🏠
Blog

Hoe SEO veranderd in 2021

Hoe SEO veranderd in 2021

🕑 11 minuten

Google rolt meer dan 3000 algoritme veranderingen uit per jaar. Dat zijn er een hoop.

Je weet dat SEO hierdoor dikwijls veranderd.

Tuurlijk, de meeste veranderingen zijn klein, maar de grote Google Core updates kunnen een enorme verschuiving veroorzaken in je ranking.

Dus, hoe kun je voorbereid zijn in 2021? Wat gaat er nog meer veranderen in 2021?

We nemen hier SEO even goed voor onder de loep.

Zoekmachineoptimalisatie bestaat al een tijdje. In het begin was het zo simpel als het toevoegen van een aantal zoekwoorden in je titeltag of in de tekst van je content.

En kijk, je rankt pagina 1. Zó gemakkelijk was het. Dit ging een aantal jaar nog zo door.

Uiteindelijk kwamen er factoren zoals on-page SEO en het bouwen van links, maar het bleef simpel.

Vandaag de dag is er geen uitgangspunt meer die je kunt aanhouden. Je kunt zelfs zeggen dat SEO dood is.

Integendeel, het werkt nog steeds.

Voor ons en onze klanten, maar dit betekent niet dat SEO veranderd.

Er zijn een aantal dingen die je moet weten en waar je voorbereid voor moet zijn in 2021.

SEO wipplank

Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat je ranking zal schommelen. Alhoewel, Google veranderingen uitbrengt in hoe je rankt ieder jaar, de grootste updates (Google Core) direct zorgen voor een hogere of lagere ranking.

Dit kun je voorkomen door de juiste SEO middelen in te zetten, met de focus op de gebruiker. Typerend zal zijn, als je een jaar vooruit zal spoelen vanaf die dag, je ranking hoger zal zijn.

Hetzelfde geldt voor je verkeer, maar je zult eraan moeten wennen dat dit schommelt.

Een voorbeeld zijn de schommelingen in de zoekresultaten voor nieuwsberichten. Begrijpelijk, gezien er van alles gebeurd rondom COVID en Google je de beste informatie en resultaten wilt laten zien.

Positiewijzigingen voor nieuwsites door verandering van het algoritme.

Het doel heiligt de middelen

Positionering is trend nummer 2.

Het wordt belangrijker dan ooit om die eerste plek te claimen, aangezien meer dan 35% van de clicks naar de nummer 1 gaan.

Hier geldt het doel heiligt de middelen, de enige positie waar je het voor wilt doen. Dit zal een uitdaging zijn. Het gaat er niet naar uitzien dat je met meer links, de competitie aangaat en je hierdoor omhoogschiet naar nummer één. Factoren zoals gebruikersstatistieken gaan het bepalen.

Maar de reden dat de eerste positie nu waardevoller is dan ooit tevoren - de enige plek waar we naar streven - is omdat Google constant nieuwe veranderingen maakt. Zodat je de hypotheek rente krijgt wanneer je er naar zoekt, het weer weet of het kunnen kopen van tickets bijvoorbeeld. Al die verschillende type veranderingen kunnen invloed hebben op je omzet.

Dus als je lager en lager rankt op de eerste pagina, wat je dan zult krijgen is minder clicks. De meeste van ons willen een positie in de top 10, want als je in de top 10 staat, sta je op de eerste pagina. Voor veel zoekmachine query's is dit niet waar. Het is niet zo dat er voor iedere query automatisch 10 organische posities zijn.

Dat is veranderd.

Voor sommige query's zien we 7, 8 of 9 posities of opsommingen staan, toch? Dus je wilt die top positie bemachtigen.

Dit omdat er van allerlei interactieve verrijkingen tussen worden gezet die je verkeer verlagen. Dit betekent niet dat SEO dood is. Er komen meer en meer mensen online, meer mensen die Google gebruiken en meer mensen die zoeken.

Het neemt ook niet weg dat je nog steeds kunt presteren met een tweede positie of derde, maar nummer 1 blijft een enorme voorsprong hebben.

Gebruikerservaring is nu SEO

Trend nummer 3.

Gebruikerservaring is nu SEO. Wil je presteren, dan moet je optimaliseren voor mobiel. We praten hier niet alleen over de snelheid, je links, leesbaarheid én of de site snel laadt. Het gaat hier om de ervaring in zijn algemeen.

Hoe is de mobiele ervaring vergeleken met andere gebruikers? Vinden zij ook waar ze naar op zoek zijn, het liefst direct, in vergelijking met de competitie? Kunnen zij snel genoeg scrollen en begrijpen zij het product dat je verkoopt of hoe consumeren mensen je blog content op een mobiel apparaat versus het moeten stappen naar een desktop pc?

Zelfs als je een groothandel bent met enkele leveranciers is dit belangrijk. Je content moet verteerbaar zijn op een mobiel apparaat.

Dit is een vereiste, als je niet optimaliseert voor gebruikerservaring, dan verlies je op termijn.

Het rijk alleen hebben

Trend nummer 4. Het rijk alleen hebben. Dat heb je binnen een niche markt, vooral met SEO.

Hier is waarom.  

Neem als voorbeeld; groot bedrijf, sterk merk met een grote website maar tegenvallende omzet. Site wordt onder de loep genomen en de beslissing gemaakt om te verdelen in meerdere kleinere sites.

Reden waarom? Omdat de focus nu ligt op niches. Verwijderen van de meeste content, soms wel tot honderden pagina's aan content.

Wanneer er dus focus komt te liggen op niche gerelateerde sites, dan zal niet alleen je verkeer omhoog schieten maar ook je omzet. Je zult moeten focussen op het bouwen van niche gerelateerde sites.

Het gaat hier niet om het bouwen van een Bol.com site.

Als je dat wilt doen, geweldig, maar omdat er een overvloed heerst van blogs, tonnen sites, tonnen competitie en Google autoritaire sites hoger laat ranken dan ooit, is je kans klein.

Bovendien wat we zien is, mensen die zich focussen op een niche, het algemeen beter doen. Zo ook eromheen, niet altijd het geval, maar wel in de meeste. Ook neigen niches snel de stempel te krijgen van "autoriteit" vanuit Google. Dus op termijn ranken niches beter omdat zij meer de diepte in gaan op ieder en elk onderwerp.

Meer bereiken met minder content

De 5ᵈᵉ trend. De lengte van je content wordt minder bepalend. Dit voorbeeld hebben we al vaker genoemd.

De veronderstelling is - als je wilt ranken - dat je meer dan 2000 woorden nodig hebt. Begrijpelijk toch? Ja, content kan je helpen en voor veel query's geldt dat de top posities vaak over 2000 woorden hebben, maar dat betekent niet dat jij ook een 2000 woorden artikel nodig hebt.

Je wilt ranken voor het strikken van schoenen bijvoorbeeld, denk je nu echt dat iemand een 2000+ woord tellend artikel wilt lezen? Tegenover een video of geanimeerde .gif bestand die je leert schoenen te strikken?

Kom liever direct tot het punt met je content.

Wanneer Google updates uitbrengt rondom gebruikerservaring binnen het algoritme, dan worden factoren zoals content lengte minder belangrijk. Want Google weet wanneer een gebruiker terug klikt vanuit je pagina, zelfs met 2500 woorden.

Dit markeert je als lage waarde en je ranking zal dalen.

Wees dus niet geobsedeerd over het aantal woorden of zoekwoord dichtheid, maar wees bezeten over de kwaliteit van je content en het geven van de gebruiker waar ze naar op zoek zijn, zo snel mogelijk.

De haas en de schildpad

De 6ᵈᵉ trend. Je hoeft niet meer zoveel backlinks te bouwen.

Factoren zoals gebruikersstatistieken geven hier nu gas. We zien dat als je teveel links, te snel bouwt, dat het juist meer tijd kost en het je ranking zal pijnigen.

Het is dus beter om gewoon je content uit te brengen, géén links te bouwen en het organisch te laten gebeuren.

Natuurlijk, na een tijdje kun je de hort op om backlinks te verzamelen, maar laat het de eerste 3 tot 4 maanden even rusten. Wanneer je dat doet, dan zien we dat je ranking hoger én sneller zal uitvallen dan wanneer je tonnen links bouwt vanaf de eerste dag.

Het is gewoon niet natuurlijk.

Ook het kopen van links kun je beter links laten liggen, het breken van het beleid gaat je niets opleveren. Wat je moet doen, is rustig en geduldig links opbouwen.

Grappig genoeg, de schildpad wint het ook hier van de haas.

Branding is niet genoeg

De 7ᵈᵉ trend.

Het bouwen van een sterk merk is niet genoeg om goed te ranken. Waarom? Google wilt dat mensen een autoriteit worden binnen de ruimte van hun niche worden, natuurlijk een sterk merk helpt je ranking maar zal hierin niet voldoende opleveren.

Zorg dus dat jij de laatste hand legt binnen je eigen niche waarbij jij de expert bent.

Zo kun je voorbereiden op SEO voor 2021. Nu geven we het stokje door. Welke trend van dit artikel ga je als eerst gebruiken? Ga je de focus leggen op positieverbetering? Of neem je stappen om een autoriteit te worden binnen je niche? Als je hulp nodig hebt met zoekmachineoptimalisatie, bekijk de site of laat het ons weten.