🏠
Blog

Betalen voor online advertenties in 2021?

Betalen voor online advertenties

in 2021?

🕑 6 minuten

Google genereert meer dan 180 miljard omzet in betaalde advertenties – per jaar. Zo draait Facebook wel 80 miljard met betaalde advertenties in 2020. Er zit dus heel wat omzet in deze markt.

Voor iedere €1,60 die er gespendeerd wordt aan betaalde advertenties krijg je ongeveer €3,- in omzet voor terug. Klinkt interessant? Betekent dit ook dat je hier geld aan moet spenderen? Niet persé,

Deze keer gaan we het hebben over hoe je gemakkelijk organisch verkeer kan aantrekken. Met andere woorden, zet géén betaalde advertenties in. Bekijk deze strategie.

Snelle betaalde advertenties

Voordat ik in de onbetaalde strategie duik wil ik het eerst hebben over betaalde advertenties. De een zweert bij betaalde advertenties en de ander zegt dat je SEO of zoekmachine optimalisatie moet doen.

Welke is nu beter? En waarom zou je zelfs één van de twee willen hefbomen? 

Vergis je niet, betaalde advertenties hebben grote voordelen. Eerste voordeel is dat je kunt zo snel groeien als je wilt. Als je bereid bent om meer te besteden, verwacht dan ook meer verkeer. Start je een online marketing campagne? Dan kun je vandaag nog je verkeer verwachten.

Tweede voordeel is dat je iedere regio of stad kunt afbakenen of targeten. Doe je alleen zaken in Noord-Brabant? Dan kies je voor mensen uit Brabant. Of ben je lokaal georiënteerd in je eigen stad? Kies er dan voor om jouw advertenties alleen te tonen aan je doelgroep uit Utrecht, bijvoorbeeld.

Grote meerwaarde van betaalde advertenties.

Derde voordeel is het plannen van je advertenties op bepaalde dagen of tijden van de week. Stel dat je bedrijf geopend is van 9 uur s' ochtends tot 6 uur s' middags. Je bent op zoek naar nieuwe opdrachten via een betaalde beladvertentie van Google bijvoorbeeld. Als transportbedrijf wil je niet gebeld worden na sluitingstijd. Want als iemand je site dan bezoekt, en er wordt gebeld, zal niemand er zijn om te telefoon op te nemen.


Met advertentieplanning kun je kiezen op welke uren van de dag dat jij wilt dat je advertenties getoond worden. Het laatste wat je wilt, is advertentiebudget besteden tijdens sluitingstijd.

Vierde voordeel is dat je agressief mag zijn in het aanzetten tot actie in je landingspagina's. Met zoekmachine optimalisatie is het vaak zo dat pagina's die goed ranken, vaak content kennen van grofweg 1500 tot 2000 woorden. Met pay-per-click of PPC, is het een ander verhaal. Heb je hier 2000 woorden? Verwacht dan minimale conversie, want mensen zullen "verdwaald" raken in je content. Oftewel ze gaan het lezen.

Dat wil je niet, je wilt juist dat ze gaan afnemen of kopen.

Je mag dus een landingspagina hebben die zich puur alleen focust op het aanbod, dienst of product. Hiermee converteer je meer mensen uit het verkeer dat je genereert, welke uiteindelijk weer klanten worden, dan wanneer we de vergelijking trekken met zoekmachine optimalisatie.

Langzame zoekmachine optimalisatie

Met zoekmachine optimalisatie daarentegen kun je de piano aan gaan.

Zelfs als je hier langzaam gaat, kun je op termijn al meer verkeer krijgen. Zodra je stopt met betaalde advertenties, zal ook je verkeer vastlopen. Met SEO kun je het dus veroorloven om in de file te staan. Al dat verkeer wat je hebt opgebouwd, rijdt niet van je weg. Je kan het behouden en blijven aantrekken.

Bovendien zoekmachine optimalisatie is gratis.

Dit is wat ik ermee bedoel. Het zal je tijd en inzet kosten, misschien zul je het bouwen van links of content moeten uitbesteden. Reden waarom ik zeg gratis, is omdat zoekmachine optimalisatie velen malen goedkoper is. Je hoeft niet persé een bureau of bedrijf in te schakelen om je te helpen met SEO. Je kan het zelf leren en doen. Geef het wat tijd en je zult merken dat je zelf je verkeer kan aantrekken.

Nog een groot voordeel is dat de meeste mensen die een zoekopdracht in Google uitvoeren, klikken op organische zoekresultaten.
Zo gaat (slechts) 10% van al het verkeer naar betaalde advertenties en kun je erop rekenen dat ruim 94% hiervan zal klikken op organische resultaten.

Een wereld van verschil dus.

Nu vraag je je af, welke van de twee de beste optie is? Nou, met betaalde advertenties of PPC zul je merken dat je veel sneller resultaten boekt, of juist niet. Met zoekmachine optimalisatie of SEO gaat het langer duren.

Met betaalde advertenties heb je volledige controle over wie je landingspagina bezoekt. En met SEO is dit onmogelijk. Verwacht een combinatie van zo'n beetje alle soorten verkeer. Dit kunnen mensen uit een ander land zijn of een andere stad waar jouw dienstverlening buiten ligt. Hier heb je minder controle over, als dat je hebt met PPC (pay-per-click).

Ook is het waar dat met SEO je verkeer niet altijd gegarandeerd is.

Core updates en algoritmes kunnen je een rake tik uitdelen en wanneer je goed presteert, zal het verkeer niet altijd blijven. Tuurlijk, je kunt altijd een deel behouden, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit omhoog of omlaag schiet. Dit geldt ook voor betaalde advertenties, ook hier kun je onverwachtse tegenslagen van verwachten. Weliswaar minder, simpelweg omdat je direct betaald.

Ook zal het je opvallen dat betaalde advertenties gemakkelijker schalen, waar zoekmachine optimalisatie gewoon tijd kost. Met SEO zul je veel content moeten schrijven, dit kun je zelf doen of uitbesteden, aan wie je denkt dat geschikt is.

En wanneer je dat doet, wil je direct resultaat zien.

Nu is de vraag, wanneer zie je resultaten? Dit kan al vanaf 3 maanden, uitzonderingen daargelaten. Reken maar eerder op 6 tot 10 maanden totdat je een hoog rendement mag verwachten.

Nu de hamvraag. Is het nu PPC of SEO? Welke wil je nu hefbomen? 

Het antwoord is beiden. Want, als ze beiden winstgevend zijn, waarom zou je ze niet beiden willen hefbomen? Als betaalde advertenties je ROI (return-on-investment) oplevert, dan zal zoekmachine optimalisatie dat al helemaal moeten doen. Zo wil je niet alleen SEO of PPC hefbomen, maar ieder marketing kanaal die winstgevend is én werkt, zodat jij je kan focussen op groei.

Waar het allemaal op neer komt, is om het kanaal te kiezen wat voor jou werkt en winstgevend is. Een tijd geleden was het inzetten van één kanaal al goed genoeg, vandaag de dag is dit ondenkbaar. Zo geeft het KVK al aan dat er in de laatste maand van het jaar bijna 25.000 bedrijven zijn gestart(!). Het wordt online zo competitief dat je bijna geen andere keus hebt dan zoveel mogelijk kanalen in te zetten.

Van Facebook advertenties, Google advertenties, SEO of zoekmachine optimalisatie, Content Marketing, Email Marketing of zelfs Pinterest Ads. De lijst is eindeloos met deze omnichannel aanpak. Omnichannel geeft je klant veel verschillende kanalen die goed op elkaar zijn afgestemd.

Dit zorgt voor een soepelere koopervaring voor de klant.

Strategie

Dus,  hoe kun je nu zelf verkeer genereren zonder een euro aan budget? Welke strategie zit hier aan vast?

Je weet nu dat het meeste verkeer niet binnen komt via PPC en SEO de meeste kliks krijgt. Nu kun je nog een andere weg inslaan.

Je hebt hoogstwaarschijnlijk een blog, een website of content waar je voor rankt met zoekwoorden op Google. Exclusief je bedrijfsnaam.
Mocht je (nog) niet weten waarvoor je rankt? Ga dan naar Google Search Console en log in. Het laat je alle zoektermen zien waar je voor rankt en kijk vervolgens naar de meest populaire zoektermen.

In de meeste gevallen zijn dit korte zoekwoord of short tail zoekwoorden. Bekijk vervolgens naar welke pagina's deze zoektermen verwijzen.

De tactiek hier is om van deze zoekwoorden een langer zoekwoord te maken, oftewel een long tail zoekwoord. Een manier om dit te doen is een tool te gebruiken die je helpt de juiste zoekwoorden te kiezen. Neem bijvoorbeeld de zoekwoordplanner van Google of kies een alternatieve tool. Hier kun je alle long tail suggesties terugvinden die relevant zijn.

We nemen hier als voorbeeld het zoekwoord "leren schoenen".

Nu is het ook niet de bedoeling dat je deze long tail zoekwoorden gaat volproppen in je content zodat het lijkt op spam. Dit zorgt voor een vreselijke ervaring omdat je content niet natuurlijk over komt. Eindstand: bezoekers zullen van je site vertrekken. Pak vervolgens jouw beste long tail zoekwoorden en voeg deze toe aan je titel en meta tag beschrijving.

Wanneer je een Google zoekopdracht uitvoert, is de bovenste tekst de titel tag. De beschrijving eronder is de meta tag beschrijving. Door je zoekwoorden - of een paar hiervan - terug te laten komen in je titel tag of meta omschrijving, kom je erachter dat het gemakkelijker wordt om hiervoor te ranken.

Het laatste wat je kunt doen, wanneer je jouw artikel of content updatet, je linkt naar andere sites om jouw bronnen te plaatsen. Zorg ervoor dat er relevantie is en voordeel heeft voor je doelgroep.

Want wanneer je met andere mensen op deze manier linkt, dit vaak goed wordt gewaardeerd, bovendien worden ze hier vaak ook blij van. En wanneer het relevant is voor je doelgroep, heeft dit een positief effect. Neem als voorbeeld. Ik wil linken met Maaike, want zij heeft een geweldig social media blog. Ik wil haar hier graag van op de hoogte brengen. Dan kan ik op de volgende manier doen: 

Waar je dan achter komt, is dat steeds meer mensen je content zullen delen op LinkedIn, Facebook of Twitter. Zo krijg je meer bereik en sommigen linken naar je terug, wat je ranking een prestatie boost geeft, voor je belangrijkste zoekwoorden én secundaire zoekwoorden.

Hanteer deze strategie en je zult zoveel meer organisch zoekverkeer krijgen. Door gewoon meer long tail zoekwoorden toe te voegen.

Een strategie die werkt zonder een euro aan betaalde advertenties uit te geven. Het inzetten van betaalde advertenties gepaard met zoekmachine optimalisatie blijkt nog steeds het meest effectief. De enige manier om écht te winnen, is een omnichannel aanpak. Je wilt alle kanalen inzetten die voor jouw winstgevend zijn. Hulp nodig? Bekijk de site of laat het ons weten.