beslag.

Waar staat SGE nu echt voor? Google's Search Genative Experience (SGE) is het verbeterde zoeklandschap van het platform. In tegenstelling tot traditionele resultaten gebruikt SGE generatieve AI bij het zoeken.

Zo krijgen gebruikers duidelijk overzicht van hun zoekopdracht, met als doel jouw sneller antwoord te geven op een vraag.

Dat is een flink stuk digitaal onroerend goed.

Als we kijken naar data binnen het MKB, dan zien we een daling in impressies naar onze klanten toe, maar juist een verhoging van de gemiddelde kliks. Impressies gaan weliswaar omlaag, maar klanten krijgen er meer kliks voor terug.

Google niet meer de enige Autoriteit

Generatie Z neemt een afslag

Wist je dat de jongere generatie meer gebruik maakt van platforms als TikTok en Instagram.
Beiden meer als 60%, volgens Marketing Dive.

Dit stimuleert marketeers om naar nieuwe marketing strategieën te kijken. Hoe bereik je een doelgroep die liever scrolt dan surft?

De Opkomst van AI in Zoekgedrag

Het stopt niet bij sociale media.

AI-gedreven platforms zoals ChatGPT en Gemini mengen zich ook in de strijd om de aandacht van de zoeker.

Mensen gebruiken niet langer één kanaal voor hun informatiebehoeften, zij gebruiken meerdere kanalen, maar gebruiken Google én ChatGPT én social media om zoekopdrachten te doen.

En je ziet dat deze trend zich blijft voortzetten.

Dus, een verhoging van gebruik in andere platformen betekent niet persé een vermindering in Google’s verkeer. Net als dat  je TikTok, Instagram, Youtube, Facebook en Linkedin gebruikt. Omdat je nu TikTok inzet en niet 5 jaar geleden, betekent dit niet de dood van Facebook of LinkedIn.

Bijvoorbeeld als je kijkt naar Meta als bedrijf en de laatste cijfers die zijn uitgebracht, genereren zij meer omzet uit Facebook, dan dat zij doen met Instagram.

Ook al gaat Instagram met een hogere vaart.

Overlevingsstrategieën met 0-Kliks

Maak content met E-E-A-T

In een zee van AI-gegenereerde content is authenticiteit koning.

Google's E-E-A-T principe (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) is belangrijker dan ooit. Maar hoe implementeer je dit in je contentstrategie?

Het antwoord ligt in het maken van unieke, waardevolle content die alleen een mens kan produceren. Denk aan persoonlijke ervaringen, creativiteit, diepgaande analyses en originele inzichten die AI (nog) niet kan nabootsen.

Van SERP naar CHERP

CHERP staat voor “chat experience results page” oftewel resultatenpagina voor chatervaring.

Vergeet niet dat AI-platforms zoals ChatGPT en Gemini steeds vaker worden gebruikt voor merk- en productaanbevelingen. Om hierop in te spelen, focus je op relevantie, sterke merkvermelding en positieve recensies.

Maar hoe vertaal je dit naar concrete acties?

Maak content dat resoneert: Zorg dat je content precies aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.

Bouw aan je merk: Versterk je online aanwezigheid zodat AI je merk eerder zal aanbevelen.

Stimuleer positieve recensies: Moedig tevreden klanten aan om hun ervaringen te delen.

Visuele Content wordt belangrijker

Google toont steeds meer korte video's en afbeeldingen in de zoekresultaten. Waarom? Simpelweg omdat mensen er vaker op klikken.

Hoe speel je hierop in?

  • Creëer boeiende, informatieve video's die direct antwoord geven op veelgestelde vragen.
  • Optimaliseer je afbeeldingen met relevante alt-teksten en bestandsnamen.
  • Experimenteer met verschillende visuele formaten om te zien wat het beste resoneert met je publiek.

Denk eraan, organische zoekresultaten blijven een belangrijke factor.

Het spel optuigen werkt niet

Meer dan 60-70% van de marketeers gebruikt AI voor contentcreatie, daarom is het verleidelijk om mee te gaan in deze trend.

Maar pas op, Google's core-update in maart 2024 heeft juist de focus gelegd op het verminderen van onbehulpzame, irrelevante en niet-originele content.

De boodschap is duidelijk: kwaliteit boven kwantiteit.

Google optimaliseert op content dat mensen écht willen, als Google voelt dat je content verouderd is, neemt Google een stapje terug met je content. Want, lees je liever een 3-jaar oud artikel of iets dat 3 dagen oud is? Lees je liever AI-content dat gevuld is met pluis en misschien zelfs spam of content dat voor jou bedoeld is en jouw probleem oplost?

Denk eraan wanneer je content maakt en probeert te ranken. Denk altijd lange termijn en niet korte termijn.

Een mindset voor lange termijn denken met SEO 

  1. Investeer in diepgaande, authentiek onderzoek: Maak content dat echt waarde toevoegt aan je niche.

  2. Bouw expertise op over tijd: Wordt de go-to bron in jouw vakgebied.

  3. Blijf je content updaten: Houd bestaande artikelen relevant en up-to-date.
  4. Focus op user experience (gebruikerservaring): Zorg dat bezoekers op je site blijven hangen, zelfs als ze via een 0-klik resultaat binnenkomen

Vragen over 0-Klik Zoekresultaten

Betekenen 0-klik zoekresultaten het einde van mijn website?

Nee, absoluut niet. Het vraagt wel om een aanpassing van je strategie. Focus op het maken van content dat zo waardevol is, dat mensen meer willen lezen dan alleen het zoekresultaat.

Hoe kan ik mijn content optimaliseren voor 0-klik zoekresultaten?

Concentreer je op het beantwoorden van specifieke vragen in je content. Gebruik gestructureerde data om Google te helpen je content te begrijpen en weer te geven in de featured snippets (uitgelichte fragmenten). 

Is het nog zinvol om te investeren in traditionele SEO-tactieken?

Ja, maar met een twist. Combineer traditionele SEO met nieuwe strategieën gericht op visuele content, voice search (spraakgestuurde zoekopdracht) en AI-optimalisatie.

Conclusie
0-klik zoekresultaten zijn slechts het topje van de ijsberg. Jouw creativiteit wordt daarin steeds belangrijker. Gebruik je ervaring, expertise en opgedane inspiratie om content te maken dat echt resoneert met jouw doelgroep. Hulp nodig? Bekijk de site of laat het ons weten.